Tip 1: Goed passende en ingelopen wandelschoenenBlaren ontstaan vooral door wrijving, dus het is van belang dat je voeten zo min mogelijk schuiven. Vermijd daarom te ruime schoenen. Tegelijkertijd moet je enige ruimte overhouden voor je tenen, want te krappe schoenen veroorzaken ook blaren.
Strooi voordat je gaat lopen (en tijdens het wandelen ook een paar keer) een klein beetje talkpoeder in je schoenen, in je sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt vocht op zodat je minder last hebt van zweetvoeten.
Naast de wrijving is ook een hoge druk op de huid, bijvoorbeeld door te strakke schoenen, een veroorzaker van blaren. Bij wrijving of druk ontstaat er allereerst een rode en geïrriteerde plek op de huid. Blijf je nu doorlopen, dan is de kans groot dat er een blaar ontstaat.
Als je nieuwe schoenen koopt kan het zijn dat het materiaal zich nog moet vormen naar de vorm van je voeten. Het materiaal is dus nog stug en hierdoor kan er wrijving en druk ontstaan op bepaalde plekken van je voeten wat kan leiden tot de vorming van blaren.
Blaren ontstaan door druk of wrijving. Draag schoenen die niet te strak, maar ook niet te los zitten. Loop nieuwe schoenen altijd goed in voordat je er een langere tocht mee gaat lopen.
Hoe lang moet je wandelschoenen inlopen? Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je echt gaat hiken eerst drie (korte) wandelingen met enkele dagen oauze ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
Indien mogelijk, de veroorzaker wegnemen, bijvoorbeeld het paar knellende schoenen niet meer dragen totdat de blaar weg is. Wat helpt het beste tegen blaren nadat u dit gedaan heeft? De blaar afplakken met steriel gaas. Dit beschermt de blaar en geeft de blaar de kans te helen.
Niet alleen dikke sokken kunnen je helpen je schoenen in te lopen; ook natte sokken bieden redding. Het is misschien niet het allerprettigst, maar wél effectief – en daar gaat het tenslotte om. Maak een paar dunne sokken licht vochtig en doe ze aan.Trek daarna je schoenen aan en vervolg je dag.
Schoenen oprekken = natte schoenen of vochtige sokken
Maak een paar dunne sokken vochtig en draag deze in je nieuwe schoenen. Door het vocht gaat het leer uitzetten en wordt het soepeler. De schoen vormt zich zo sneller naar je voet. Ook kun je je schoen aan de binnenkant nat maken en deze vervolgens aantrekken.
Strooi voordat je gaat lopen (en herhaal dit eventueel tijdens het lopen) wat talkpoeder in je schoenen, in je sokken en op je voeten. Talkpoeder neemt vocht op waardoor je minder last hebt van zweetvoeten. Was je voeten alleen met koud water en zonder zeep. Zeep maakt de huid zachter.
De blaar is van zichzelf al goed afgedekt en geneest daardoor vanzelf. Wat je wel kunt doen, is de blaar afdekken met een speciale blaarpleister om verdere beschadiging te voorkomen.
Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
Je voet moet stevig in de schoen zitten en niet schuiven. Daar krijg je blaren van. Let ook op het buigpunt van de zool, die moet gelijk zijn aan het buigpunt van je voet. Hou er rekening mee dat je voeten altijd groter worden aan het einde van een lange wandeldag.
Blaren zijn de meest voorkomende voetblessures voor wandelaars en als je niet voorbereid bent dan kunnen ze je hele wandeltocht verpesten. Wandelen met blaren is niet ideaal.Door de wrijving kan de blaar barsten en leiden tot een pijnlijke infectie.
Over het algemeen zal een blaar die doorgeprikt is vrij snel genezen. Wanneer de huid of het vel nog op de plek zit, dan beschermt dat het weefsel er onder al een beetje. Deze huid zal droger en harder worden, net als het weefsel eronder. De blaar zal dan meestal na ongeveer een week zo goed als weg zijn.
De verleiding om je nieuwe schoenen meteen hele dagen aan te doen is groot, maar neem de tijd om de schoenen goed in te lopen. De eerste dag ca twee uur, de volgende dag drie, enzovoorts.Totdat de schoenen uiteindelijk ingelopen zijn en je ze een hele dag pijnloos kunt dragen.
Schoenen lopen namelijk niet uit, dus ze worden na verloop van tijd niet groter. Wel wordt het bovenleer van de schoen soepeler tijdens het dragen, waardoor het zich aanpast aan de vorm van je voeten. Maar daadwerkelijk groter zal de schoen helaas niet worden.
- Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet. Is er duidelijk ruimte aan de zijkant tussen voet en binnenzool over? Dan is de schoen te breed.
Hoe prik je een blaar dan goed door? Pak een schone naald en maak, door te deppen, de blaar schoon. Druk na het prikken het vocht er voorzichtig uit. Maak vervolgens de blaar voorzichtig schoon en dek hem af met een gaasje of wondpleister.
Slecht passende schoenen die te strak of te groot zijn, verhogen de wrijving op de voet en tenen. Neem indien mogelijk een reserve paar schoenen mee als je traint. Als je een blaar voelt aankomen, stop dan meteen en wissel van schoenen of breng Compeed® Anti-blaren Stick aan op de mogelijk wrijving en druk plekken.
Begin net onder de tenen aan de zijkant en werk af naar beneden. Rond de uiteinden van het 2e stuk tape af en kleef het op je voetzool zodat het eerste stuk tape overlapt wordt. Zorg ervoor dat de uiteinden boven op de voet kleven, niet op de zijkant. Druk alles goed aan en trek voorzichtig je sokken en schoenen aan.
Opengescheurde blaren
Is de blaar opengescheurd, moet je: de wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten. de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt. gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen.
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Compeed® Blarenpleister kan worden gebruikt in het stadium dat de wond/blaar open is.