De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Zilver: Gouda Vergeer Jong Belegen van Vergeer Holland B.V. Goud: Amalthea Oud van de Amalthea Group B.V. De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.
Jong belegen kaas van ALDI Beste Koop volgens Consumentenbond. De Molenland Goudse jong Belegen 48+ kaas van ALDI is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste Koop'1. De Consumentenbond testte samen met een panel, bestaande uit 8 experts en 43 consumenten, 25 voorgesneden plakken jong belegen kaas.
Cottage cheese wordt ook wel hüttenkäse genoemd. Deze kaas is vooral bekend omdat er weinig calorieën in zitten. Cottage cheese bevat ook veel gezonde eiwitten en selenium.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Cheer (gestileerd als CHEER; voorheen Coon) is het Australische handelsmerk van een cheddarkaas (in Australië bekend als "tasty") geproduceerd door het bedrijf Warrnambool Cheese and Butter, dat voor het grootste deel eigendom is van het Canadese zuivelbedrijf Saputo Inc.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Sommige kazen zoals burrata, mascarpone, feta en mozzarella zijn helemaal niet bedoeld om lang te rijpen. Deze kazen zijn doorgaans vochtigere varianten met een andere set microben en bacteriën.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Waitrose en M&S hebben indrukwekkende assortimenten, verkopen veel ambachtelijke Britse kaas en goede geïmporteerde opties. Maar Asda en Aldi zijn verrassend indrukwekkend. Prijzen voldoen ook niet altijd aan het stereotype.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
Happy Farms is een merk van Aldi.
Alle melk en melk die wordt gebruikt om gecultiveerde zuivelproducten te maken die bij ALDI worden verkocht, inclusief zure room en yoghurt, is vrij van toegevoegde hormonen en rBST. ALDI heeft meer dan 100 bekroonde zuivelproducten, van premium kazen en grasgevoerde boter tot kwaliteitsyoghurt en verse en diepvriespizza's.
Cottagecheese. De kampioen van de slanke kazen! Deze verse kaas wordt gemaakt van gestremde magere melk, waardoor hij wat korrelig is van structuur. Door het lage vetgehalte en het hoge eiwitgehalte is dit de ideale kaas als je op je voeding let.
Jumbo ligt vol met prijswinnende producten, zoals onze Wapenaer extra belegen. Deze is bekroond met maar liefst drie sterren van een Superior Taste Award 2024. Kaas boven kaas, noemen we dat.
Feta is een gepekelde kaas (het wordt in een pekeloplossing geplaatst) die gemaakt wordt van alleen schapenmelk of een combinatie van schapen- en geitenmelk. Het wordt minimaal 2 maanden in de pekel gerijpt, maar de goede feta wordt 12 maanden gerijpt . Feta is een kaas die een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) is
U mag gerust gekookte, beschimmelde zachte kazen eten, zoals brie, camembert en chèvre, en gekookte zachte blauwschimmelkaas, zoals Roquefort of Gorgonzola, of recepten die deze bevatten, zolang ze maar goed gekookt zijn.
Cheddar – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Feta – Men moet 6 uur wachten na het eten van zo’n kaas. Zie hieronder. Parmezaanse kaas – Men moet zes uur wachten na kaas die is gerijpt, zelfs als deze gesmolten is.
Molenland's Goudse jong Belegen 48+-kaas van Aldi. De experts gaven deze 'lekkere kaas met veel smaak' een 7,7. Door de goede prijs-kwaliteitverhouding is deze kaas ook 'Beste Koop'.
Bij de prestigieuze Frankfurt Trophy-wedstrijd heeft de Brabantse Schone-kaas de hoogste onderscheiding Grand Gold gewonnen. Uit een verkiezing van 380 kazen is de kaas van de kleine boerencoöperatie rondom het gebied van de Loonse en Drunense Duinen als beste Nederlandse kaas beoordeeld.
Het belangrijkste verschil tussen boerenkaas en gewone kaas is de melk die hiervoor gebruikt wordt. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Vaak nog van dezelfde dag. De in deze 'rauwe' melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas zijn karakteristieke, krachtige smaak.
Brie staat bekend als de "Koningin der Kaas" en is geliefd om zijn lichte, boterachtige, zoute smaak en gladde, romige textuur. Brie heeft een dikke pasta die heerlijk vloeibaar wordt als hij op kamertemperatuur wordt bewaard en heeft een eetbare, bloeiende korst. Brie is een van de populairste soorten kaas om een charcuteriebord te sieren.
Door tot 18 maanden te rijpen, krijgt Mainland Extra Tasty Aged Cheddar een textuur die aangenaam zacht is . Deze textuur, gecombineerd met de rijke en pittige smaak, maakt deze kaas een favoriet bij het publiek. Maten: 500 g, 250 g.