De winnaar van de test is de Bona Halfvol. Dit is een halvarine zonder extra toevoegingen. Bona kreeg van de testers gemiddeld het hoogste cijfer.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Antwoord: Om halvarine smeerbaar te maken, werden de vetten vroeger gedeeltelijk gehard, waarbij het ongezonde transvet ontstaat. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Halvarine wordt gemaakt in een fabriek, wat 'sleutelen' genoemd zou kunnen worden. Het hoofdbestanddeel is olie.
Halvarine of margarine op brood smeren helpt om goede vetten en vitamines binnen te krijgen. Daarom is het verstandig om dit op uw brood te doen. Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie en maisolie, en water.
Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een goed begin is het halve werk
Blue Band Goede Start! bevat naast de essentiële vetten en vitamine A, D en E, ook vitamine B1, B2, B6 en B12 en extra calcium. Goed eten begint al bij het ontbijt, misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Een lekker en voedzaam ontbijt levert energie, vitamines en mineralen.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Bij het toenmalige Van Dijk Food Products was Sense de tegenhanger van Becel van Unilever, in de tijd dat plantaardige vetten steeds meer een alternatief begonnen te worden voor dierlijke. Unilever was dan de marktpartij met het standaardmerk, het bekendste merk en ook het merk met de meeste innovatiegraad.
Reacties. Halvarine met plantensterolen. Bijvoorbeeld: Becel pro-activ Calorie Light Dat is een product met 23% vet en toegevoegd plantensterol en vitamines en bevat plantaardige olie waarvan 50% linol- en linoleenzuur.
Conclusie. Antwoord op de vraag: is roomboter beter dan halvarine? Gezien er in halvarine dezelfde vitamines zitten, maar aanzienlijk meer gezonde vetten, veel minder calorieën en gezonder voor hart en bloedvaten is, kun je het beste kiezen voor halvarine of margarine op brood.
Zo is roomboter slecht vanwege het hoge vetpercentage en is Becel goed voor onze hart- en bloedvaten. Toch? Juist dit 'goede' product is in 2012 uitgeroepen door Foodwatch als het meest misleidende product van 2012.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Roomboter is doorgaans vetter dan margarine, maar nauwelijks calorierijker. Voor afvallen hoeft het elkaar dus weinig uit te maken. Je moet dan ook margarine blijven smeren als je je prettig voelt bij chemische bestanddelen. Als je liever natuurlijke ingrediënten in je lijf stopt, kun je beter boter eten.
Het is onder meer slecht voor hart en bloedvaten. Jaren geleden, toen nog niet bekend was dat transvetten schadelijk waren, werd er een andere techniek gebruikt om de oliën in margarine te verharden, waarbij transvet ontstond.
Zo zijn onze producten van nature rijk aan Omega-3 en bevatten onze kuipjes toegevoegd vitamine B1. Oftewel, goed voor een normaal behoud van cholesterolgehalte en goed voor het hart. Maar naast dat het heerlijk smaakt en goed is voor jou, kies je met Sense ook voor een betere morgen.
Jazeker, 21 jaar geleden ruilde margarinemaker Van Dijk Foods zijn smeermargarine Sense met Unilever voor diens frituurvet Diamant. Unilever draaide Sense de nek om - margarinemerken had het bedrijf al genoeg.
In halvarine zit de helft minder vet dan in margarine. Zowel roomboter als margarine en halvarine bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en dus meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd vet is niet goed voor de gezondheid.
Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl.
Becel ProActiv helpt je cholesterol te verlagen, dankzij de natuurlijke werking van plantensterolen in onze producten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een dagelijkse inname van 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen kan helpen om je cholesterol met 7 tot 10% te verlagen in 2 à 3 weken.
Becel ProActiv bevat inderdaad verschillende plantaardige oliën en vetten, waaronder (duurzaam gewonnen) palmolie. Onze producten bevatten naast zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaadolie, ook palmolie om ze een smeerbare structuur te geven.
niet langer voldoet aan de toekomstige zakelijke vereisten". Het bedrijf wil fabrieksmedewerkers helpen met het vinden van een nieuwe baan. Upfield is het bedrijf achter de in 2018 van Unilever afgesplitste margarinetak. Volgens de bond zullen de boter en margarine na 2022 elders in Europa geproduceerd worden.
Palmolie is een plantaardige olie, afkomstig van het vruchtvlees van de palmvrucht. Een kleine hoeveelheid palmolie geeft spreads en margarines, zoals die van Blue Band, een smeerbare structuur. Blue Band gebruikt alleen gecertificeerd duurzame palmolie.
Schadelijke transvetten
Bij het vast maken van vloeibare vetten bijvoorbeeld (zoals bij margarine gebeurt) ontstaan bijvoorbeeld transvetten. Net als verzadigde vetten dragen transvetten bij aan het slechte LDL cholesterol en daarmee aan een verhoogde kans op hart- en vaatziektes.