Zoals bij elke visserij is de haak het belangrijkste onderdeel van je montage. Bij het forelvissen moet je denken aan forelhaken met een grote tussen maat 4 en 12.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Omdat forel een nogal schuwe vis is heeft een soepele nylon hoofdlijn de voorkeur. Ergens tussen de 18/00 en 22/00 is perfect. Als er ook grote zalmforellen op de vijvers uitgezet zijn, is een iets dikkere hoofdlijn wel prettig!
Je gooit de montage in over de plaats waar je vermoed dat de forellen zich ophouden. Vlak voor het aas het water raakt rem je de lijn af met de vinger. De lijn raakt zo niet in de war. Laat de montage vervolgens met een strakke lijn afzakken omdat je juist vaak beet krijgt tijdens het afzakken.
Ook de temperatuur speelt een rol. De ideale watertemperatuur ligt zo tussen de 15 en 18 °c. Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.
Of wat is nou de beste kleur powerbait? In de regel zijn er drie kleuren zijn altijd wel forel vangen, dit zijn de kleuren zwart, wit en groen. Neem deze kleuren powerbait dan ook altijd mee.
Op forel vissen doe je niet met een te harde hengel. Een forelhengel met een zachte top en actie (parabolische actie) zorgt ervoor dat de aanbeet van een forel meteen merkbaar is en de forel niet meteen weerstand voelt. De top moet dus niet te stug zijn, omdat de forel anders meteen het haak aas / Powerbait los laat.
De trekkracht is middelmatig waardoor je een relatief dikke lijn nodig hebt. Dit heeft invloed op de souplesse en de weerstand in het water. Wil je met een nylon lijn op forel gaan vissen dan raden wij een lijn aan met een diameter van 0,16mm tot 0,22mm aan.
Bij het forelvissen pas je je lood aan op het gewicht van je dobber, op forelvijvers hoef je vaak niet ver te werpen om vis te vangen. Een combinatie van een 3 grams dobber met een 3 grams loodje is meestal al meer dan genoeg. In de zomerse dagen zit de vis vaak heel hoog en vis ik zelfs met 1 of 2 grams combinaties.
Forel wordt gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren, en is via natuurlijke weg verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers.
De doorsnee forel hengel heeft een werpgewicht van 3 tot 30 gram en een lengte van 1.60m tot 2,70m. Voor het vissen met een lichte. Ga je vissen met een spinner/blinker is een stuggere hengel met meer werpgewicht een vereiste.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Bij forel hengels met een lengte van 2,40-2,70 verdient de forel molen een voorkeur in de maat 2500-3000. Is de forelhengel drie meter of langer dan mag er gerust een forelmolen genomen worden in de maat 3000 tot 4000. Vroeger werden er veel forel molens gekozen met de slip achterop.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Werplood en dobber zijn niet nodig. Door de vorm van de Spoon zal deze gaan waggelen (een snelle op en neer gaande beweging) wanneer hij door het water wordt gesleept. Door deze beweging zal de forel gelokt worden. Omdat de haak direct op de Spoon gemonteerd is zal de vis vaak bij de eerste aanbeet gehaakt worden.
Springt er regelmatig een forel of zalmforel op, dan zijn de vissen aan het jagen. Dit betekent dat ze veel hoger in het water zitten.
Montage Powerbait met de hand.
Druk het bolletje plat en druk je haak met de haakbocht in het deeg totdat de haakpunt niet meer zichtbaar is. Kneed het deeg in de vorm van een soort kegel met de punt richting je onderlijn. Het is belangrijk dat de lijn precies in het midden van het puntje deeg zit.
Bodemvissen in een rivier of "stalken" wordt ook wel au toc vissen genoemd. Je speurt oevers en hindernissen (stenen, takken, ...) af terwijl je je vislijn vasthoudt. Laat je lijn met de stroom meedrijven om mooie forellen te kunnen vangen.
Lijndikte advies
Neem de voorslag van nylon en/of fluorocarbon niet te dun, omdat er anders een erg groot verschil in trekkracht komt. Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende. Wil je wat meer demping, gebruik dan nylon of fluorocarbon van minimaal 0.60mm.
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Strikt genomen is een voorslag als je met 0,30mm of 0,35mm nylon hoofdlijn vist vanaf het strand zonder obstakels op de bodem niet perse nodig. Maar als je een klein beetje gevorderd raakt zal je waarschijnlijk toch wel met wat dunnere lijn dan 0,30mm willen vissen, en dan is een voorslag toch echt van belang.
Denk hierbij aan onder andere Wasmotten, Meelwormen, Morio's, Tebo larven, Viswormen, Maden, Casters, en Dauwpieren. Vooral wasmotten zijn erg geschikt voor het vissen op forel. Forellen houden namelijk erg van wasmotten. Ook kunstaas en het bekende forellendeeg is erg geschikt voor het vissen op forel.
Het spinvissen is de meest effectieve manier om op zeeforel te vissen. De reden is omdat je met de spinhengel langer kan werpen en meer water bevist als bv. De vliegvisser. Met het juiste materiaal kan men 80 meter bereiken met de spinhengel of wel meer.
De forel (Oncorhynchus mykiss) is een zoetwatervis, die familie is van de zalm. In het wild leven ze gewoonlijk in sterk stromend en helder water. Forel is hoofdzakelijk een carnivoor. In de natuur voedt hij zich met wormen, insecten en soms met kleine visjes.