Meer spierpijn door het roken? Dat kan! Natuurlijk weet je dat het roken van sigaretten slecht is voor je longen, maar wist je ook dat het je botten en spieren aantast? Een studie uit 2013 wees uit dat door roken schade aan de wervels, spieren en het zenuwstelsel ontstaan.
De spieren van rokers zijn sneller uitgeput dan de spieren van niet-rokers. Roken tast dus de spierfunctie aan. Deze aantasting is niet afhankelijk van de dosis van het roken, maar is waarschijnlijk de oorzaak van een acute achteruitgang van de zuurstoftoevoer naar de spieren.
Wanneer je rookt wordt de hoeveelheid zuurstof in je longen en in de bloedbaan verminderd. De vitale organen hebben zuurstof nodig om hun werk goed te kunnen doen. Wanneer je rookt komt er in plaats van zuurstof rook in deze organen terecht. Een verlaging van het zuurstofgehalte leidt tot vermoeidheid van deze organen.
Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op. Na 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam en je smaak- en reukvermogen verbeteren. Na 72: je hebt (als het goed is) meer energie en ademen gaat eenvoudiger.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Je lichaam begint meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Nieuwe cellen nemen de plaats in van de beschadigde lichaamscellen. Meteen na het stoppen met roken, neemt de kans op longkanker af. Maar het kost tijd om de schade volledig te herstellen.
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Roken veroorzaakt stress
Juist als je rookt, ervaart je kindje dus de gevolgen van stress. Het is dus onzin dat je zou moeten doorroken omdat stoppen stress oplevert. Roken levert minstens zoveel 'stress' op. Als je zwanger bent, is stoppen met roken van heel groot belang voor je kindje.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren.
Conclusie: sport heeft geen effect op de gevolgen van roken
De schade die door roken wordt veroorzaakt kan door sporten niet ongedaan worden gemaakt. Andersom maakt stoppen met roken je sportieve prestaties echter wel beter! Je krijgt meer lucht, een betere conditie en een beter reactievermogen.
Roken is niet alleen schadelijk voor de longen, het hart en de bloedvaten; het houdt ook verband met artritis. Schadelijke stoffen aanwezig in tabaksrook kunnen bijdragen tot het ontstaan van gewrichtsontsteking. Bovendien vertonen mensen die roken een minder goed effect op reumamedicijnen.
Roken zou blijkbaar niet alleen de bloedvaten, het hart en de longen aantasten maar beïnvloedt ook de kwaliteit van de tussenwervelschijven. De wervels en omliggende zenuwen worden hierdoor sneller beschadigd wat resulteert in verhoogde druk, slijtage en pijn.
Je ziet alleen vertekeningen in de foto waarop duidelijk te zien is dat het om een rokers long gaat en niet om een asbest long.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.
Door roken ontstaat schade aan cellen door een toename van vrije radicalen in de huid. Ook collageen en elastine worden beschadigd met als gevolg een slappe huid en rimpels. De meest bekende rimpels bij rokers zijn de zogenaamde rokers lijnen.
Als je rookt, zijn er sporen van nicotine te vinden in je haar, bloed, urine en speeksel. Het kan tot vier dagen na je laatste sigaret in je speeksel worden gedetecteerd en tot een jaar na je laatste sigaret in je haar.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Het aantal rokers in Nederland neemt af
2,7% van de bevolking is een zware roker: zij roken 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
Het advies is om in één keer te stoppen. Rook je meer dan 10 sigaretten per dag of ben je al vaker gestopt? Overweeg dan gebruik te maken van intensieve begeleiding en/of hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. De kans dat het je lukt om te stoppen met roken is dan het grootst.