Vlooien zuigen relatief veel bloed op, meer dan ze eigenlijk nodig hebben. Hun ontlasting bestaat dan ook voornamelijk uit niet verteerd bloed. De vlooienpoepjes zijn zwart, maar als je ze op een wit papiertje wat nat maakt geven ze rood/bruin af.
Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden.
Meestal vind je geen vlo maar vlooienpoep. Dit zijn zwarte puntjes, om deze niet te verwarren met bijvoorbeeld zandkorreltjes gebruik je een nat stukje keuken- of toiletpapier waarop je het uitwrijft, er ontstaat dan een zwart-rode veeg indien het om vlooienpoep gaat.
Let wel: de vlooien bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid niet alleen in je bed, maar ook de in de rest van je huis. Je zult dus je hele woning onder handen moeten nemen!
Vaak zijn de vlooien niet te vinden maar vlooienpoepjes zijn wel makkelijker te vinden. Die zien er uit als kleine zwarte korreltjes. Als je twijfelt of de korreltjes vlooienpoep zijn of gewoon viezigheid, kunt je over de kam wrijven met een natte tissue. Als het vlooienpoep is zie je op de tissue rode vlekjes.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
Vlooien houden van donkere, droge en warme plekken, wat in huis neerkomt op hondenmanden, meubels en je bed (als je honden daar slapen).
Vlooien zijn bloedparasieten, ze voeden zich met het bloed van hun gastheer. Ze springen naar een onbeschermde huidzone, om daar bloed te zuigen en dan weer weg te springen. Typische locaties van vlooienbeten bij volwassenen zijn de (behaarde) onderbenen.
Daarom kunnen vlooien ook geen eitjes op jou leggen. Ze hebben een hond, kat of ander huisdier nodig, dus als jij de enige bron van voedsel bent, kunnen ze zich niet voortplanten. Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften.
Een vlooienallergie komt dus hier vandaan. Omdat een vlo bloed zuigt is vlooienpoep zwart. U kunt zwarte "puntjes" zien die lijken op zandkorrels. Als u de vlooienpoep nat maakt wordt deze rood van kleur.
De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed. Verder kunt u de vlooien, roodbruine ovale insecten, zien springen.
Vlooien zijn heel kleine insecten en met het blote oog bijna niet te zien. Last van vlooien kun je bij je huisdier herkennen doordat hij zich meer krabt dan normaal. Ook bijten ze vaker in de vacht.
Stofzuigen, uitkloppen en kammen
Je kunt misschien niet voorkomen dat jouw huisdieren vlooien meenemen, maar wel dat ze uitgroeien tot een plaag: Door elke dag te stofzuigen en de vloer te dweilen, ruim je eitjes en larven tijdig op. Zijn er al vlooien in huis, vervang de stofzuigerzak dan regelmatig.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Als ze eenmaal een geschikte gastheer hebben gevonden, kunnen ze enkele maanden leven, maar de meest gezonde honden en katten likken de vlooien binnen twee weken uit hun vacht en slikken ze in. Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving.
Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op. Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
De eitjes van vlooien
Vlooien leggen hun eitjes op het lichaam van uw huisdier. Maar deze zullen niet daar blijven liggen. Eitjes vallen gemakkelijk uit de vacht en raken verborgen in het tapijt, de vloerbedekking, beddengoed of spleten tussen vloerdelen.
Meerdere soorten kruidenplanten hebben een goede werking als je vlooien in huis wilt bestrijden. Vaak zijn het de planten die een sterke geur hebben. Denk hierbij aan lavendel, munt, rozemarijn, kattenkruid of citroengras. Je kunt dit bijvoorbeeld in de tuin planten, of in de keuken zetten.
Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn dieren? Het grote probleem is dat als je één vlo ziet je er uit van kan gaan dat er vele tot zeer vele eitjes aanwezig zijn in je huis.Deze eitjes gaan zich gedurende de komende 5-6 maanden ontwikkelen tot een volwassen vlo en dieren bespringen die langskomen.
De reden daarvoor is dat vlooien zich bij mensen niet kunnen voortplanten. In de 2-4 weken dat ze leven, kunnen ze je wel bijten en een bloedmaaltijd nuttigen. En dat kan je veel jeuk en ongemak bezorgen.
De geur van azijn zal de vlooien wegjagen, maar niet doden.
Het huis moet je behandelen met een anti vlooienspray, zoals deze van HG. Het beste is om dit te doen na grondig stofzuigen. Niet alleen omdat de meeste vlooien dan weg zijn, maar door de trillingen komen de vlooien ook uit hun cocon.
De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels. Vlooien kunnen ook 'proef-bijten'.
De vlooien zoeken naast de vacht van een hond of kat ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt.