De reden voor overmatig schuim in de wasmachine is: Te veel wasmiddel toegevoegd (overdosering van wasmiddel).Een opeenhoping van wasmiddel en regelmatig wassen op lage temperatuur.Kleding die al verzadigd is met wasmiddelen.
Als er waspoeder is achtergebleven in het doseerlaatje, kan dat komen doordat u vochtig of klonterig wasmiddel heeft gebruikt. Een andere oorzaak kan zijn dat de waterkraan niet helemaal open is gedraaid, waardoor het water niet krachtig genoeg door de lade stroomt om al het poeder 'mee te nemen'.
Als uw wasmachine overmatig begint te schuimen, is een truc om het schuim te verminderen het aanbrengen van wasverzachter in de wasmiddellade vlak voor de volgende spoeling. Als je niet weet wanneer de volgende spoeling is, zorg er dan voor dat je alleen wasverzachter gebruikt als er water in de machine zit.
Maak het zeepbakje schoon met heet water en afwasmiddel. Haal ook een doekje met afwasmiddel door de ruimte waar het bakje gezeten heeft. Als het bakje door zijn vorm lastig schoon wordt, kan deze nog in de vaatwasser. Doe een handvol niet-bijtende soda en een goede hoeveelheid schoonmaakazijn in het wasmiddelbakje.
Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan. Hierdoor gaat de machine stinken.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen (silicaten) uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Type 1: Zeepbakje met twee vakjes
Als je een wasmachine hebt met een zeeplade die verdeeld is in twee compartimenten, dan gaat wasmiddel in het grootste vakje (op de foto links, met roze aangegeven). Zorg dat je altijd wasmiddel in het grote bakje doet want wassen zonder wasmiddel kan resulteren in stinkende was.
De reden voor overmatig schuim in de wasmachine is: Te veel wasmiddel toegevoegd (overdosering van wasmiddel). Een opeenhoping van wasmiddel en regelmatig wassen op lage temperatuur. Kleding die al verzadigd is met wasmiddelen.
Als dit met veel moleculen naast elkaar gebeurt, ontstaat een vliesje van zeep tussen het water en de lucht. De luchtbelletjes in het water worden ingekapseld door de zeep en die blijven langer bestaan als belletjes. Hierdoor schuimt zeep.
Een ontschuimer, of antifoam, is een chemische toevoeging die schuimvorming tegengaat of het schuim afbreekt. McDonalds gebruikt een ontschuimer in de frituurolie om spattende olie tegen te gaan. In medicijnen om winderigheid of een opgeblazen gevoel tegen te gaan, is ontschuimer een bestanddeel.
Conclusie. Waspoeder kan je beter in het zeepbakje stoppen, behalve als er vaak of veel waspoeder achterblijft in de doseerla Vloeibare wasmiddelen kan je meestal het best in een wasbol gebruiken en dan rechtstreeks in de wastrommel op of tussen de was stoppen.
Waspoeder. Wanneer je gebruik maakt van wasmiddel in poedervorm, doe je deze altijd in het daarvoor bestemde laatje van je wasmachine. Als je het poeder namelijk in de trommel bij je was doet, concentreert zich het poeder te veel op één plek en wordt de rest van je was niet goed schoon.
Je gebruikt waspoeder voor alle temperaturen, maar het lost het beste op in heet water. Als de temperatuur te laag is, lost niet al het poeder op en blijft dit achter in je wasmachine en op je wasgoed.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Draai een lege was op 90º C met natuurazijn of soda.
Een flinke scheut azijn in de lege trommel van de wasmachine is echt niet slecht. Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.