De reden is eigenlijk simpel. Hoewel het eigenlijk niet mag zijn er altijd mensen die het toch nog riskeren stiekem een sigaretje op te steken. Als hun peuk in de vuilnisbak of ergens anders belandt, brengt dat brandgevaar met zich mee. Dus als ze het dan toch doen, dan liever veilig.
1998: in vliegtuigen mag niet meer gerookt worden. 2000: publieke plekken zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen, sportkantines en openbaar vervoer. 2004: werkplekken. 2004: de rookcoupés in treinen worden afgeschaft.
Roken op Schiphol
Even een sigaretje of een sigaar opsteken voor of na je vlucht? Dat is sinds 1 april 2020 niet meer mogelijk in de terminal op Schiphol. Dit is het gevolg van een besluit van de Hoge Raad, die heeft bepaald dat rookruimtes in Nederlandse horeca dicht moeten.
Rookzones zijn opgeheven en mag nergens meer gerookt worden op Schiphol airport. Op de Nederlandse luchthaven waren verschillende rookruimtes ingericht waar rokers voor de vlucht of tijdens een overstapperiode een sigaretje mogen opsteken. Dit was dan in een bar of restaurant waar de rookruimte bij hoort.
Roken in een kleine ruimte, zoals in de trein, zorgt ervoor dat de concentratie aan kankerverwekkende stoffen (ook wel fijnstof genoemd) vele malen hoger is, dan roken in een grote hal. Vooral wanneer heel veel reizigers samen een sigaret, pijp of sigaar opsteken is de rookontwikkeling duidelijk te zien.
Helemaal verboden
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht.
Roken binnen verboden
Binnen mag u niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Ook niet in een rookruimte. U mag dus bijvoorbeeld niet roken in een café, sportkantine, coffeeshop, shishalounge, station, kantoor, ziekenhuis of gemeentehuis.
Dus als jouw gedrag door dat onder invloed staan zodanig veranderd is dat jij gevaar aan boord kan betekenen, dan mag jij niet vliegen. Maar lig je alleen maar stil voor pampus en gebeurt er verder niets, dan zal een korte vlucht geen bezwaar zijn.
Rookruimtes gesloten
Wij hebben ervoor gekozen om alle openbare rookruimtes, zowel voor als na security, te sluiten. Hierdoor is de hele terminal nu rookvrij. Ook roken in de parkeergarages is sinds 1 augustus 2020 niet meer toegestaan. Dit staat ook duidelijk aangegeven bij de ingang van de parkeerterreinen.
Je ziet het al aan de rookverbod-tekens die in het vliegtuig hangen en mocht je ze toch gemist hebben, herhaalt de stewardess het nog eens: roken is absoluut verboden in het vliegtuig. Doe je het toch, dan riskeer je zware boetes. Toch zie je vaak nog asbakjes in de toiletten van vliegtuigen hangen.
Pakjes sigaretten en shag worden met ingang van woensdag een stuk duurder. Daarnaast gaat het aantal verkooppunten van tabak en de plekken waar nog gerookt mag worden verder omlaag. De roker gaat voor sigaretten een euro per pakje meer betalen, voor shag loopt dit op tot 2,40 euro.
Roken op Schiphol? Dat kan alleen buiten de terminal. Sinds 2020 zijn alle rookruimtes voor reizigers voor én achter de securitycontrole gesloten. Dit sluit aan bij de wetgeving en onze ambitie om een rookvrije terminal te realiseren.
De belangrijkste redenen voor een rookverbod zijn de bescherming van mensen tegen hart- en vaatziekten, kanker en tal van andere al dan niet-acute aandoeningen, het omlaag brengen van het aantal rokers en de inperking van overlast veroorzaakt door rook. Zowel roken als meeroken is schadelijk voor de gezondheid.
Soms is een gate namelijk verder lopen dan je denkt! Zorg dat je ongeveer een uur van tevoren bij de gate bent, dan ben je heel goed op tijd. De gates gaan meestal een half uur of een uur van tevoren open en het boarden begint een half uur voor vertrek.
1. Kom op tijd naar Schiphol. We verwelkomen je graag vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt in de vertrekhal. Zo help je om de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
De winkels komen jou als klant tegemoet in het BTW bedrag dat is inbegrepen in je aanschaffing als je binnen de EU reist. Alle vertrekkende passagiers op Schiphol kunnen daardoor winkelen tegen dezelfde aantrekkelijke prijzen.
Producten die vallen onder de douane import- en exportregels
De onderstaande zaken moet je in ieder geval nooit meenemen in je bagage: Drugs zoals hasj, cocaïne, heroïne, crystal meth of andere verdovende middelen. Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosieven.
Nee, dat is het niet, en ondanks dat het een onderwerp is dat in de politieke sfeer wordt besproken, is Spanje nog ver verwijderd van de legalisatie van cannabis. Simpel gezegd komt het op het volgende neer: consumptie, teelt, bezit en aankoop zijn illegaal in Spanje, tenzij deze handelingen privé en non-profit zijn.
Als u drugs meeneemt naar het buitenland, kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen. De controle aan de grenzen is zeer streng. De straffen voor gebruik en bezit van drugs zijn erg hoog in het buitenland.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
In het kort, het antwoord van de KVK-adviseurs: Als werkgever mag je niet vragen of je werknemer rookt en je mag het roken ook niet verbieden. Wel kun je gaan voor een rookvrije werkomgeving, zowel binnen als buiten het pand. Wanneer een werknemer met je deelt dat hij wil stoppen met roken, kun je ondersteuning bieden.
Nieuw-Zeeland wil verbieden dat inwoners die nu 14 jaar en jonger zijn ooit nog sigaretten kunnen kopen. Het levenslange verbod moet leiden tot een 'rookvrije generatie'. De regering streeft ernaar dat in 2025 maximaal 5 procent van de inwoners rookt.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
Waar u in New York wél mag roken
Het antwoord is: ja, roken mag nog in privéwoningen en -auto's. Sommige uitgaansgelegenheden hebben een afgesloten rookruimte en in sommige hotels zijn er kamers waar gerookt mag worden. Verder vindt u in New York speciale 'cigar lounges', vaak met een bijbehorende sfeer en dresscode.