Kruiden houden doorgaans niet van een te natte of te zure bodem. Ze groeien het best in goed gedraineerde, losse, droge en kalkrijke grond. Zorgen voor een goede afwatering is érg belangrijk, zeker in perioden met veel regen. Je kan bijvoorbeeld je kruiden planten in verhoogde zaaibedden.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
De meeste kruiden houden van zon en hebben een hekel aan teveel water. Kies voor uw tuinkruiden een standplaats met een goede afwatering en werk de grond flink los. Zware kleigrond kunt u het beste een winter omgespit laten liggen. Dan kan de vorst de grote kluiten afbreken.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
Hierdoor komt het intense aroma van de kruiden vrij. Het is belangrijk dat je ze niet in te kleine potjes zet. Ze zullen dan snel te weinig water binnenkrijgen. Hou er rekening mee dat sommige plantjes van nature niet zo lang leven: basilicum en koriander groeien maar één jaar en gaan na die periode sowieso dood.
Over het algemeen is het voorjaar de beste tijd om te zaaien voor mediterrane, eenjarige kruiden of kruiden die je wilt gebruiken in salades. Ook planten doe je het best in het voorjaar.
Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid. Zon: dille en dragon staan ook graag in de zon en hebben iets meer water nodig.
De juiste grond voor Mediterrane kruiden
Want daarin kun je grond zelf samenstellen, bijvoorbeeld door potgrond, tuingrond en/of rijpe compost te mengen met wat grof zand, perliet en/of fijn grind of split.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.
Citroenmelisse en munt zijn in de volle grond ook enorme woekeraars, door ze in een pot te zaaien of planten blijven ze op hun plek. Kruiden doen het zowel in terracotta of betonnen potten als kunststof potten en houten kisten of kuipen.
De lekkerste basilicum begint met de juiste grond. Gebruik voor het kweken van kruiden en groenten altijd biologische potgrond. Geef de planten na het zaaien regelmatig water maar voorkom dat de planten volledig onder water staan om verrotting te voorkomen.
Gebruik organische meststof voor je kruiden
Organische meststoffen voor je kruidentuin zijn uitsluitend samengesteld uit gedroogd plantaardig en dierlijk materiaal, zoals: gedroogde koemest, hoornmeel, beendermeel, kippeverenmeel, cacaodoppen, enz.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Bij de meeste types kruiden is er eigenlijk geen slecht tijdstip om ze te gaan snoeien en dit kan dus het hele jaar door. Zeker snelgroeiende planten zoals basilicum, munt en dille hebben er baat bij dat ze regelmatig worden gesnoeid. Snoei je kruiden altijd met een scherpe, schone schaar.
Munt: knip je tot net boven de grond af. De plant vormt wortelscheuten die altijd opnieuw uit de grond ontstaan. Tijm: knip je niet helemaal kaal. Haal hier en daar wat scheuten weg, zo vormt de plant snel nieuwe scheuten.
Van nature is kleigrond meestal neutraal tot basisch, dat wil zeggen kalkrijk. Zandgrond kan alle kanten op, aan de kust is de zandgrond vaak basisch, op de Veluwe meestal zuur. Veengrond is vrijwel altijd van nature zuur, dat wil zeggen kalkarm.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc.
De structuur van de grond kan je verbeteren door er organisch materiaal (bijv. compost) in te werken. Dat is een weldaad voor de grond. De compost zorgt ervoor dat in een zandige grond de losse korrels aaneenkitten tot kruimels die het water (en dus ook de voedingsstoffen) beter vasthouden.