Nu blijkt echter dat in de preventie van kanker vooral de zogenoemde kruisbloemige groenten, ofwel kolen, belangrijk zijn. Dit komt door de glucosinolaten in kool. Naast eerder genoemde koolsoorten bevatten savooiekool, waterkers, knolletjes, witte- of rodekool, bloemkool, paksoi en Chinese kool veel glucosinolaten.
Rood vlees (bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees) en bewerkt vlees (vlees dat is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen, zoals boterhamworst) vergroten het risico op kanker.
Toepassingen bij kankerbehandeling
Groene thee wordt door kankerpatiënten vooral genomen omwille van de antikanker- en weerstandsbevorderende activiteiten die eraan toegeschreven worden. Het zou vooral bij chronische lymfatische leukemie, borst- en huidkanker de voortgang van de ziekte kunnen vertragen (1).
De werking van groene thee wordt toegeschreven aan de antioxidanten die groene thee bevat. Dit zijn de zogenaamde polyfenolen In onderzoeken bij kankercellen leken deze polyfenolen uit thee de groei van de kankercellen te remmen.
Vitamine E is een van de meest genomen vitaminesupplementen bij kanker. Deze vitamine lijkt het effect van radio- en chemotherapie te kunnen versterken (1). Specifiek bij radiotherapie kan het bindweefselvorming verminderen (4). Het lijkt ook nuttig een tekort aan vitamine E te vermijden bij chemotherapie.
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ingrediënten in ananas het risico op kanker kunnen verminderen. De reden hiervoor is het feit dat deze oxidatieve stress en ontstekingen kunnen tegengaan. Zo bleek uit onderzoek dat het spijsverteringsenzym bromelaïne het lichaam helpt om tegen de kanker te vechten.
Vette vis zoals haring, makreel, sardines, tonijn, zalm en zeepaling bevat veel omega 3-vetzuren. Dit zijn bijzondere vetzuren die de ontwikkeling van kanker mogelijk kunnen vertragen. Uit studies blijkt ook dat kankerpatiënten die vette vis eten, minder gewichtsverlies hebben.
Schadelijke stoffen
Het idee dat popcorn kankerverwekkend is, komt door de stoffen die – vooral vroeger – met magnetronpopcorn geassocieerd werden. Zo zaten er chemicaliën, meer specifiek PFC's, in de verpakking ervan. Deze chemicaliën moesten ervoor zorgen dat er geen vetten uit de zakjes lekten.
Meer dan 60% van de Belgen denkt dat visvetten, of omega-3 vetzuren, bescherming bieden tegen kanker. Ondanks alle berichten over de weldaden ervan is er geen bewijs dat ze, bij inname via de voeding of onder de vorm van supplementen, bescherming kunnen bieden tegen kanker.
Er zitten veel eiwitten in gerookte zalm, die er onder andere voor zorgen dat je spieren gezond blijven en niet af gaan breken. Er zitten veel gezonde vetten in gerookte zalm. Er zitten veel mineralen in gerookte zalm, waaronder ijzer voor een betere stofwisseling en een gezond hart.
Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten. Ons advies is om niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen).
Daarnaast wordt soms het advies gegeven om ananas, kiwi of papaja te eten omdat er stofjes in zitten die eiwitten afbreken. Er wordt gedacht dat deze stofjes ook het taaie slijm afbreken. Uit reageerbuisonderzoek blijkt inderdaad dat kiwi slijm uit de mond kan afbreken.
Iedereen die ook maar een beetje van ananas houdt, weet dat die liefde niet altijd wederzijds is. Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Vitamine B12 vermindert de toxiciteit van de Vinblastine® (4). In de behandeling met Pemetrexed is de voorafgaande toediening van vitamine B12 (en ook foliumzuur) onontbeerlijk, gezien het risico op levensbedreigend beenmergfalen (7).
Tomaten, bananen en appels
Antioxidanten zitten in veel groente en fruit, maar lang niet allemaal bevatten ze een even hoge concentratie. In tomaten, bananen en appels zitten bijvoorbeeld veel van deze stoffen, waardoor deze er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat de longcapaciteit langere tijd stabiel blijft.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
de slijmvormende eigenschappen van voeding: voedingsmiddelen zoals (koe)melk, sinaasappels, bananen, pinda's en suiker verhogen de slijmproductie, zorgen voor stagnatie en slakken in de spijsvertering en kunnen verschillende ziektebeelden veroorzaken.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Alle vis gecertificeerd
Deze vissoorten zijn uit verschillende gebieden afkomstig en worden zowel wild gevangen als in aquacultuur gehouden. Op dit moment is 100% van ons vaste assortiment vis uit koeling en diepvries gecertificeerd. Sinds 2012 voldoet 100% van onze wild gevangen vis aan het MSC-keurmerk*.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.