De Inloopdouche BWS Veiligheidsglas met Antikalk is een van de meest opvallende douchewanden uit onze test. Doordat de wand van rookglas is gemaakt krijgt de wand een hele andere uitstraling. Het zorgt ook nog eens voor veel meer privacy. De douchewand is eenvoudig te monteren met een muurprofiel.
Wanneer u op zoek bent naar een douchewand zijn er verschillende merken waar u uit kunt kiezen. Zo heeft Douche Concurrent douchewanden van gerenommeerde merken als Best Design, Wiesbaden, AEGO en Sealskin in het assortiment.
Veel douchewanden en douchedeuren zijn tegenwoordig gemaakt van veiligheidsglas. Dat is gehard glas met een grotere buigsterkte dan normaal glas. Mocht het kapot gaan, dan breekt het in kleine afgeronde stukjes die voor minder verwondingen zorgen dan normale glasscherven.
Douchewanden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, maar glas wordt het meest gebruikt. Bij Douche Concurrent zijn alle douchewanden van veiligheidsglas gemaakt. Veiligheidsglas heeft als voordeel dat dit veel langer mooi blijft dan kunststof én steviger is dan normaal glas.
Helderglas is de meest gekozen uitvoering. Het grote voordeel hiervan is dat u er dwars doorheen kunt kijken. Daardoor ontstaat er in de doucheruimte en in de rest van de badkamer een ruimtelijk effect. Het glas zorgt er als het ware voor dat de douche groter lijkt, zonder dat er ruimte van de badkamer verloren gaat.
We raden u aan om altijd minimaal voor een dikte van 8 millimeter te kiezen. Het douchescherm is dan gegarandeerd stevig en stabiel. Natuurlijk is 10 millimeter nog steviger, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat de douchewand ook een stuk zwaarder zal zijn.
Afmetingen inloopdouche
Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, moet je al snel rekenen op een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 centimeter. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 centimeter.
De standaard inloopdouche heeft als minimale afmetingen rond de 120 cm in de lengte en 70 cm in de breedte. De maximale inloopdouche afmetingen bedragen; 185 cm in de lengte en 85 cm in de breedte.
Een douchecabine plaatsen duurt gemiddeld 150 minuten.
Denk goed na over de afmetingen van de glasplaat. naast de lengte en breedte is de dikte van belang. Zo is een minimale dikte vereist om veiligheid te kunnen garanderen. Een tafelblad die maar gedeeltelijk word ondersteund hoort namelijk minimaal 10 mm dik te zijn.
De beste douchecabine is de Saniclass Kay. Een nette en strakke douchecabine. En voor de kleinere portemonnee komt de Plieger Economy douchecabine goed uit de bus.
Rookglas is brons "in de massa gekleurd" glas. Het heeft een bruine gloed, is transparant en heeft geen coating maar is door en door gekleurd.
Heeft u een korte douchewand of badwand? Dan is een stabilisatiestang meestal niet nodig. Maar zeker bij wat beperkte ruimte (of speelse kinderen) kan het wel een goed idee zijn. Hoe groter de douchewand, des te meer speling er mogelijk is aan het einde.
Doordat de wandpanelen slechts 3mm dik zijn, is het uitermate geschikt om over bestaande tegels te plaatsen. Het is echter ook mogelijk om de wandpanelen in een nieuwe badkamer te plaatsen doordat het geschikt is voor diverse ondergronden als gipsplaten, metsel- en pleisterwerk.
Tenslotte kunt u gebruik maken van een douchebak van composiet. Een mooi douchebak materiaal, dat tot 3x sterker is dan acryl. Het is een mengsel van natuursteen met polyesterhars, voor een fijne combinatie van eigenschappen. Het materiaal is hard en vormvast.
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een inloopdouche ligt tussen de €600 en €1.900. De prijs is afhankelijk van het type inloopdouche en het aantal arbeidsuren.
Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
De meestgebruikte hoogte voor een douchewand is 200 cm. Deze hoogte is prima om het water binnen de doucheruimte te houden. Bent u zelf wat langer? Dan zijn er ook douchewanden beschikbaar van 210 centimeter.
Een lage douchebak heeft veel voordelen tegenover een tegelvloer. Hoewel het natuurlijk heel mooi is wanneer de tegels in de gehele badkamer doorlopen, is een douchebak een stuk gemakkelijk. Bij een tegelvloer is het belangrijk de voegen goed schoon te houden, zodat deze niet zo snel verkleuren.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
De douchekop hang je het liefst zo'n 90 tot 120 centimeter boven de thermostaatkraan. Heb je een laag plafond? Dan ga je voor 90 centimeter boven de thermostaatkraan. Als je genoeg ruimte hebt dan adviseren wij zeker een afstand van 120 centimeter.
Ten eerste is een inloopdouche een stuk kouder dan een douchecabine. Dit komt omdat de warme lucht van het water snel de hele ruimte intrekt. Hierdoor is het een stukje kouder douchen bij een inloopdouche. Bij een douchecabine blijft dit grotendeels hangen, waardoor je geen warmte verliest.
Ideale maten voor mensen die graag in alle rust en ruimte douchen zijn 90x90 of 100x100. Wilt u letterlijk alles uit uw ruimte halen zonder dat de douchecabine in de weg staat? Dan kan een minder gebruikelijke douche afmeting zoals 100x70, 100x80, 110x80 of 110x90 dé oplossing zijn voor uw badkamer.