Bij wateroverlast is het verstandig om te kiezen voor een materiaal zandzak dat goed bestand is tegen water. Er zijn hierin diverse opties die beter geschikt zijn en een langere levensduur hebben dan de jute zandzak, denk hierbij aan zandzakken van Polypropyleen (PP), PVC en Polyacryl.
De meestgebruikte zandzakken voor waterkering zijn de PP zandzakken. Als u de zandzakken voor calamiteiten, zoals wateroverlast, op voorraad wilt hebben dan kunt het beste kiezen voor PP-HD (zwarte) zandzakken.
Voor het vullen is zand met een korrelgrootte van 0 tot 8 mm (max. 16 mm) toe te passen. De effectiviteit van zandzakken wordt bepaald door het juiste vullen van de zakken. Een propvolle zandzak kan bij de latere inbouw in de verbinding met andere zandzakken niet nauwsluitend worden ingevoegd.
Veel mensen vinden zandzakken ineffectief om het water tegen te houden aangezien noch het zand noch de modder die daaruit ontstaat het water werkelijk tegenhoudt. Fijner materiaal zoals klei loopt vaak uit de zandzakken weg.
Water tegenhouden ; plaats zandzakken, schotten of nog beter een Homebarrier die tijdelijk uw voordeur kan afsluiten. Gebruik ducktape op naden, kieren en gaten waardoor het water van buiten naar binnen kan lopen. Zorg dat alle waardevolle spullen zo hoog mogelijk worden neergezet. Schakel stroom, gas en water uit.
Zandzakken zijn na gebruik vaak verontreinigd
Wanneer er bij een overstroming zandzakken worden ingezet is een grote kans dat de zandzakken verontreinigd zijn met het water wat uit de rioleringen omhoog komen. Maar ook chemisch afval of industrieel afval komt in het water dus in de zandzakken terecht.
Heeft u slechts een beperkte hoeveelheid nodig? Dan verwijzen wij u graag naar onze webshop www.zandzaken.nl. Hier kunt u als consument eenvoudig lege zandzakken bestellen. Naast diverse materialen zandzakken kunt u in onze webshop tevens vulapparatuur, big bags en gerelateerde producten bestellen.
Als wateroverlast dreigt, kun je zandzakken plaatsen. Door het plaatsen van zandzakken bij openingen (zoals een deur) maak je een tijdelijke drempel waardoor het water minder snel binnenkomt. Het is echter wel belangrijk dat je de zandzakken op de juiste manier opstelt; anders werkt het minder goed.
Toepassingen met Drainzand
Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen. Drainzand wordt ook gebruikt om kleigronden en andere zware grondsoorten te verschralen (luchtiger / losser te maken).
Deze verschillen hebben we hieronder kort op een rijtje gezet: Verschil tussen ophoogzand en brekerzand: brekerzand is gebroken zand. Het bevat een te groot aandeel kleine zanddeeltjes om goede metselmortel te kunnen maken. Conclusie: gebruik ophoogzand niet als brekerzand.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Na een storm kan je de zandzakjes zelf stockeren voor een volgende keer. Het zand is verpakt in een plastic zak en zolang deze niet gescheurd is, kan je het zandzakje hergebruiken. Hou de zandzakjes dan wel op een zo droog mogelijke plaats.
Een zandzak is een zak gevuld met zand. Oorspronkelijk werden zandzakken gemaakt van jute, tegenwoordig worden deze ook gemaakt van polypropyleen, PVC en polyacryl.
Om u te behoeden voor wateroverlast is er de Slurpzak. Deze biedt snel en effectief bescherming tegen plotseling opkomend water en wordt aanbevolen door schadeverzekeraars en calamiteitenbedrijven.De SLURPZAK past u toe bij een lekkage of overstroming om water op te vangen tot de noodsituatie voorbij is.
Andere stoffen in water
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de reactie op water niet door Calcium wordt uitgelokt maar door andere stoffen: fluor, chloor, chemische middelen en/of conserveermiddelen in verzorgings-producten (bijvoorbeeld doucheschuim, shampoo, crèmes) of de warmte van het water.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Dijken, sluizen, dammen en andere waterkeringen houden water tegen en beschermen ons land zo tegen overstromingen. De bekendste waterkeringen zijn de 13 Deltawerken. Ze zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust. De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk.
De aanbevolen cement/zand-verhouding om zelf stabilisé te maken is ongeveer 1 op 8. Je schept de bestanddelen met een schop door elkaar of gebruikt hiervoor een betonmolen. Voeg in eerste instantie nog geen water toe, maar neem eerst een handvol van het gemengde zand en cement en maak een vuist.
Dus 8 delen zand en 1 deel cement. Laat je niet verleiden het zand/cement te bevochtigen. Dit is absoluut niet nodig, het mengsel zal door het natuurlijke aanwezige vocht vanzelf verharden. Andere benamingen zijn stabilisé en stabilisatie.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Brekerzand, ook wel bekend als inveegzand of vulzand, is uitermate geschikt voor het invegen van voegen tussen uw bestrating. Bij ons vindt u vrij grof inveegzand, waarmee u vanzelf een egaal, mooi resultaat creëert. Een ander voordeel van de grove structuur, is dat het zeer waterdoorlatend is.
Ophoogzand is geschikt om uw erf of andere oppervlakken op te hogen, het is door een ietwat fijnere korrelgrootte stabiliserender maar daardoor wel iets minder waterdoorlatend.