Het Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken, afgekort als Mossad, geldt als een van de beste geheime diensten ter wereld. De Mossad werd in 1949 opgericht door de eerste Israëlische premier David Ben-Goerion.
De AIVD werkt aan de veiligheid van alle Nederlanders, door alert te zijn op nationale en internationale risico's en gevaren.
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is een Nederlandse geheime dienst die zich onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezighoudt met de binnenlandse veiligheid en inlichtingen op civiel gebied uit het buitenland verzamelt.
Er is geen specifieke opleiding om Spion te worden. Wel wordt er vaak om reiservaring gevraagd. De Spion moet wat van de wereld gezien hebben en hierdoor een brede kijk op de wereld hebben. Om aan de slag te gaan als Spion is wel een strenge selectieprocedure en moet de Spion diverse tests doorstaan.
Een schoolverlater zal dus gemiddeld tussen de 36.000 en de 38.000 euro bruto per jaar verdienen. Bepaalde profielen, die 'junior+' genoemd worden krijgen jaarlijks 50.000 euro.
AIVD spioneert zelf ook
Elk land spioneert, Nederland vormt daar geen uitzondering op. De AIVD spioneert om dreigingen vanuit andere landen op tijd te kunnen onderkennen of de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten te frustreren.
De beroemde Britse spion heeft meerdere taken die je bij de AIVD ook tegenkomt. Zo legt hij contact met mensen om informatie te vergaren. Ook plaatst hij wel eens een microfoontje of een camera op een handige plek en luistert hij die gesprekken af. En tot slot volgt en observeert hij mensen.
Als u denkt dat de AIVD onderzoeksgegevens over u of een overleden familielid in zijn archieven heeft, kunt u daarvoor een inzageverzoek indienen. Formeel heet een inzageverzoek aan de dienst 'een aanvraag tot kennisneming'. Bij een aanvraag tot kennisneming van (persoons)gegevens gaat het om persoonlijke informatie.
De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) levert inlichtingen en veiligheidsinformatie aan het ministerie van Defensie en aan de krijgsmacht.
De Secret Intelligence Service (SIS), informeel beter bekend als MI6 (Military Intelligence, Section 6), is de Britse buitenlandse inlichtingendienst, de zusterdienst van de Security Service (MI5).
De Bundesnachrichtendienst (BND) is, naast het 'Bundesamt für Verfassungsschutz' en de 'Militärischer Abschirmdienst', een van de drie geheime diensten van Duitsland.
De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) controleert het werk van de AIVD en beoordeelt of wij onze taken volgens de wet uitvoeren. De CTIVD heeft toegang tot al onze informatie en brengt openbare rapporten uit over haar onderzoeken.
De AIVD maakt onderdeel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar de MIVD valt onder het ministerie van Defensie. De MIVD werkt op vergelijkbare wijze als de AIVD, maar richt zich op onderwerpen die Defensie raken.
uitspraak (info / uitleg)), Instituut voor Informatie-inwinning en Speciale Taken, is een van de drie organisaties binnen de Israëlische geheime dienst, naast de Aman (de geheime dienst van het Israëlisch defensieleger IDF) en de binnenlandse veiligheidsdienst Sjabak, ook wel bekend als Sjien Beet.
In het Nationaal Register Overledenen (NRO) kunt u persoonsgegevens opzoeken van inwoners van Nederland die vanaf 1939 zijn overleden. Bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek. In het register vindt u bijvoorbeeld geboortedata en adressen.
Een goed voorbeeld is de functie van inlichtingenofficier. Daarvoor moet je minimaal een HBO-opleiding hebben afgerond, maar verder kijken we vooral naar iemands persoonlijke eigenschappen. De rest leren ze in de praktijk, daarvoor hebben we een eigen opleidingscentrum.
Het Centraal Testamentenregister (CTR) kunt u raadplegen als er iemand in uw familie is overleden. Het CTR bekijkt op uw verzoek of er een testament aanwezig is van de overledene. En welke notaris dit dan onder zijn beheer heeft.
Undercover gaan = undercover gaan is het verhullen van de eigen identiteit of het aannemen van een andere identiteit, met als doel het vertrouwen te winnen van een persoon of organisatie om daarmee geheime informatie te verkrijgen of bewijzen ...
Een spion of geheim agent is iemand die op heimelijke en soms illegale (clandestiene) wijze inlichtingen vergaart. Spionnen kunnen werken voor een overheid, maar ook voor bedrijven. De term spion wordt vooral in de dagelijkse populaire taal gebruikt.
De meeste spionageactiviteiten, zoals het schenden van staats-, ambts- of bedrijfsgeheimen, zijn al lange tijd strafbaar volgens de Nederlandse wet. In 2022 stemde de ministerraad in met een wetsvoorstel om ook nieuwere spionagevormen, waaronder digitale spionage, beter te kunnen bestrijden.
Wie spoort spionnen op? Belgie heeft twee inlichtingendiensten, de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV. Een van hun taken is contraspionage, waarbij men onder meer buitenlandse spionnen probeert in kaart te brengen en hun doen en laten in ons land controleert.
Er werken circa 2000 mensen bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).