Wij raden aan om een topmatras met een dikte van minimaal 5 of 6 cm te kopen. Zo weet je zeker dat je een comfortabele nachtrust hebt, en je lichaam goed ondersteund wordt. Ook voor zwaardere mensen is het beter om een wat dikkere traagschuim topper te kopen.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Een matrastopper of oplegmatras is een dun matrasje, tussen de 4 en 10 cm dik, dat op het huidige matras gelegd wordt.
Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim. Als je de meeste topmatrassen te hard vindt en snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen, dan is dit materiaal ideaal voor je.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Koudschuim is op dit moment het meest innovatieve schuim. Het is flexibel en bovendien elastisch waardoor het een ongekende mate van zowel ondersteuning als comfort biedt. Latex is daarentegen ook flexibel maar heeft een lagere puntelasticiteit. Hierdoor sluit het matras minder goed aan uw lichaam aan.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Wat is het beste materiaal voor een matrastopper? Het beste materiaal voor een topdekmatras is latex. Latex is in tegenstelling tot traagschuim heel veerkrachtig, waardoor je lichaamsgewicht beter wordt verdeeld.
Een latex topper zorgt voornamelijk voor comfort, veerkrachtigheid en duurzaamheid. Het is een stevig materiaal wat zorgt voor ondersteuning, warmte en ventilatie. Latex zorgt voor goede vocht- en luchtafvoer tijdens de nachtrust.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Een dikke topmatras met visco-schuim (ook vaak traagschuim genoemd) kan er voor zorgen dat je matras niet langer hard aanvoelt. Traagschuim is een drukverlagend materiaal, dat ervoor zorgt dat je contouren en gewrichten goed tot zeer goed worden opgenomen in de toplaag, zonder tegendruk.
Naarmate een matras verouderd, is het namelijk normaal dat het op sommige plaatsen een beetje doorzakt. Countourvorming noemen we dat. Contourvorming is helemaal niet erg en zelfs goed in sommige gevallen. Het matras vormt zich dan namelijk naar je lichaam, waardoor je lekkerder ligt.
Naast het feit dat uw slaapcomfort toeneemt, ziet het er voor het oog ook direct een stuk luxer uit. Een topper, ook wel topdekmatras, oplegmatras of dekmatras genoemd, is een dun matras wat bovenop het reguliere matras geplaatst wordt. Ze zijn leverbaar in verschillende soorten en maten.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Hard of zacht liggen
Een ander belangrijk verschil is het feit dat traagschuim matrassen zachter aanvoelen wanneer u er een tijdje op ligt. Traagschuim matrassen, ook wel memory foam matrassen genoemd, liggen over het algemeen zachter dan koudschuim matrassen. De memory foam matrassen worden zachter als het warm wordt.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper.
Een koudschuimmatras leent zich perfect voor alle types slapers. Een traagschuimmatras heeft meer een medische toepassing (doorligwonden) en helpt om spierspanning te verlichten door de drukverlagende eigenschappen. Koudschuim voelt altijd even hard of zacht aan.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.