Bubbels en een droge witte wijn zijn altijd een goede keuze. Voor een originele toets kun je een smaakje toevoegen (vlierbloesemsiroop, een aardbei, frambozen,…). Succes verzekerd! Maar ook bier komt in aanmerking: frisse zomerse bieren met een zachte citroensmaak of een lichtzurig frambozenbier zijn heerlijk vooraf.
Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief. En ook de wat zoetere dranken als amaretto en port zijn vaak favoriet. Maar het echte werk komt toch weer uit Italië en dan moet je denken aan sambuca of grappa.
Provence: rosé, pastis of Rinquinquin
Pastis blijft het ultieme Zuid-Franse aperitief op een warme dag. Of zoals een Provençaal zou zeggen: “Pastis par ciel bleu, pastis délicieux” (pastis bij mooi weer is een lekkere pastis). Rosé is uitgegroeid tot een andere lokale klassieker waar niet genoeg van aan te slepen is.
Als je de behoefte echt niet kunt weerstaan en je tevreden bent over je gewichtsverlies dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Een aantal van deze drankjes op een rij: Prosecco, Cava, Champagne, witte droge wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met een colaatje light.
Een aperitief is een (meestal alcoholische) drank die je drinkt voor het eten. Dus echt voor de eerste gang, maar ook net voor het hoofdgerecht kun je een aperitief serveren. Daarbij kun je denken aan een sherry of een martini zijn, maar ook een cocktails en appelciders worden regelmatig gebruikt als aperitief.
Ouzo wordt vaak een aperitief genoemd, maar de Grieken drinken het niet zozeer voor het eten, maar eerder tijdens speciale sessies. In de late middag of vroege avond komt de fles ouzo op tafel, samen met wat mezedes oftewel borrelhapjes. Je drinkt ouzo koud, over een of twee ijsklontjes geschonken.
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Het ontbijt
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt.
De meeste vrijmibo's beginnen tussen 16:00hr en 17:00hr. Bij de meeste bedrijven zijn de werktijden ook tot 17:00hr, dus is het logisch dat de borrel vaak begint vanaf 17:00hr. Er geldt geen vaste duur voor een borrel op het werk.
Het Provençaalse woord pastis betekent zoiets als mengsel. De drank pastis vindt zijn oorsprong in de haven van Marseille, en de kruiden van het land weten zich er in verenigd met de kruiden en specerijen uit het Oosten (zoethout, anijs).
Een digestief is een drankje dat na de maaltijd gedronken wordt en dat de spijsvertering bevordert. Het tegenovergestelde is een aperitief, een (meestal alcoholische) drank die men nuttigt voor het eten.
digestief = het digestief zelfst. naamw. Uitspraak: [diʒɛsˈtif] Verbuigingen: diges|tieven (meerv.) glas sterk alcoholische drank na het diner, voor een goede spijsvertering Voorbeeld: `een glas cog...
Kater-gevoelig
Het drankje bevat al zo'n 30 procent alcohol, alleen de zoetzure smaak verbergt dat. Mede het kleine glaasje waarin de limoncello wordt geschonken, bedriegt je vaak. Het is vaak 1 slok en weg, binnen no time op dus.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
“Idioot”, aldus de Consumentenbond, want juist sterke drank bevat behalve calorierijke alcohol ook veel suiker en soms vet. “Dit moet transparant worden”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo'n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 kilocalorieën.”
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Effecten van stoppen of minderen met alcohol:
Afvallen en verlies van buikvet is één van de effecten als je stopt met alcohol. Afvallen zonder dieet, maar gewoon door niet meer te drinken. Omdat je meer energie hebt als je niet meer drinkt, blijf je afvallen.
Voor een standaardrecept combineer je ongeveer 30 ml van je favoriete gin met 25 ml limoncello. Giet ze direct in het mengglas met de kruiden (als je die gebruikt). Voeg dan 10 ml verse citroensap toe om de drank een beetje zuurder te maken, zoals citroenlimonade.
Het beste kun je limoncello puur drinken. Naar onze smaak dan, en die verschillen zo nu dan.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.