Wakker Dier start vandaag een tv-campagne over het leed van de AH kip. Deze leeft namelijk een erbarmelijk bestaan in overvolle stallen, met zestien kippen per vierkante meter. Wakker Dier vindt dit onacceptabel en roept iedereen op om deze AH kip niet meer te kopen.
Behalve uit Nederland, komt veel rauwe kip uit Duitsland en België. Zo'n 20 procent van de kip komt van buiten de Europese Unie,vooral uit Brazilië, Thailand en Oekraïne. Brazilië is de grootste exporteur van pluimveevlees ter wereld.
De laatste maanden gaven steeds meer ketens, waaronder AH en Jumbo, aan over te stappen naar vlees van kippen die een beter leven hebben gehad. “Zeker sinds marktleider Albert Heijn afgelopen maart bekendmaakte om vanaf 2023 alleen nog kip in de schappen te leggen met minimaal één ster, is het snel gegaan.
De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren. Kip met het keurmerk Beter Leven of Biologisch voldoet aan de eisen van scharrelkip. Ook zijn er extra eisen, zoals: een langzamer groeiend ras, meer ruimte, daglicht, uitloop en afleidingsmateriaal.
De Label Rouge-kippen zijn Franse kippen gecertificeerd in Klasse A. De kippen worden gehouden op kleine pluimveehouderijen met vrije of onbeperkte uitloop. Het voer bestaat voor 75% uit granen. De kippen hebben een slachtleeftijd tussen de 81 en 110 dagen.
Welke supermarkt heeft de lekkerste kip? Zo komt Albert Heijn het beste uit de steekproef, met 9% plofkip. De meeste kipvleeswaren van Albert Heijn zijn van de zogeheten tussenkip, en 12% is kip met een ander keurmerk.
Een alternatief voor de plofkip is kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Zij heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan de plofkip.
Ook levende kippen. De aanvoer is inmiddels gestopt en dat drijft de prijs op.” Samen met de gevolgen van de vogelgriep zorgt dat voor een verdubbeling van de prijzen voor kipfilet en kippendij. En dat zijn nu juist de producten die zoveel gekocht worden tijdens de ramadan.
Waarom is biologische kip duurder dan gangbare? Een biologische kip heeft een heel ander leven dan een gangbare. De biologische krijgt veel meer ruimte in de stal, kan buiten lopen, krijgt duurder biologisch voer en leeft langer.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Alle supermarkten stopten met plofkip. De kippen die sindsdien in het schap liggen groeien minder snel, maar de omstandigheden waarin deze nieuwe kippen leven, verschillen niet veel met die van een plofkip. Ze krijgen nog altijd te weinig ruimte en komen nooit in aanraking met frisse buitenlucht.
Gezonde legkippen en sierkippen kopen
Kippen aanschaffen bij Floralux houdt in dat je gezonde dieren koopt. Regelmatig komt een dierenarts langs om de huisvesting en gezondheid van onze kippen te controleren. We volgen alle strikte voorwaarden en kopen enkel bij officiële kwekers.
Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Fanatieke krachtsporters hebben veel eiwitten nodig om spiermassa te behouden en op te bouwen, hoeveel dit is lees je in onze blog over eiwitten (klik hier). Verder bevat kip een aantal gezonde vitaminen en mineralen zoals; vitamine a & b, ijzer, zink en fosfor.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Naast dat de smaak anders is, leven biologische kippen ook een beter leven omdat ze meer ruimte hebben en een langer leven leiden. Ook zijn ze gezonder voor de mens omdat ze geen antibiotica toegediend krijgen. Biologische kip is te herkennen aan het groene keurmerk waar 'biologisch' op staat.
In een uitzending van Zembla deze week blijkt dat een groep wetenschappers al in 2007 een bijzondere ontdekking deed. Namelijk dat er aanwijzingen zijn dat kippen die biologisch voer krijgen, gezonder zijn dan kippen die gangbaar voer krijgen.
Biologisch vlees vind je in bijna alle supermarkten en in verschillende biowinkels: vooral rund, varken en kip kan je makkelijk vinden. Uitzonderlijk ook schaap, konijn en geit. Biovlees kan je ook rechtstreeks bij de bioboer bestellen.
Prijsstijging verwacht
In 2022 zal de gemiddelde jaarlijkse kippenvleesprijs naar verwachting met 2 procent op jaarbasis stijgen tot 2,02 euro per kg. Een verwachte afname van de veestapel, vooral in de EU en de VS, zal de vraag naar rundvleesvervangers, waaronder pluimvee, doen toenemen.
Een consument betaalt in de supermarkt gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. Hoe is die prijs opgebouwd? Het Centraal Bureau voor de Statistiek biedt woensdag een inkijkje in de productieketen van kipfilet. Voor een kilo betaalde de Nederlandse consument vorig jaar in doorsnee 8,17 euro bij de supermarkt.
Ook aan de kip zitten biefstukken. Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.
In 2023 is de plofkip definitief uit de versschappen van de supermarkt verbannen; Boni heeft vandaag als laatste grote supermarktketen gezegd te stoppen met de verkoop van de keurmerkloze kip.
Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
Boeren zien maar weinig terug van de prijs die consumenten aan kip uitgeven. Van de gemiddelde kiloprijs van 8,17 euro krijgen slachterijen gemiddeld 4,40 euro en boeren 0,89 euro, meldt het CBS.