De Internationale Organisatie voor Standaardisatie is een internationale organisatie die normen vaststelt. De organisatie is een samenwerkingsverband van nationale standaardisatieorganisaties in 163 landen.
ISO staat voor International Standarization for Organization. In samenwerking met deskundige, internationale commissies en organisaties ontwikkelde ISO in 1987 vanuit bestaande normen een nieuwe wereldwijd geaccepteerde, universele norm; de ISO 9000 serie. De meest bekende norm hiervan is de ISO 9001 norm.
De afkorting (ISO) (= International Organisation for Standardisation) betekent dat het de Nederlandse versie betreft van een benaming die voorkomt in aanbeveling R 1750 (lijst van gemeenschappelijke internationale benamingen voor pesticiden en farmaceutische producten) van de Internationale Organisatie voor ...
Verschillende soorten certificering
ISO 9001: Algemeenkwaliteitsmanagementsysteem. ISO 14001: Kwaliteitsmanagementsysteem voor milieubeheer. ISO 20400: Kwaliteitsmanagementsysteem voor maatschappelijk verantwoord inkopen. ISO 22000: Kwaliteitsmanagementsysteem voor voedselveiligheid.
Een ISO-norm (International Organization for Standardization) is een internationaal erkende norm voor kwaliteitssystemen en een EN-norm (Europese Norm) is een Europese erkende norm voor kwaliteitssystemen.
ISO-normen zijn geen wetten die een bedrijf verplicht moet volgen, maar ISO kan wel een houvast zijn voor het verbeteren van bijvoorbeeld kwaliteitsmanagement (ISO 9001), informatieveiligheidsmanagement (ISO 27001) en milieumanagement (ISO 14001).
De certificering helpt om belangrijke processen te identificeren en optimaliseren: dit houdt in dat er een hulpmiddel ter beschikking staat om de organisatie te sturen. Daarnaast biedt het inzicht in de processen voor de hele organisatie, wat medewerkers meer betrokken maakt.
Certificatie en Accreditatie
Met betrekking tot de betreffende ISO norm voeren zij controles bij bedrijven uit en geven een onafhankelijk oordeel over de werking ervan. Certificatie instellingen in Nederland kunnen ook kiezen voor accreditatie (certificatie), dit gebeurt door de Raad voor Accreditatie (RvA).
Voor ISO 27001 ligt de doorlooptijd gemiddeld op 5 tot 6 maanden. Voor ISO 9001 kan de doorlooptijd voor dezelfde organisatie op 4, of zelfs 3 maanden liggen. Je kunt zelf een inschatting maken van de doorlooptijd voor je eigen organisatie door te inventariseren hoe de stand van zaken op dit moment is.
U kunt uw ISO 9001 certificering aanvragen bij een certificatie-instelling. Een externe en onafhankelijke ISO 9001 auditor zal bij u een audit uitvoeren om vast te stellen of uw systeem voldoet aan de eisen in de ISO 9001 norm.
Een hoger getal betekent dat de camera lichtgevoeliger is. De ISO-waarde heeft vanzelfsprekend daarmee invloed op de camera-instellingen, zoals diafragma en sluitertijd. Hoe hoger de ISO, des te minder (lang) licht er op de camera hoeft te vallen voor een goed belichte foto en een kloppende belichtingsdriehoek.
ISO 9001 is een wereldwijd erkende norm met eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement en daardoor een maatstaf voor transparantie en betrouwbaarheid in de markt. Kwaliteitsmanagement komt terug in alle onderdelen van het proces in uw organisatie dat uw product of dienst voortbrengt.
Er zijn nu ruim 1500 NEN normen en er zijn nog veel meer normen in Nederland geldig, omdat ze bijvoorbeeld Europees gelden (NEN-EN, Eurocodes) of op wereldschaal 'regeren' (ISO).
Certificering is niet verplicht, maar het voldoen aan de eisen in de norm is essentieel voor het behalen van ISO 9001 certificering voor uw organisatie. Het behalen van het certificaat biedt u vooral commerciële voordelen.
De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) is een internationale organisatie die normen vaststelt. De organisatie is een samenwerkingsverband van nationale standaardisatieorganisaties in 163 landen.
Een gecertificeerd ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem verhoogt de kwaliteit van uw diensten en het vergroot de bewustwording van uw medewerkers. Een gecertificeerd ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem zorgt voor duidelijke processen en (communicatie)structuren, taken en verantwoordelijkheden in de hele organisatie.
De meest eenvoudige manier om vast te stellen of een organisatie ISO 9001 gecertificeerd is, is om de website van de organisatie te bezoeken. Zowel het certificaat zelf of een ISO 9001 logo of -beeldmerk bevat een referentie naar de certificatie-instelling die het certificaat heeft afgegeven.
Een ISO 27001 certificaat is geldig voor 3 jaar. Dit in tegenstelling tot een NEN 7510 certificaat dat 'slechts' 1 jaar geldig is. In het geval van ISO 27001 geldt een jaarlijkse auditfrequentie.
Voor een ISO 27001 certificeringstraject wordt een minimale doorlooptijd van 5 tot 6 maanden aangehouden. Bij grotere organisaties kan het zomaar 8 tot 12 maanden duren.
Het grote verschil tussen een certificaat en diploma is de geldigheidsduur van de kwaliteitsmeting. Bij een certificaat is de meting voor dit moment en moet u, als persoon of bedrijf, dus telkenmale opnieuw aantonen dat u (nog steeds) bekwaam bent. Bij een diploma staat het resultaat voor altijd vast.
De werkelijke waarde van een certificaat ligt daarom enerzijds in de naamsbekendheid en betrouwbaarheid van de certificerende partij en anderzijds in de certificeringen, accreditaties en erkenningen die deze partij zelf heeft ontvangen.
ISO 45001 is een hulpmiddel om systematisch invulling te geven aan de wettelijke verplichting voor werkgevers om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Daarnaast draagt het bij aan het voeren van een beleid dat gericht is op het realiseren van zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden.
De internationale ISO 9001 norm vormt een eisenkader voor een kwaliteitsmanagementsysteem. ISO 9001 benadrukt het belang van de wensen van de klant, van kwaliteit en van continue ontwikkeling. Door processen en prestaties te verbeteren, voldoet uw organisatie beter aan de behoeften van uw klanten.
ISO 14001 is de internationale norm met eisen voor een milieumanagementsysteem. Het milieumanagementsysteem wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen. De basis voor het milieumanagementsysteem is de 'plan-do-check-act' cyclus (PDCA).