Thee-aanslag ontstaat door de tannine die in thee is verwerkt. Hoe sterker de thee, hoe meer er van deze stof in het hete water terecht komt. Tanninen, ofwel looistoffen, hebben een samentrekkende werking en klampen zich vast aan eiwitten.
Om theeaanslag te verwijderen doe je wat zout op een citroenschil, of op een vochtig doekje, en wrijf je ermee over de aanslag. Daarna spoel je de pot af met warm water. Je zal zien dat de aanslag makkelijk loskomt. Je kan ook heet water met een scheutje citroensap in de pot doen en dit een nachtje laten weken.
Theeaanslag ontstaat doordat de looistoffen (geen looizuur) die in thee zitten, zich vasthechten aan de binnenkant van je theeglas en je theepot. Dat kun je eigenlijk niet voorkomen.
De aanslag in de theepot of in theebekers wordt veroorzaakt door het looizuur tanine. Moet je die aanslag eigenlijk wel verwijderen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Want het stofje tanine, en dus ook de aanslag in de pot, zou juist smaak geven aan een kop thee.
Soda verwijdert thee-aanslag
Wat je doet is de gootsteen vol laten lopen met heet water. In dat water gooi je daarna behoorlijk wat soda. Je laat de koppen en mokjes een uurtje in het water liggen en borstelt dan met speels gemak en met behulp van een borstel de aanslag definitief weg.
Plaats het theezeefje in een bakje met heet water en chloor. Meng ongeveer 1/4 kopje chloor met 1 kopje water. Laat het ongeveer 20 minuten weken en daarna afspoelen en afwassen. Hij zal dan weer glanzen als nieuw.
Reinig de pot nooit in de vaatwasser. Zet in een geëmailleerde gietijzeren theepot liever geen vruchtenthee.
Door het ontbreken van een coating komt het water in niet-geëmailleerde gietijzeren theepotten in direct contact met het ijzer. Hierdoor komt ijzer vrij in het water, wat een licht effect heeft op de smaak.
De binnenzijde kan gereinigd worden met heet water en een afwasborstel. Gebruik beslist geen ontkalkingsmiddelen of chemicaliën, noch schuur- en/of poetsmiddel om de theepot aan de buiten- en of binnenkant te reinigen. Laat de theepot na gebruik niet gevuld staan met water of thee.
Scheutje chloor in de mok doen water erbij even laten weken en... schoon! bodempje warm water in doen, flink veel zout erbij, en je kan het eraf schuren zonder te krassen !
Doe een theelepel baking soda in de schoon te maken mok, thermoskan of koffiepot, voeg hier een theelepel water aan toe en meng dit door elkaar. Er vormt zich dan een dikke pasta waarmee u de aanslag weg kunt schrobben, bijvoorbeeld met een oude tandenborstel, spons of afwasborstel.
De beste theepot: Bredemeijer Minuet Santhee
De allerhoogste waardering is er voor de Bredemeijer Minuet Santhee. Dit is een hele reeks theepotten met keuze uit verschillende volumes (halve liter, hele liter, 1,4 liter) en versies in mat zilver, glanzend zilver en doorzichtig glas.
Let bij de aanschaf van een theepot dus op de scherpe rand. En kies bij voorkeur een roestvrijstalen model. Zo'n pot is gladder dan een porseleinen exemplaar. Er zal daarom minder vocht aan blijven kleven.
Om je theepot warm te houden, heb je een rechaud nodig. Bij sommige theepotten wordt een bijbehorend rechaud meegeleverd, maar in de meeste gevallen dien je het rechaud er los bij te kopen.
Verwijder deze aanslag eenvoudig met behulp van witte natuurazijn. Doe warm water in de theepot of theemok en voeg hier een scheut witte natuurazijn aan toe. Als je schoonmaakazijn gebruikt, gebruik dan de variant zonder parfum / geur, anders proef je de parfum straks nog in je lekkere kopje thee.
Spoel de theepot om en droog af met een schone theedoek. Spoel voor het theezetten de theepot om met kokend water. Vul de pot daarna met kokend water en laat de theefilter of het theezakje in de pot zakken. De sterkte van de thee wordt bepaald door de hoeveelheid thee en hoe lang de thee moet trekken.
Theezeefje met handvat
Laat de losse thee trekken in het water van de theepot. Hang dit theezeefje boven een kopje en schenk de thee in het kopje. Blaadjes die meekomen worden boven het kopje opgevangen door dit theezeefje.
De Bredemeijer Minuet theepotten zijn erg praktisch, stijlvol en populair in gebruik. De theepotten hebben een strakke uitstraling en kunnen gemakkelijk in de vaatwasser schoongemaakt worden.
Bij Xenos vind je een theepot met een inhoud van 700 ml maar ook grote theepotten van 1,5 liter.
Je bent immers niet de enige die uit de kopjes drinkt: wanneer je je gasten een kopje koffie of thee voorschotelt is het misschien niet zo heel prettig om hen een kopje te geven met daarin een dikke laag bruinige aanslag. Gelukkig is het heel makkelijk op te lossen met een beetje zout of baking soda.
Voor het verwijderen van kalkvlekken of andere aanslag in de binnenfles kunt je het beste de thermoskan vullen met een ontkalkingsmiddel, een theelepel soda of schoonmaakazijn opgelost in heet water. Laat dit een nachtje staan weken met de dop erop.
Zo maak je je thermosfles na ieder gebruik schoon: Doe een druppel afwasmiddel in je fles of beker en vul met water. Gebruik voor het wassen een (flessen)bostel. Spoel af met warm water.
Alhoewel de onderdelen in de vaatwasser kunnen, bevelen wij aan de onderdelen met de hand af te wassen.