e, de vijfde letter van het alfabet.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.
Een letter meer in het alfabet. x, ypsilon, ij, z. Hoeveel letters telt ons alfabet? Dat weet je vast meteen: 26.
De Griekse taal wordt geschreven in het Griekse alfabet (Nieuwgrieks: Ελληνικό αλφάβητο, ellinikó alfávito). Dit alfabet is in de oudheid (rond de 9e eeuw v. Chr.) ontwikkeld uit het Fenicische alfabet en bestaat uit 24 letters.
De fi, of phi, (hoofdletter Φ, kleine letter φ of ϕ, Oudgrieks: φῖ) is de 21e letter van het Griekse alfabet.
De omega (hoofdletter Ω, kleine letter ω, Grieks: ω μεγα, lett. grote o) is de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
Het kortste alfabet is overigens dat van het Rotokas, dat uit elf letters bestaat.
Moderne letteres als G, J, U, W, Y en Z waren in het begin nog niet aanwezig in het Latijnse alfabet. In de loop der jaren voegden mensen steeds meer letters toe aan het Latijnse alfabet, waardoor de huidige stand van 26 letters werd bereikt. De 'Y' en 'Z' werden toegevoegd om Griekse woorden weer te geven.
De volgorde van de letters van ons alfabet is dezelfde als die van het Latijnse (Romeinse) alfabet. De Romeinen hebben hun alfabet overgenomen van de Etrusken, die het op hun beurt weer van de Grieken hebben.
De letter M is de dertiende letter in het moderne Latijnse alfabet. De M geeft de klank /m/ weer, zowel in de klassieke als in de moderne talen. De vorm is afkomstig van de Griekse letter Mu (Grieks) (Μ, μ) die zelf is gebaseerd op de Semitische letter Mem.
Je kind kan pas belangstelling krijgen voor het alfabet als hij zich bewust is van de letters in zijn omgeving. Wijs hem dus op de letters in boeken, op zijn T-shirt en op reclameborden. Stop daar weer mee als je kleuter er telkens ongeïnteresseerd op reageert en introduceer het later nog eens.
In Nederlands wordt de letter 'v' meestal uitgesproken als een korte f. Sterker nog: meestal MOET je een f gebruiken. Het Nederlands heeft namelijk geen stemgeluid bij klanken die aan het eind van een lettergreep staan. Je ziet dit ook aan de spelling: wij geven – ik geef; wij geloven – ik geloof.
Het Oekraïens wordt geschreven met het Cyrillische schrift.
De ij bestaat dus historisch gezien uit twee letters en dat gegeven speelt nog altijd een rol bij het alfabetiseren van woorden. Er is geen aparte plek voor de ij in ons alfabet. Dat neemt overigens niet weg dat de ij wel vaak als één letter wordt beschouwd.
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Veertien schriften hebben er meer dan 20 miljoen.
Het oudste gekende schrift is rond 3300 voor onze tijdsrekening ontstaan in Mesopotamië. Het werd ontwikkeld door een volk dat we de Sumeriërs noemen. De Sumeriërs schreven door met een rietstengel inkepingen te drukken in klei.
De omikron is de korte o; de tegenhanger van de omikron is de {omega}, de lange oo. In het Nederlands is de k van Griekse woorden (in het Grieks: de letter kappa) vaak een c geworden.
De alfa (hoofdletter Α, kleine letter α, Grieks ἄλφα, ook wel gespeld als alpha) is de eerste letter van het Griekse alfabet. De hoofdletter Α is gelijk aan de Latijnse letter A. α' is het Griekse cijfer voor 1, ,α voor 1000.
De gamma (hoofdletter Γ, kleine letter γ, Grieks: γάμμα), is de derde letter van het Griekse alfabet. γ' is het Griekse cijfer voor 3, γ voor 3000.