Opmerkingen. Van Dale's Groot Woordenboek van de Nederlandse taal vermeldt voor de tweede betekenis alleen "ksi". Op woordenlijst.org is "ksi" wel en "xi" niet terug te vinden, zonder dat hier uitsluitsel wordt gegeven over de betekenis(sen). In het taalgebruik is xi als benaming voor de Griekse letter meer gangbaar.
De letters van het alfabet
Het Nederlands alfabet heeft dezelfde 26 letters als het Engelse alfabet, maar de letters worden anders uitgesproken. De letters van het alfabet zijn: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
Het Latijnse alfabet, zoals gebruikt voor het Nederlands, kent 26 letters, waarvan er 6 worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt). De tekens van een alfabet kennen een vaste volgorde.
De letter L is de twaalfde letter in het moderne Latijnse alfabet. De letter L gaat terug op de Semitische letter Lamed die de fonetische klank /l/ weergaf, zoals ook de Griekse letter Lambda Λ (hoofdletter) of λ (kleine letter), en de Etruskische en Latijnse letters.
De letter X is de 24e letter in het moderne Latijnse alfabet.
De letter S is de 19e letter in het moderne Latijnse alfabet.
Moderne letteres als G, J, U, W, Y en Z waren in het begin nog niet aanwezig in het Latijnse alfabet. In de loop der jaren voegden mensen steeds meer letters toe aan het Latijnse alfabet, waardoor de huidige stand van 26 letters werd bereikt. De 'Y' en 'Z' werden toegevoegd om Griekse woorden weer te geven.
De fi, of phi, (hoofdletter Φ, kleine letter φ of ϕ, Oudgrieks: φῖ) is de 21e letter van het Griekse alfabet.
De grootheid "elektrische lading" (symbool: Q) wordt uitgedrukt in de SI-eenheid coulomb (symbool: C).
Een letter meer in het alfabet. x, ypsilon, ij, z. Hoeveel letters telt ons alfabet? Dat weet je vast meteen: 26.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
De omega (hoofdletter Ω, kleine letter ω, Grieks: ω μεγα, lett. grote o) is de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet.
De letter T is de twintigste letter in het moderne Latijnse alfabet.
De omikron (hoofdletter Ο, kleine letter ο) (ὂ μικρόν, letterlijk kleine o, in tegenstelling tot de omega, de grote o) is de vijftiende letter van het Griekse alfabet. De omikron wordt uitgesproken als /ɔ/, zoals in orde.
De zèta of dzèta (kapitaal Ζ, onderkast ζ, Oudgrieks ζῆτα, Nieuwgrieks ζήτα) is de zesde letter van het Griekse alfabet. De zèta werd in het Oudgrieks uitgesproken als /zd/, zoals in misdienaar, of /dz/, zoals in broodzak. De uitspraak is in het Nieuwgrieks steeds als /z/. ζ' is het Griekse cijfer voor 7, ζ voor 7000.
Het kortste alfabet is overigens dat van het Rotokas, dat uit elf letters bestaat.
De taal met de meeste letters is het Khmer. Deze taal wordt gesproken in Cambodja. Het alfabet van het Khmer bestaat uit 74 letters.
De westerse cijfers van het tientallig stelsel zijn: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9. Ze worden Arabische cijfers genoemd, maar komen oorspronkelijk uit India uit het Brahmischrift. De wetenschappers in de moslimwereld, die hun werken in het Arabisch schreven, hebben ze van daar overgenomen.
De ij bestaat dus historisch gezien uit twee letters en dat gegeven speelt nog altijd een rol bij het alfabetiseren van woorden. Er is geen aparte plek voor de ij in ons alfabet. Dat neemt overigens niet weg dat de ij wel vaak als één letter wordt beschouwd.
Het Russisch gebruikt een eigen schrift: het cyrillisch schrift. Dit Russische alfabet bestaat uit 33 letters, 21 medeklinkers, 10 klinkers én 2 extra klinkers. Het is gebaseerd op het Griekse alfabet en niet op het Latijn, zoals de meeste Europese talen.