Wat is cortisone? Cortisonen zijn in feite moleculen die razendsnel werken om ontstekingen en roodheid te verminderen. Cortisonenzalf, ook wel hormonenzalf of hormooncrème genoemd, wordt vaak ingezet om te helpen bij verschillende huidaandoeningen: van eczeem tot psoriasis en cystische acne.
Hydrocortisonacetaat remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen: de jeuk, droogheid en schilfering nemen af. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.
De huid wordt dunner. De onderliggende weefsels zijn minder goed beschermd. De kans op blauwe plekken en streepvormige littekens (striae) neemt toe, en ook de kans op acne en overmatige haargroei, vooral in het gezicht.
Wat doet cortison en waarbij gebruik ik het? Cortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormoon is nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Verder remt het ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.
Over het algemeen wordt er geadviseerd om de crème op de huid aan te brengen. De frequentie van aanbrengen hangt af van de aard en ernst van de huidaandoening. In de acute fase wordt de crème 1 tot 2 maal per dag aangebracht. Als onderhoud kan de crème zo nodig 2-3 per week worden gebruikt.
Heb ik een recept nodig? Cortison is sinds 1950 internationaal op de markt. In tabletten is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Cortison.
De zalf is veilig om te smeren als u deze op de juiste manier gebruikt volgens instructie van uw arts of verpleegkundige. Er zijn geen of hooguit tijdelijke bijwerkingen. Deze tijdelijke bijwerkingen zijn pigmentverkleuringen, verdunning van de huid en het sneller groeien van haartjes.
Een injectie met cortison kan goed helpen om pijn en zwelling te verminderen. Cortison is een sterk ontstekingsremmend medicijn. Sommige patiënten twijfelen over een injectie met cortison.
Cortisone is een sterke ontstekingsremmer die ofwel via tabletten ofwel via injecties (bijv. infiltraties) wordt toegediend. Voor een algemene werking gebeurt de injectie in de bil, en voor plaatselijke werking in peesaanhechtingen, slijmbeurzen en gewrichten.
Een hyaluronzuur injectie is een goed alternatief voor patiënten die geen cortisone injecties verdragen.
Hoe lang je het middel moet gebruiken is afhankelijk van jouw aandoening. Neem de tabletten tijdens het ontbijt in met water. Heel soms zal je arts het medicijn via een infuus of een injectie toedienen. Stop nooit zomaar met dit middel als je het langer dan 2 weken gebruikt hebt!
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
Bijwerkingen van hormoonzalf
Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen. Zeker bij de hormoonzalven van de eerste en tweede klasse (minst sterke zalven) zijn geen bijwerkingen te verwachten. De bijwerkingen die hormoonzalf eventueel kunnen geven zijn onder andere het dunner worden van de huid.
Door geneesmiddelen opgewekte lichtgevoeligheid (of door geneesmiddelen opgewekte gevoeligheid voor de zon) doet zich voor als een medicijn dat normaal geen gevoeligheid veroorzaakt door licht wordt geactiveerd als gevolg van een wisselwerking met UV-straling bij het binnendringen van de huid.
De meest beruchte bijwerking van Corticosteroïden is gewichtstoename. Of dit nu door Cushing is ontstaan of door medicatie met corticosteroïden. Ten eerste zorgt cortisol voor vasthouden van vocht. Daarnaast verandert cortisol de vetverdeling over het lichaam (dikke buik, gezicht, vetbult in de nek).
Cortisone kan soms de bloeddruk doen stijgen. Een goede levensstijl is dus belangrijk: sporten, • het gewicht op peil houden, • gebruik van zout beperken. Of u nu een hoge bloeddruk heeft of niet, uw arts zal altijd uw bloeddruk controleren en indien nodig uw behandeling aanpassen.
medrol 6 mg/dag: 4 mg 's morgens + 2 mg 's avonds). In nog andere gevallen kan het aanbevolen worden om cortisone voor het slapengaan of 's nachts in te nemen (bv. tijdens wakker worden van de pijn) omdat de werking het hoogst is rond 2 uur 's nachts.
Binnen een week nemen jeuk, zwelling en roodheid meestal af. Het is belangrijk om niet direct te stoppen na het eerste effect. Lees hierover meer onder 'hoeveel mag u smeren'.
Hormoonzalf is een medicinale zalf met hormonen, corticosteroïden. Hormoonzalf wordt bij verschillende huidaandoeningen gebruikt, bijvoorbeeld eczeem. De zalf remt de ontsteking van uw huid en heeft een positief effect op bijverschijnselen zoals jeuk, zwelling en schilfering.
Combinatie hormoonzalf en neutrale zalf
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
De behandeling van eczeem bestaat vaak uit een hormoonzalf die corticosteroïden bevat. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie van de huid en verlichten de jeuk. Deze hormoonzalven zijn alleen te verkrijgen op doktersrecept en worden meestal gebruikt in combinatie met neutrale hormoonvrije zalven (zonder recept).
Meestal wordt het gebruik van de crème voor ongeveer drie weken voorgeschreven. Wanneer de jeuk afneemt kan het gebruik van de zalf afgebouwd worden.