Zwangere vrouwen moeten nog voorzichtiger zijn met zonnen dan andere mensen. Door de zwangerschap kan de pigmentatie van de huid veranderen, waardoor je huid niet gelijkmatig bruin wordt maar vlekkerig. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van het zogenaamde zwangerschapsmasker.
Tips. Bescherm de huid met een product met een zeer hoge beschermingsfactor, bij voorkeur een SPF 50+. Vrouwen die al pigmentvlekken hebben, kunnen de zon tijdens hun zwangerschap beter helemaal vermijden om een zwangerschapsmasker te voorkomen.
Een zwangerschapsmasker voorkomen
Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken kunnen ontstaan.
De vlekken die op je gezicht ontstaan zijn een vorm van hyperpigmentatie, net zoals wanneer je te lang in de zon hebt gezeten en je huid een bruine kleur krijgt. Bij mensen met een lichte huid ontstaan er bruine of grijsachtige vlekken, mensen met een donkere huid krijgen er juist lichte vlekken bij.
Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Zonnebaden in de zon of onder een zonnebank is dus niet schadelijk voor de baby. Toch raden verloskundigen af om onder de zonnebank te gaan als je zwanger bent. De temperatuur kan bij het zonnen flink oplopen, dat betekent vochtverlies en een verandering in bloedtoevoer wat jou en je baby op den duur geen goed doet.
Je zit nu in de 21e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een artisjok, ongeveer 27 cm en circa 380 gram. Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat je last kunt krijgen van pigmentvlekken, ofwel het zwangerschapsmasker. Dit zwangerschapskwaaltje wordt ook wel melasma of chloasma genoemd.
Een laag make-up dan om de puistjes te camoufleren? Ook een no-go. Hierdoor raken je poriën juist verstopt en wordt de huid juist nog onrustiger. Een flinke scrub om je huid te reinigen is ook niet verstandig, je huid is tijdens je zwangerschap namelijk erg gevoelig.
Het beste zwangerschapskussen voor de meeste mensen is de Nagui. Dit kussen kun je door zijn flexibele vorm zowel gebruiken als zwangerschapskussen en als voedingskussen. Wanneer je gaat slapen kun je het kussen positioneren in een U vorm of in een C vorm, wat jij het liefste hebt.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Als u zwanger bent
Voorkom tijdens uw zwangerschap zoveel mogelijk dat u moet bukken, hurken of knielen. In de laatste drie maanden van uw zwangerschap mag u dagelijks niet meer dan eenmaal per uur te hurken, knielen, bukken of staand voetpedalen te bedienen. Voor tillen gelden ook wettelijke voorschriften.
Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect.