Sake van topklasse. Hoewel het een 'ryorizake' (kooksake) wordt genoemd, is het van veel hogere kwaliteit. Het is een junmai-sake, 100% puur, zonder toevoeging van alcohol, suiker of zout. Het hoge gehalte aan aminozuren zorgt voor extra umami, wat de smaak van het eten versterkt.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Afhankelijk van de soort sake, de tijd van het jaar en de voorkeur van de drinker wordt die koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Verder wordt sake veel gebruikt in de Japanse keuken, in marinades, soepen en sauzen.
Sake Japanse rijstwijn. Als drank wordt het verwarmd opgediend. In gerechten kan het vervangen worden door droge sherry.
Sake is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt door rijst te laten fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op dat van bier dan op dat van wijn. En net als met bier zijn er vele soorten, in vele kwaliteiten.
Hoeveel alcohol zit er in Sake? Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank.
Chinese kookwijn wordt veelal gebruikt om gerechten af te blussen voor een authentieke Aziatisch smaakje. Ook wordt kookwijn vaak gebruikt om visgerechten mee te stomen. Net zoals de Japanse Sake, wordt Chinese kookwijn als bijvoorbeeld Shaoxing van rijst gemaakt.
Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Mirin is een superzoete rijstwijn uit de Japanse keuken met een laag alcoholpercentage. Mirin voegt dus voornamelijk een gesofisticeerd zoete smaak toe. Heb je 't niet in huis, dan kun je mirin vervangen door droge sherry, een mix van saké en suiker of een mix van rijstazijn en suiker.
Sake drinken staat voor gezondheid. In Japan geloven ze dat sake drinken goed is voor de gezondheid. Schol! Het zou zo het risico op kanker en de ziekte van Alzheimer verminderen, osteoporose voorkomen en de hoge bloeddruk verlagen.
Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet. De kleur van de Sake kan verschillen van wit tot lichtgeel. Als je een lichtgele Sake drinkt is hij zachter en minder intens van smaak dan een witte Sake. Daarnaast heeft de soort rijst die gebruikt wordt voor de Sake ook effect op de smaak.
In principe serveer je sake koud, tussen de 7 en 10 graden. Gebruik hiervoor wijnglazen en houd in gedachte dat hoe sterker de smaak, des te groter het glas moet zijn. Hierdoor kan de sake ademen en komt de smaak alleen maar beter tot zijn recht.
Saké is een unieke en traditioneel Japanse alcoholhoudende drank die we inmiddels allang niet meer alleen bij sushi drinken. Het wordt gebrouwen van rijst, koji (een soort zwam), gist en water en wordt ook wel rijstwijn genoemd.
Vaak in een adem genoemd met rijstazijn maar het is rijstwijn. Een Japanse alcoholsoort met een zoete smaak. Het wordt gemaakt door gare en geslepen rijst te mengen met een distillaat van sake. Dit distillaat wordt ook wel 'koji' en 'shochu' genoemd.
Wat is het? Mirin is de bekendste Japanse kookwijn, die wordt vervaardigd op basis van kleefrijst en suiker en heeft een laag alcoholpercentage. De doorschijnende lichtgele vloeistof doet meer denken aan een lichte siroop dan aan een drank.
Mirin is net als sake een rijstwijn. Het is een zoete smaakmaker, maar wordt vaak gebruikt in hartige Japanse gerechten. Je vindt het in ramen bowls en zeevruchtenrecepten, teriyaki saus en zelfs sommige soorten sushi.
In veel Engelstalige recepten wordt rice wine vinegar (oftewel rijstwijnazijn) gebruikt: daarvoor kun je gewoon je flesje rijstazijn erbij pakken. In de Chinese keuken wordt veel gebruik gemaakt van zwarte rijstazijn. Die is donkerder van kleur en sterker van smaak.
Wat is rijstazijn? Het proces voor het maken van rijstazijn begint met alcohol en de toevoeging van verschillende micro-organismen. Zij zetten de alcohol om in azijnzuur, door de suikers in de rijst te laten gisten tot alcohol, en vervolgens tot azijn.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
De rijstwijn wordt trouwens ook vaak gebruikt in marinades voor vis, vlees en gevogelte, het neemt de scherpe geur ervan weg en geeft je gerecht een verfijnde smaak. Een fles Shaoxing rijstwijn is overigens onbeperkt houdbaar buiten de koelkast.
De rijstwijn komt uit de Chinese stad Shoaxing, vandaar de naam, en is qua smaak een beetje te vergelijken met sherry. Als je er een van goede kwaliteit te pakken hebt, kun je het dus ook gewoon drinken.
Zwarte azijn wordt gemaakt van gefermenteerde kleefrijst, waarbij het fermentatieproces zorgt voor de karakteristieke smaak. Zwarte azijn wordt soms op de fles aangeduid als Chinkiang-azijn, naar de stad waar veel zwarte azijn wordt gemaakt.