Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Nadelen van kunstmatige zoetstoffen
Polyolen worden niet helemaal afgebroken door je lichaam, dit betekent dat de restanten hiervan in je darmen terecht komen. Dit kan voor diarree zorgen. Meestal gebeurt dit pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor.
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
Producten met E-nummers, zoals aspartaam, kun je veilig eten en drinken. Zelfs als je erg veel producten gebruikt, krijg je bij een normaal eetpatroon niet te veel zoetstof binnen. Een light-product kan een goed alternatief zijn voor een gewoon product.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Aspartaam is volgens sommige foodblogs en critici erg slecht voor je. Zij zeggen dat er risico's ontstaan wanneer je lichaam de zoetstof afbreekt. Onderzoek wijst uit dat je lichaam aspartaam afbreekt in verschillende stoffen, waaronder het giftige methanol.
Is stevia veilig? Ja, de steviolglycosiden uit de stevia plant zijn veilig om te gebruiken. In de Europese wetgeving (Verordening 1333/2008) staat aan welke producten de zoetstof steviolglycosiden toegevoegd mag worden. Hierin staat ook in welke hoeveelheden.
Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia is gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
De uitkomsten van het onderzoek komen er in het kort op neer dat zoetstoffen ervoor zorgen dat 'goede' darmbacteriën ziek worden. De onderzoekers kwamen tot deze conclusie op basis van een in vitro onderzoek, een onderzoek dat met geïsoleerde bacteriën in reageerbuizen, dus buiten het menselijk lichaam, is uitgevoerd.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
Ja, Canderel is helemaal veilig. Er is inderdaad veel te doen geweest rond aspartaam, een ingrediënt van Canderel Original. Nochtans is aspartaam volkomen veilig. Een recente studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft dat in april 2010 herbevestigd.
Glucose staat ook bekend als dextrose. Het is wat minder zoet dan gewone kristalsuiker, en wordt sneller opgenomen in het bloed. Vandaar dat dextrose-tabletjes iets sneller energie geven dan suikerklontjes, maar voor het overige zijn beide vrijwel even (on)gezond.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Een bekende bijwerking van aspartaam is diarree. Ook kun je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van producten met aspartaam. De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek (bron 6).