Deze Q&A gaat over het collegiaal in- en uitlenen, dat wil zeggen: het zonder vergoeding tijdelijk in- en uitlenen van werknemers aan een ander bedrijf (inlener). Collegiale in- en uitlening kan ook worden ingezet als middel bij van werk naar werk trajecten.
In de wet staat: 'het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst verrichten van arbeid.
De desbetreffende inleenkrachten worden door het bedrijf ingeleend en zijn dus in leen. Het bedrijf leent de werknemers van bijvoorbeeld uitzendbureaus of detacheringsbureaus. Deze bureaus zijn intermediairs oftewel tussenpersonen. Het bedrijf dat de inleenkrachten inleent wordt daarom ook wel de inlener genoemd.
uitzenden is het inhuren van een uitzendmedewerker via een uitzendovereenkomst. De medewerker krijgt een contract met flexibele uren, flexibele opdracht duur en een kort opzegtermijn. detacheren is het inhuren van een gedetacheerde via detacheringscontract.
Ja, je mag medewerkers detacheren naar andere bedrijven, zoals zorginstellingen. Dit heet collegiaal uitlenen. Je doet dit bij wijze van hulpbetoon zonder winstoogmerk. Je berekent dan maximaal de loonkosten en een kleine opslag voor administratiekosten.
INGELEENDE WERKNEMER: persoon die een arbeidsovereenkomst of aanstelling heeft bij een andere organisatie, maar feitelijk werkzaamheden voor uw eigen organisatie verricht.
Het is uitzonderlijk toegestaan voor een werkgever die geen uitzendbureau is om zijn vaste werknemers voor een beperkte tijd uit te lenen aan een ander bedrijf (gebruiker), als hij daarvoor de voorafgaande toestemming heeft gekregen van het Toezicht op de Sociale Wetten (= de arbeidsinspectie).
Collegiale inleen
Heeft u als ondernemer tijdelijk niet de beschikking over voldoende chauffeurs? Onder bepaalde voorwaarden kunt u chauffeurs van een andere ondernemer in het beroepsvervoer inhuren. Dat wordt ook wel collegiale inleen genoemd.
Je huurt de werknemer zolang in als nodig is. Is er geen werk meer te doen, dan ben je niet verplicht om deze persoon aan het werk te houden. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijk gewerkte uren. Mocht de werknemer niet bevallen, dan kun je zonder problemen per direct afscheid van elkaar nemen.
Bij bruikleen geeft de ene partij (de eigenaar) een zaak aan de andere partij in gebruik zonder dat daar een tegenprestatie voor wordt gegeven. De partij die de zaak heeft mogen gebruiken, moet deze wel weer teruggeven aan de eigenaar. We noemen dit over het algemeen gewoon 'lenen'.
Volgens de wet Waadi moet u in het Handelsregister een aantekening laten opnemen dat u arbeidskrachten ter beschikking stelt: de Waadi-registratie. Ga bij KVK na of deze Waadi-registratie voor u van toepassing is.
De intermediair: bijvoorbeeld een uitzend- of detacheringsbureau, of een bedrijf dat personeel tegen betaling uitleent. De uitlener is de werkgever van de uitgeleende medewerker en zorgt voor de betaling van het loon.
Ingevolge de Waadi geldt voor ieder bedrijf dat (structureel of incidenteel) arbeidskrachten ter beschikking stelt een registratieplicht. Deze plicht houdt in dat het bedrijf geregistreerd dient te staan bij de Kamer van Koophandel als bedrijf dat arbeidskrachten ter beschikking stelt.
Verbod op terbeschikkingstelling van werknemers
Het uitlenen van personeel met overdracht van werkgeversgezag is in België verboden, behalve in de door de wet voorziene uitzonderingsgevallen. Dit verbod werd ingesteld om misbruiken in de vorm van koppelbazerij te kunnen bestrijden.
Je bent inlener als je een werknemer inhuurt van een andere ondernemer en je de leiding hebt over en toezicht hebt op de ingeleende werknemer. Die werknemer blijft daarbij in dienst bij die andere ondernemer, de uitlener. Bij uitzendkrachten is dit het uitzendbureau.
Het uitlenen van een werknemer binnen een concern wordt ook wel intra-concern detacheren genoemd. De werknemer blijft in dienst en op de loonlijst staan.
Het inhuren (de inhuur) van personeel (derden) is het inzetten van mensen die 1) niet op jouw loonlijst staan en 2) onder jouw aansturing werken.
Het naleven van de Waadi is verplicht. Zowel de uitlener als de inlener dienen hun verplichtingen na te komen. Als ze dat niet doen riskeren ze een boete. Ook de inlener kan dus een boete krijgen.
De Inspectie SZW ziet toe op de naleving van de Waadi. Wanneer een uitlener niet of niet juist geregistreerd staat in het handelsregister, kan deze een boete opgelegd krijgen door de Inspectie SZW.
Het verschil met een detacheringsovereenkomst is dat de uitzendovereenkomst eindigt als de opdracht eindigt. Dit is geregeld in het uitzendbeding, waarin letterlijk staat dat de arbeidsovereenkomst tussen uitzendbureau en uitzendkracht eindigt op het moment dat de inlener de opdracht beëindigt.
U werkt in een land van de EU of EER (Europese Economische Ruimte) De detachering mag 24 maanden duren. Als u na deze 24 maanden nog buiten Nederland werkt, dan kunnen wij een overeenkomst sluiten met de bevoegde instantie in het land waar u werkt. Deze instantie moet dan wel akkoord gaan.
De belangrijkste voordelen van detachering zijn de flexibiliteit van de arbeidsvorm voor de inlenende organisatie, de hoogwaardige vakkennis van de professional en de snelheid waarmee de professional in de organisatie meedraait.
Zij zijn opgenomen in het WAADI-register van de KvK. Een bedrijf dat zich wenst te registreren kan gebruik maken van de zogeheten SBI-code 78202 van de KvK, welke inschrijfcategorie in het bijzonder betrekking heeft op uitleenbedrijven.
Het uitleenbureau geeft vooraf instructies aan de werknemers waarna de opdrachtgever op de werkvloer voor verdere instructies zorgdraagt. Bovendien stuurt het uitleenbureau geen leidinggevende met haar werknemers mee naar de opdrachtgever.