Wist jij dit over suiker? In totaal eet de gemiddelde Nederlander zo'n 110 gram suiker per dag. Dit zijn alle suikers samen: toegevoegde én de van nature aanwezige.
Dagelijks eten volwassen Nederlanders gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers (14 suikerklontjes), dat zijn 99 suikerklontjes per week en ruim 20 kilo suiker per jaar! Bij kinderen liggen deze aantallen nog hoger.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Bronnen van suiker
De belangrijkste bronnen voor toegevoegd suiker zijn suiker en snoepgoed (28,1%) en de niet-alcoholische dranken (23,6%). Deze leveren samen dus ruim de helft. Ook de consumptie van koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) draagt bij aan de inname van toegevoegd suiker.
Er is geen bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde) suikers. Dat komt omdat er ook suikers zitten in producten die een positief effect hebben op onze gezondheid, zoals fruit, groenten en zuivel. Deze producten zijn gezond omdat er nuttige voedingsstoffen in zitten zoals vitaminen, mineralen en vezels.
Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal ongeveer 90 gram suiker per dag binnenkrijgen. Hieronder vallen zowel vrije suikers als natuurlijke suikers, dus ook de suikers uit fruit bijvoorbeeld.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de inname te beperken tot maximaal 10 procent van de totale energiebehoefte. Ben je een vrouw die gemiddeld 2000 kilocalorieën op een dag eet dan komt dit neer op 50 gram (vrije) suikers per dag wat neerkomt op 12,5 suikerklontjes.
Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk, want je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen leven. Daarnaast zit het ook in voedingsmiddelen die je nog hebt om gezond te blijven. Denk hierbij aan groenten, fruit en zuivel die ook vezels en vitaminen bevatten.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Er in een fles tomatenketchup zitten wel 40 (!)suikerklontjes, dat is meer dan een suikerklontje per eetlepel. Aan magere yoghurt met een smaakje wordt vaak suiker toegevoegd, voor extra smaak. Zo kan een kom (245 gram) magere yoghurt wel 47 gram suiker bevatten, wat gelijk staat aan 12 theelepels.
In een blikje energiedrank van 250 ml zit ongeveer 27 gram suiker. Dat komt neer op zo'n zes suikerklontjes. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in frisdrank, zoals een glas cola.
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Als je écht suikervrij zou eten, eet je geen producten met toegevoegd suiker, zoals koek, snoep en frisdrank. Maar je zou dan bijvoorbeeld ook geen fruit, melk en groenten die van nature suiker bevatten eten, zoals tomaat, wortel, paprika, rode biet en zoete mais.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld.
Je hebt meer energie
Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen. Het verwerken van alle suikers kost je lichaam een hoop energie. Als je producten als snoep, koek en frisdrank laat staan, is je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je een stuk fitter en vrolijker.
Als je minder suiker eet, kan dit leiden tot veranderingen in je lichaam zoals: verminderd risico op type 2 diabetes, afname van gewicht, verbetering van de bloedsuikerspiegel, vermindering van ontstekingen en verbetering van de gezondheid van het hart en bloedvaten.
Gezondheidsvoordelen op lange termijn van een maand lang geen suiker eten. Als je het een maand volhoudt, kun je afvallen, leververvetting tegengaan, het risico op diabetes verlagen, je cholesterolgehalte verbeteren, je bloeddruk verlagen en je immuniteit tegen bedreigingen zoals griep versterken.
Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Fruit en magere en halfvolle melk staan in de Schijf van Vijf. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes.
Hoge bloeddruk
Suiker vormt een risico voor hart-en bloedvaten. Soms met hartkloppingen.