Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Aan wilde cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. Ook werd cichorei in het verleden gebruikt als surrogaat voor koffie.
Cichorei bestaat voornamelijk uit inuline, wat zoals we eerder al aangaven een oplosbare koolhydraat is. Deze moedigt goede bacteriën aan om in de darmen te groeien. Deze micro-organismen helpen bij de spijsvertering en houden je lichaam vrij van vrije radicalen.
Cichorei is vooral bekend geworden als vervanger van koffie. Uit de gemalen en geroosterde wortel wordt een koffievervanger gemaakt, ook wel 'surrogaat' genoemd. Dit surrogaat kan je ook gebruiken als toevoeging aan je koffie, wegens gezondheidsredenen of als je wilt minderen met cafeïne.
Cichorei en inuline
Die reserve is inuline, ook cichoreiwortelvezel genoemd. Voor de plant een bron van energie, voor ons een 100% plantaardige vezel. Onze voorouders uit de steentijd aten wel 135g inuline per dag, volgens paleontologen.
Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën. Daarnaast neemt Inuline vocht op uit de darmen. Door de opname van vocht wordt de stoelgang makkelijker en wordt de darmperistaltiek verbeterd..
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Jacob Hooy Inuline Poeder kopen bij Holland & Barrett.
Wat is cichorei? Cichoreikoffie komt van de wortels van de wilde cichoreiplant (Cichorium intybus). Wilde cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie. Al sinds de 17e eeuw wordt er een koffieachtige drank gemaakt van de cichoreiplant.
De Beukelaar Cichorei grof 500 gram BEL bestellen | ah.nl.
Cichorei kent een lange geschiedenis wat betreft het gebruik als heilzaam kruid. Het zou vooral waardevol zijn vanwege het opwekkende effect op de lever en het spijsverteringsstelsel. De wortel bevat inuline, een caloriearm, oplosbaar voedingsvezel, die geschikt is voor diabetici.
De cichorei wordt verwerkt zonder toevoeging van andere ingrediënten, waardoor de goede eigenschappen van de natuur behouden blijven. Daarnaast is het vegan, glutenvrij, rijk aan vezels en van nature cafeïnevrij. Het kan puur gedonken worden of in combinatie met een andere drank, zoals soja- of rijstemelk.
Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Aan wilde cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. Ook werd cichorei in het verleden gebruikt als surrogaat voor koffie.
Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. In Nederland en België is de plant echter al vele eeuwen lang aanwezig en waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht. Cichorei komt voor in wegbermen, maar ook langs dijken, in droog grasland, bij muren en op vuilnisbelten kan ze worden aangetroffen.
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel is bitter van smaak en is het beste te oogsten in de periode van september tot en met februari.
Inuline is een keten van fructose moleculen (2-60 units), wel of niet eindigend op een glucose molecule, verbonden met een beta-2-1 binding welke resistent is voor menselijke enzymes. Hierdoor is inuline voor de mens onverteerbaar doorheen het maag-darm stelsel.
Cichorei is een wortel, familie van witlof en andijvie. Het werd vroeger veel gebruikt als vervanger van koffie of als smaakmaker in de koffie. Tegenwoordig is cichorei weer meer populair omdat het wordt gebruikt als cafeïnevrije variant van koffie.
Inuline en psylliumzaadvezels zijn, in tegenstelling tot de meeste vezels uit granen, oplosbaar. Voeding die rijk is aan oplosbare vezels ondersteunt de normale stoelgang. Inuline komt onder andere voor in chicorei en artisjok.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Cichorei is een plant die inuline in de wortels opslaat. Het cichorei-extract is ook een beetje zoet, zodat het snoep en de drop 30% minder suiker en 15% minder calorieën kunnen bevatten dan de standaard receptuur.
Andijvie (Cichorium endivia) is nauw verwant aan witlof en is een eenjarig bladgewas. Gedurende het hele jaar is de groente beschikbaar. Mogelijk is dit een kruising tussen de wilde cichorei en de witlof. Andijvie kan gekookt en rauw gegeten worden.
Is Chikko Not Coffee Gezond? Chikko not coffee is gezond als koffievervanger omdat er geen cafeïne in zit.
Pacha de Cacao is bereid met niets meer dan cacaopulp en water. Het zit vol met goede voedingsstoffen en helpt boeren in Zuid-Amerika aan meer inkomen. Zijzelf maken er allang een verfrissend drankje, maar dat bleef lange tijd in de rest van de wereld onbekend.
Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger die geen cafeïne bevat en dus helemaal geen invloed heeft op je slaappatroon. Het bevat daarnaast een hoog kaliumgehalte en heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Het is een ideaal alternatief voor wie maagklachten krijgt door koffie.