Veel relaties lopen na een bepaald aantal jaren stuk. Zo is een bekende relatiebreuk die na 2 jaar. Daarna is er vaak een breekpunt rond de 7 jaar ook wel de seven year itch genoemd. En veel relaties worden na 13 jaar nog een keer verbroken.
We hebben het niet over een weekje of twee. Musselman stelt voor dat je op z'n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen. Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn.
Ook over je gevoelens na een break-up heeft de wetenschap iets te zeggen. Volgens onderzoek gepucliceerd in The Journal of Positive Pscyhology heeft ruim driekwart van de mensen 11 weken nodig om te herstellen.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Vertel wat je op je hart hebt. De enige weg naar een oplossing is meer intimiteit, niet meer afstand. Als (emotionele of lichamelijke) intimiteit niet belangrijk zijn, dan kun je net zo goed een relatie met een kennis beginnen. Wees open en eerlijk, maar wees niet bot.
Het is mogelijk dat mannen intimiteit gaan vermijden zodra ze geen gevoelens meer voor hun partner hebben. Dus als je vriend bijna nooit seks initieert of hij opeens niets meer probeert in de slaapkamer is dat een van de signalen dat hij niet meer van je houdt.
Je hebt elkaar niets meer te zeggen
Als je elkaar niets meer hebt te vertellen, dan is dat geen goed teken. Het kan zelfs het einde van je relatie betekenen. Immers, iedereen heeft wel eens wát te vertellen.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Hoe lang moet ik hem met rust laten.
Dan is de vraag; Oké, dus; man even met rust laten; Hoe lang moet ik hem met rust laten? Net zo lang totdat jij weer bij jezelf bent. Als jij weer helemaal oké bent met jezelf dan ben je weer aantrekkelijk voor hem.
Is er nog gevoel? is niet alleen een interessant boek voor partners met relatieproblemen. Ook wanneer je gewoonweg iets meer over relaties of jouw rol als partner zou willen weten is het nuttig. Daarnaast is het ook een informatief boek voor hulpverleners die te maken krijgen met relatieproblemen.
Praat met elkaar
Goede communicatie is essentieel voor je relatie. Praat met elkaar, zeg elkaar wat je belangrijk vindt en waar je je goed of minder goed bij voelt. Ook belangrijk, geef elkaar regelmatig een complimentje. Het is goed voor het zelfvertrouwen en een mooie manier om te laten zien dat je elkaar graag ziet.
Vraag jezelf af hoe belangrijk het is dat zij deze persoon aardig vinden. Als je hem of haar aan je beste vriend(en) of vriendin(nen) hebt voorgesteld, en aan je meest hechte familieleden, en als je echt graag wilt dat zij jouw partner graag mogen, dan zou het kunnen zijn dat je verliefd bent.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
Bovenaan staat natuurlijk: omdat je van elkaar houdt en oprecht om elkaar geeft. Als dit niet de belangrijkste reden is, dan zou het dat in ieder geval wel moeten zijn. Een misstap, een ziekte, een externe factor, noem het maar op allemaal. Als de liefde er nog is dan is er altijd hoop.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.