Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen. Octopussen, inktvissen met acht armen, hebben een sterk ontwikkeld zenuwstelsel en worden algemeen beschouwd als de meest intelligente van de ongewervelde dieren.
Vijanden van de octopus zijn dolfijnen, moeralen, zeepalingen en haaien. Als de octopus kan vluchten dan schiet hij snel weg met behulp van een felle wateruitstoot.
Het verschil zit 'm onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben. Een ezelsbruggetje hiervoor zit in de naam: octo is acht in het Latijn. Het verschil in tentakels onderscheidt de octopus van andere inktvissoorten.
Inktvissen zijn roofdieren. Ze eten krabben en kreeften, vissen en weekdieren. Een octopus eet ongeveer 25 krabben per dag.
"Overdag zit hij diep in de diepzee, maar 's nachts begint hij honger te krijgen. Dan laat hij wat lucht in de schelp en gaat hij omhoog. In ondieper water eet hij wat garnaaltjes, wat krabbetjes en als zijn buik vol zit, laat hij weer wat lucht ontsnappen en zakt hij dus weer veilig de diepzee in."
Als je ooit deze blauw-gele schoonheid tegenkomt, ga dan snel weg – zijn beet is meestal pijnloos, dus je weet misschien niet eens dat je gebeten bent tot het te laat is. Gelukkig is de blauwgeringde octopus niet agressief; hij bijt mensen alleen als ze in het nauw gedreven of vastgepakt worden.
Er is steeds meer bewijs dat octopussen (een onderafdeling van de inktvissen) een soort van mensachtige intelligentie hebben, wat leidt tot het vermogen om problemen op te lossen, het kunnen leggen van ingewikkelde verbanden, en te kunnen overleven, alleen door slim te zijn.
Ongeveer één keer per uur gaan de octopussen ongeveer een minuut in een actieve slaapfase. Tijdens deze fase lijkt de hersenactiviteit sterk op de hersenactiviteit van octopussen wanneer ze wakker zijn, net zoals de REM-slaap bij mensen.
Zijn ogen bewegen vlug heen en weer en zijn armen en zuignappen zijn onderhevig aan spiertrekkingen. De stille slaap duurt zo'n zes minuten en wordt periodiek opgevolgd door de actieve slaap, die een paar seconden tot een minuut duurt.
Negen hersenen
'De hersenen van een octopus zijn dus door het hele lichaam verspreid. De tentakels van het dier kunnen elke willekeurige beweging aannemen, en veranderen zelfs van kleur,' aldus Hiemstra.
De ogen van een octopus lijken op de onze. Ze hebben de bouw van een camera, met een flexibele lens die een beeld projecteert op een netvlies. Onze ogen lijken op elkaar, maar de hersenen erachter verschillen in vrijwel alle opzichten. Geen ander brein verschilt zoveel van het onze als dat van een koppotige.
Naast het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte is inktvis ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van vitamine B12, die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, en bevat ook veel selenium, een mineraal dat het immuunsysteem helpt ondersteunen.
Een octopus kan heel groot worden. Maar hij kan zich ook heel klein maken. Door zijn schutkleur valt hij niet op. En om zijn vijanden in verwarring te brengen kan hij inkt spuiten.
Inktvissen en octopussen kunnen horen, zo blijkt uit een studie die een einde maakt aan eeuw van discussies hierover. Weekdieren zoals inktvissen, nautilussen, octopussen en zeekatten kunnen onder water geluiden horen. Een octopus kan geluiden tussen 400Hz en 1000Hz horen.
Een nieuw ontdekte fossiele inktvis met tien armen is vermoedelijk de oudste voorouder van nu nog levende octopussen, en is vernoemd naar de Amerikaanse president Joe Biden. Syllipsimopodi bideni leefde zo'n 330 miljoen jaar geleden, schrijven paleontologen Christopher Whalen en Neil Landman in Nature Communications.
Een exemplaar zwom 5760 meter diep (A), de andere octopus leefde op 6957 meter diepte (B-E). Beide wezens bevonden zich in de Soendatrog, een 7725 meter diepe kloof in de Indische Oceaan.
Octopussen en inktvissen bepalen zelf de dikte en grootte van reflectorische cellen in hun huid. Zo kunnen ze doelbewust van kleur veranderen. De manier waarop licht weerkaatst op een object, bepaalt de kleur waarmee dat object wordt waargenomen.
Verwerk de octopus warm, lauw of koud in salades, gegrilld met een sausje of in takoyaki (Japanse poffertjes). Rauwe bereidingen zou ik aan een sushi chef overlaten. In Korea sterven elk jaar mensen omdat ze zich “verslikken” in levende octopus die zich vervolgens vastzuigen in hun keel.
De tentakels van de octopus zitten vol zuignapjes ('handen').Cellen in die zuignapjes registreren niet alleen aanraking, maar ook smaak. Op die manier kunnen ze vaststellen of hun voedsel eetbaar is of giftig.
Een octopus wordt niet erg oud. Ze sterven niet lang na de voortplanting. De meeste worden daardoor niet ouder dan twee jaar. De mannetjes gebruiken tijdens de voortplanting een speciale arm die hectocotylus wordt genoemd omdat deze spermatoforen bevat.
Octopussen leven in oceanen over de hele wereld. De meeste soorten leven op de oceaanbodem, maar sommige soorten leven meer aan het wateroppervlak. Een octopus leeft solitair. 's Nachts gaat hij op zoek naar voedsel: voornamelijk garnalen, kreeften, krabben, mosselen en kleine vissen.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Ze hebben geen botten.De enige harde delen van hun lichaam zijn hun mond, die lijkt op de snavel van een papegaai, en een kern van kraakbeen rondom hun hersenen. Hierdoor glippen ze door de kleinste spleten.
Octopussen hebben geen tentakels, enkel acht armen waarmee ze zich voortduwen en de zeebodem aftasten op zoek naar voedsel.