Chow mein is een Chinees gerecht met noedels en groenten en soms ook vlees of tofu. Wij hebben dit recept gemaakt met paksoi, kip, shii-take en peen. In ongeveer 25 minuten staat het gerecht op tafel. Ook lekker: een wokschotel met kip en Chinese kool.
Het is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon en in Indonesië als bihun of mihun.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst). Tjauw min met meerdere soorten vlees heet tjauw min moksi meti.
Eiernoedels of Chinese mie
De dunne variant is ideaal voor chow mein, een populair Chinees gerecht met geroerbakte noedels, maar eiernoedels zijn ook lekker in salades, soepen of wokgerechten. Verwerk je ze in soep? Voeg ze dan meteen toe.
Het woord pasta komt uit Italië en betekent 'pasta', 'deeg', of 'pastei'. Het woord noedel komt van het Duitse 'nudel' en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen.
Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.
Moksi meti is een geliefd Surinaams-Chinees vleesgerecht – zowel in het land zelf als ook in Nederland. Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en/of worst (fachong). Moksi meti wordt meestal geserveerd met noedels of rijst.
Moksi alesi is een Surinaams-creools gerecht van rijst gemixt met van alles en nog wat – vaak zwartoogbonen, groente en/of gezouten of gerookte vis of vlees, dat droog wordt geserveerd. Het gerecht heeft geen vast recept en er bestaan dus vele varianten.
Een licht pikante sambal, overal bij lekker! Roti Sambal van MoksiPatoe is een Hindoestaanse tafelsambal, lekker bij vele gerechten en snacks. Deze heerlijke sambal is bereid met geselecteerde ingrediënten en tomaten. In de Surinaamse keuken wordt sambal als bijgerecht gebruikt: een medium hot pikante smaakmaker.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen. In Standaardmandarijn heet het "lāmiàn" (in de Hanyu Pinyin-schrijfwijze).
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
Mie wordt authentiek gemaakt van de beste kwaliteit tarwe zónder extra toevoegingen. Behalve eiermie. De toevoegingen van scharreleieren geven de eiermie precies die extra smaak. Groenten, kruidenmixen, wokpastas en sauzen; wat kan er niet met Eiermie…
Masoesa Moksi Alesi is in principe de Surinaamse versie van Nasi. Er is dan ook niet echt een vast recept want het wordt van oudsher gemaakt van van alles wat er over was. Kliekjes, overgebleven groenten etc.
Zelfstandig naamwoord. ▸ Anitri beri is een eenvoudig gerecht van witte rijst met bakkeljauw, ui, tomaat en peper.
Masoesa is een plant in de gember familie. De vruchten van deze plant worden gebruikt om de rijst geel te kleuren. De rijstschotel wordt met vis en kool bereid.
Bij de Surinaamse keuken denken we al snel aan roti. Maar als je even rondvraagt in dit zonnige land dan noemen de meesten 'moksi alesi' als het meest klassieke Surinaamse gerecht. Grappig genoeg heeft iedereen een eigen manier van bereiden.
Faja lobi moksie speciaal trafasie is een vers (mild-kruidige) bereide surinaamse kruidige ketjap marinade voor de bereiding van geroosterde vleesgerechten.
Bij toko en supermarkt.
Bami goreng speciaal, dat je in plaats van bami natuurlijk ook met rijst als nasi kunt maken, wordt wel gezien als een wat uitgebreidere versie met meer ingrediënten en dus ook met meer smaken. Dat komt omdat als je dit gerecht bij een Chinees restaurant eet of gaat halen, er vaak ook gebakken kip bij zit.
Vegetarische bami met satésaus
Ook voor 'nasi' moeten we naar de Indonesische keuken kijken. 'Nasi' betekent gekookte rijst, 'goreng' gebakken. Zo eenvoudig kan het dus zijn: gebakken rijst. Het is het nationale gerecht in Indonesië.
Een van de ingrediënten van mie is harde tarwe. Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Voor pasta wordt er gebruik gemaakt van durumtarwe; een nog hardere tarwe.