Leerlingen onder de categorie BDeze leerlingen hebben een chronische ziekte of aandoening die hen belet om het volledige onderwijsprogramma te volgen. Hierbij kan gedacht worden aan leerlingen met een progressieve ziekte die met zich meebrengt dat de leerling niet kan ingroeien in het onderwijs.
Categorie B: overige competities in het jeugdvoetbal. Categorie B: competities seniorenvoetbal. Beker: jeugdvoetbal (hoofdklassen en lager) en categorie B in het seniorenvoetbal.
De KNVB maakt voor wat betreft de verschillende niveaus een onderscheid tussen klassen waarbij de teams spelen met verplichte promotie en degradatie, de A-categorie en de klassen waarbij dit niet het geval is en waar de teams zich vrij kunnen inschrijven, de B-categorie.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve tweede klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.
Je kan de verleende overschrijving (voor categorie B)wel laten opwaarderen naar categorie A. Hiervoor geldt dan wel dat je moet voldoen aan één van de dispensatiegronden (gewijzigde woon-, werk- of studieomstandigheden) of je bent 365 dagen niet uitgekomen in een bindende wedstrijd.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
Categorie B
Dit betekent dat elk team tijdens de wedstrijd maximaal 7x mag wisselen.
De Vierde divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau vier competities en nemen in elke competitie zestien teams deel.
Het derde landelijke niveau is de Vierde divisie (vroeger de Hoofdklasse genoemd). Op districtsniveau zijn er de Eerste klasse tot en met de Vijfde klasse. Tot en met 2014/15 werd er nog in de Zesde klasse gespeeld, in 2006/07 werd er nog in de Zevende klasse gespeeld en tot 2000/01 ook nog in de Achtste klasse.
Er bestaan twee niveaus die men met de Nederlandse term 'betaald voetbal' zou kunnen aanduiden: de eerste klasse A en de eerste klasse B. In België is de term "profvoetbal" algemeen verspreid, eerder dan "betaald voetbal".
Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.
Bij 15 wedstrijden (A categorie) mag je niet meer lager uitkomen.
In het amateurvoetbal gelden voor de senioren en de oudste jeugdteams in de A-categorie dezelfde regels als voor het betaald voetbal. Er mag dus zowel in de beker als competitie vijf keer worden gewisseld in drie momenten. Bij verlenging mag er één extra wissel worden doorgevoerd.
Na de Onder 13-pupillen stromen jonge voetballers door naar de junioren; naar achtereenvolgens de Onder 14-, Onder 15-, Onder 16-, Onder 17- en Onder 19-categorie. In deze categorieën zijn er zowel gemengde jeugdteams als meidenteams bij de verenigingen.
– Binnen veel sporten, en zo ook binnen het voetbal, speelt selectie of selecteren een rol. Of het nu gaat om het selecteren van de spelers die in de basisopstelling beginnen of het selecteren van een bepaald aantal spelers voor een team: het komt altijd neer op een keuze tussen spelers.
De Eerste klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het vierde amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het zesde voetbalniveau van Nederland.
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse.
Sinds de oprichting in 1931 speelt SV Spakenburg mee in de top van het amateurvoetbal. Door de jaren heen hebben de Blauwen vele successen gekend en is de club uitgegroeid tot een van de toonaangevende verenigingen binnen het amateurvoetbal in Nederland. SV Spakenburg speelt zijn wedstrijden in de Tweede Divisie.
De KNVB heeft van de FIFA toestemming om met de pilot te beginnen. De extra wissel komt bovenop de vijf wissels die vanwege de coronapandemie al zijn toegestaan. Daardoor zou een team dus zes keer mogen wisselen, mocht een speler een mogelijke hersenschudding oplopen, verdeeld over vier wisselmomenten.
De extra wissels in een wedstrijd werden in mei 2020 ingevoerd om de spelers te beschermen tegen overbelasting in de coronapandemie. De voorlopige maatregel werd nadien enkele keren verlengd en wordt nu dus definitief opgenomen in de spelregels.
Er mogen drie wisselmomenten worden gebruikt, exclusief de rust. Dit is om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt. Naast die drie wisselmomenten mag ook tijdens de rust worden gewisseld. Tijdens deze wisselmomenten mogen max.
Beloftenteams bestaan uit alleen spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn. Voor doelmannen wordt een uitzondering gemaakt. Zij mogen 25 jaar of jonger zijn. Wanneer twee beloftenteams tegen elkaar spelen geldt er voor doelmannen geen leeftijdsgrens.
De Topklasse is de hoogste amateurvoetbaldivisie in het vrouwenvoetbal in Nederland, die in het seizoen 2011/12 boven de Hoofdklasse werd ingesteld. Het hoogste niveau in het Nederlandse vrouwenvoetbal is sinds het seizoen 2007/08 de Eredivisie.
De Tweede klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het vijfde amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het zevende voetbalniveau van Nederland. De Tweede klasse telt 20 competities, elf in het zaterdagvoetbal en negen in het zondagvoetbal.