Carbid is geen vuurwerk, maar het knalt wel. In het noorden en oosten van het land is carbidschieten met melkbussen een traditie rondom oud & nieuw. Carbidschieten is niet zonder risico's, want de bus kan in bepaalde gevallen hard uit elkaar knallen.
Hoe werkt carbid bij carbid schieten? Wanneer Carbid in aanraking komt met water, veroorzaakt dat een chemische reactie. Hierbij komt gas vrij. Dit gas wordt gebruikt om de bal in een melkbus weg te schieten.
De inspectie waarschuwt dat als carbid in contact komt met water, een zeer brandbaar gas vrijkomt dat makkelijk explodeert. Dat gebeurt niet alleen bij vloeibaar water; ook vocht in de lucht kan voor dit soort gevaarlijke situaties zorgen.
Carbid is een steenachtig materiaal, chemische formule CaC2 , dat gemaakt wordt door cokes en gebrande kalk met elkaar te laten reageren in een elektrische oven. De cokes en de kalk worden hiertoe in lagen in een groot vat op elkaar gestapeld.
Carbidschieten is het in een (melk)bus, container, verfbus of opslagvat op explosieve wijze verbranden van acetyleengas afkomstig van een reactie tussen calciumacetylide (carbid) en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen. De bus wordt afgesloten met een deksel of een (plastic) bal.
Carbidschieten valt niet onder het Vuurwerkbesluit, dat betekent dat er andere regels zijn. Deze regels verschillen vaak per gemeente en staan opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Check dus goed wat jou gemeente wel en niet toelaat en waarvoor je toestemming moet aanvragen.
Een klein handje (ca. 150 gram) is voldoende voor een heftige knal. Dit carbid kun je enkele malen hergebruiken. Met 5 kg heb je al ruim voldoende voor een paar uur knallen met 1 melkbus.
De harde knallen bij het carbidschieten kunnen blijvende gehoorschade geven. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn en bij geluiden van 120 decibel kan je gehoor direct beschadigen!
Calciumcarbide, ook wel carbid genoemd, is niet direct gevaarlijk en al helemaal niet zwaar giftig zoals sommige nieuwsbronnen beweren (al moet je het natuurlijk niet opeten), maar dat glas in je voet is niet ideaal.
Het doel van het carbidschieten is een zo luid mogelijke knal te maken. Dit is te bereiken door een goede verhouding van carbidstenen en toegevoegd water te zoeken. De sport is hiermee te variëren en zo een ideale knal te vinden, waarmee de ander kan worden afgetroefd.
Om carbid te schieten, heb je een combinatie nodig van carbid en water. Gebruik je een ontsteking met bougies, dan moet je weten dat bougies heel gevoelig voor water zijn en de kans op hapering is dan ook aanwezig.
Calciumcarbide (ook bekend onder de benamingen carbid, karbiet of carbuur) is een anorganische verbinding van calcium en koolstof, met als brutoformule CaC2. De stof komt voor als een witgeel tot grijsblauw kristallijn poeder of als brokken. Formeel is calciumcarbide het calciumzout van ethyn.
Door een ontsteking, vaak een vlam of bougie, bij het gas te houden zal al het gas onmiddellijk verbranden waardoor een overdruk ontstaat en de deksel wordt weggeschoten. Dit principe is vergelijkbaar met een traditioneel buskruitkanon. Gevaren en risico's ?
Voor het kopen van carbid hoef je gelukkig niet op zoek. Je kunt het bij carbidshop.com gewoon online bestellen. Carbid is, mits goed en droog verpakt, jaren houdbaar.
Hoelang je moet wachten voor het ontsteken ligt aan de grote van de bus en de hoeveelheid carbid en water. Geef het gas minimaal 20 seconden en maximaal 2 minuten de tijd om voldoende druk op te bouwen in de bus. Alleen dán kun je een bulderende knal verwachten.
Het produceren van carbid gebeurd door steenkool met een hoog gasgehalte gezamenlijk met ongebluste kalk (calciumoxide) te verhitten. Dit gebeurd met een temperatuur tot wel 2000 graden Celsius. De steenkoolcokes worden in een vlamboogoven in verschillende lagen opgestapeld met daartussen de ongebluste kalk.
Carbid is makkelijk te verkrijgen. Het valt niet onder vuurwerk en mag dus het hele jaar verkocht worden. Handelaren bieden een kilo carbid aan voor ongeveer 4 euro. Met één kilo kunnen ongeveer 20 knallen gemaakt worden.
Mollen carbid. Mollencarbid of wel mini carbid een top product om uw ongedierte te verjagen in uw tuin. Het is alom bekend dat zowel mollen, woelmuizen en woelratten zich laten verjagen door kleine stukjes carbid, ook wel mollencarbid genoemd.
Carbid (Calcium Carbide) is een vaste stof waarbij, als het met water in contact komt, er een zeer brandbaar gas vrijkomt.
Zonder vergunning van een burgemeester is dit verboden. Overlast van carbidschieten is ook strafbaar.
Carbid, ook wel calciumcarbide genoemd, is een chemische verbinding van calcium en koolstof. Bij het schieten worden er vrij grote stukken carbid in een melkbus of blikje gedaan. Er wordt water of spuug over carbid gedaan, waardoor een gas, ethyn genoemd, vrijkomt.
Carbidschieters die zich niet vooraf aanmelden of andere regels overtreden, kunnen volgens Schelberg een boete verwachten. De boete voor het overtreden van de coronaregels bedraagt 95 euro.
Vooral verboden waar het geen traditie is
Vooral in het zuiden en westen van het land kleuren relatief veel gemeenten rood. Dat is opvallend. Het geknal komt daar namelijk van oudsher niet voor, juist in delen van Oost- en Noord-Nederland is carbidschieten een traditie.