Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de voorlaatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.
Vandaag, maandag 18 januari 2021, is het 'Blue Monday', ofwel deprimaandag. Deze dag wordt bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar.
Hoe is Blue Monday ontstaan
Blue Monday is ontstaan als marketingcampagne voor een vliegtuigmaatschappij, met als vraag: wat is de beste dag om een vakantie te boeken? De psycholoog Cliff Arnall bedacht in opdracht van de vliegtuigmaatschappij een formule om dit te berekenen.
Een blauwe maandag betekent 'een korte tijd'. Blauw had vroeger ook de figuurlijke betekenis 'onbetekenend, nietig, van weinig waarde'. Een blauwe maandag betekende dus oorspronkelijk vermoedelijk 'een maandag van geen betekenis'.
Het concept Blue Monday of deprimaandag werd bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005.
'Blue Monday' valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari. In 2022 is dat maandag 17 januari. Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.
'Blue Monday' valt meestal op de derde maandag van januari, maar soms ook op de maandag van de laatste volle week van de eerste maand van het jaar. De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken.
Waar komt de term Blue Monday vandaan? De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht Blue Monday. Hiervoor bedacht hij een 'wetenschappelijke formule' waarmee hij beweerde dat de derde maandag van januari écht de meest deprimerende dag van het jaar is. In 2022 valt Blue Monday op 17 januari.
Een blauwtje lopen betekent dat iets wat je bij een ander voor elkaar wilt krijgen niet lukt: je krijgt de kous op de kop. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een verzoek dat je hebt gedaan en dat wordt afgewezen, of om een droombaan die aan je neus voorbijgaat.
Volledig mislukken (van een plan).
De meeste mensen met een seizoensgebonden depressie maken hun depressie door in de winter. Bij een kleine minderheid ligt de piek van de klachten in de zomer.
Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden. Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken - Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.
Werd je uitgestoten of afgewezen, dan was de kans op overleving klein. Om die reden reageren onze hersenen heftig op afwijzing en geven ze ons een prikkel om voorzichtig te zijn. Ook opvallend, volgens Psychology Today onthouden en herbeleven we emotionele pijn gemakkelijker dan fysieke pijn.
Wanneer je een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebt, ben je bang voor situaties waarin mensen je negatief kunnen beoordelen. Je voelt je vaak diep onzeker. Je bent ervan overtuigd dat je onaantrekkelijk bent en minderwaardig aan andere mensen. Je houdt je mening vaak voor je en je past je aan je omgeving aan.
Iemand wijst je af in de liefde omdat hij of zij bang is om zich te binden of andere verantwoordelijkheden heeft of net een lastige relatie heeft beëindigd. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand je afwijst. Ook afwijzing op het werk kan allerlei oorzaken hebben die niets met jou te maken hebben.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Een depressie kan veel oorzaken hebben, maar kan ook 'zomaar' ontstaan. Omdat er vaak geen duidelijke reden of oorzaak is, kan het extra frustrerend zijn als je in een depressie zit. Een depressie zie je meestal niet aan de buitenkant van iemand. Daarom kan je je met een depressie vaak zo onbegrepen en alleen voelen.
De algemeen Nederlandse uitdrukking 'uit de lucht komen vallen' betekent: plots verschijnen, komen opdagen.
'Het sop is de kool niet waard' betekent dat iets niet de moeite waard is om je er druk over te maken. Bijvoorbeeld: 'Laat het nou maar gaan, het sop is de kool niet waard. '
De soep wordt niet zoo heet gegeten, als ze wordt opgediend,
d.w.z. de uitvoering van bevelen, verordeningen en bedreigingen is dikwijls minder streng dan men naar den inhoud verwacht Men bezigt deze uitdr.
'het een is het onvermijdelijk gevolg van het ander; het een kan zonder het ander niet bestaan' (Ndl. Wdb. V, 1557); geen gevecht zonder dooden of gekwetsten; mlat.
Met azijn vangt men geen vliegen.
Met onvriendelijkheid (te grote gestrengheid) bereik je niets.