Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
Vanaf 1 april ook statiegeld op blikjes. De statiegeldfles is niet meer weg te denken, en vanaf 1 april 2023 maakt Nederland ook kennis met het statiegeldblikje. Op drankblikjes zoals bier en frisdrank komt een statiegeldlogo, de blikjes hebben een waarde van 15 cent aan statiegeld.
Hoeveel statiegeld levert een blikje inleveren op? Vanaf 1 april 2023 krijgt u voor kleine flesjes en blikjes 0,15 euro statiegeld en op grote flessen 0,25 euro.
Het is belangrijk dat de blikjes een onbeschadigde barcode hebben en dat het blikje in een goede staat verkeert als je ze inlevert. De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn, want dan kunnen de reverse vending machines (RVM's) het blikje niet herkennen.
Voor een blikje krijg je in Nederland 15 cent aan statiegeld. Datzelfde geldt voor kleine flesjes. Voor grote flessen krijg je 25 cent. Daarmee komen we voor kleine flesjes en blikjes tot de rekensom van 100.000 euro gedeeld door 15 cent.
Maar je kunt statiegeldflessen en (per 1 april) drankblikjes ook bij diverse bemande tankstations, bioscopen en sportverenigingen inleveren. Maar, niet elke plek die statiegeldflessen of -blikjes verkoopt, geeft de consument ook statiegeld terug; denk bijvoorbeeld aan bioscopen of drogisterijen.
U kunt uw statiegeldblikjes straks inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Oud ijzer wordt door handelaren ook wel benoemd als blik, gruis of shredder. Blik of gruis wordt het meest ingeleverd, voorbeelden van blik of gruis zijn wasmachines, drogers, vaatwassers en ander witgoed en fietsen met een metaaldikte van circa 3 millimeter.
Blik is 100% recyclebaar. Een leeg blikje mag je gewoon in de afvalbak weggooien.
Geld verdienen met oude blikjes zonder statiegeld
Sinds de invoering van het statiegeld op blikjes, zijn de blikjes vernieuwd en hebben ze een speciaal statiegeldlogo. Je oude blikjes, van vóór 1 april, inleveren voor statiegeld kan dus niet.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn.
Uiteraard kun je ook bij Jumbo je blikjes inleveren. Je kunt de blikjes inleveren in de winkel of geeft ze mee aan de bezorger. Maximaal 20 stuks per plastic (bezorg)tas.
Op het eerste gezicht is de waarde van een printplaat misschien niet zichtbaar, maar ze bevatten edelmetalen zoals koper, goud, zilver en palladium en leveren dus geld op wanneer u ze inlevert bij de oudmetaalhandel.
De ingeleverde blikjes worden gerecycled en omgezet in nieuwe materialen.
Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken.
Het is in veel grensplaatsen een bekend beeld: Duitsers die met hele karren vol met blikjes frisdrank slepen. Aan deze kant van de grens is er namelijk geen statiegeld. Maar daar komt vanaf 1 april verandering in. Vanaf die dag moet je in de supermarkt 15 cent per blikje statiegeld betalen.
Alleen de Lege Blikjes van de discounter kunnen DAAR ook alleen ingeleverd worden. Verder kun je in alle supermarkten lege flessen inleveren. Krijg je ook je bonnetje voor 't Statiegeld terug.
De blikjes die wel kunt inleveren, kunt u simpelweg herkennen aan het onderstaande statiegeldlogo. Dit zijn metalen omhulsels met een inhoud van maximaal 3 liter, voor zowel alcoholhoudende als niet-alcoholhoudende dranken. Op frisdrank-, water-, melk- of bierblikjes zit dus inderdaad statiegeld.
Onze bezorgers willen graag bij iedereen op tijd komen. Daarom kan je de kratten niet ter plekke uitpakken en weer meegeven. Goed om te weten: Lege blikjes kan je ook inleveren bij de bezorger.
Ja, lege (klap)kratten flessen en blikjes kan je meegeven aan de bezorger. Plastic tasjes van vorige bestellingen kan je ook inleveren. Zet je alles vast klaar voor de bezorger? Die trekt het statiegeld meteen van je factuur af.