Blefarospasme is een neurologisch ziektebeeld. Bij blefarospasmen is de spierspanning in de oogleden te hoog. Letterlijk betekent het 'ooglidsamentrekking'. Door de samentrekking van de ooglidspieren worden de oogleden onwillekeurig dichtgeknepen.
Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed en geef de ogen af en toe rust tijdens het lezen of het kijken naar een beeldscherm. Probeer stress te verminderen of te voorkomen. Soms kan het helpen uw ooglid zacht te masseren.
De verschijnselen van een beginnende blefarospasme treden meestal op tussen het 50e en 70e levensjaar. De aandoening komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk zijn er in Nederland ongeveer 1500 patiënten die aan blefarospasme lijden.
Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
Wanneer je een trillend ooglid hebt, merk je dat je bovenste maar soms ook onderste ooglid trilt. Dit kan een kleine trilling zijn op een dag maar je ooglid kan ook continu trillen waardoor je je niet kan focussen. Een trillend ooglid ontstaat door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis).
Als u veel last heeft van het trillen, dan kunnen medicijnen soms helpen. Hoe goed de medicijnen tegen het trillen helpen, is niet te voorspellen. Medicijnen kunnen essentiële tremor niet genezen. De huisarts kan u het medicijn propranolol geven.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Zenuwen en stress
De opgebouwde spanning nestelt zich in je lichaam en dit kan tot een onrustig, gespannen gevoel leiden. Je kunt je energie niet goed kwijt, wat weer tot stress en een verkramptheid kan leiden en jouw trillende wenkbrauwen, oogleden of mondhoeken bezorgd.
Stress. Vaak ontstaat het trillen van je ooglid door spanning. Je lichaam kan op verschillende manieren op stress reageren, het trillen van je oog is een van die manieren. Je kunt het trillen zien als een teken van je lichaam dat je het iets rustiger aan moet doen.
Diagnose van dystonie
Als je dystonie hebt, dan krijg je meestal eerst moeite om controle over je bewegingen te houden. Vaak voel je ook een druk in je spieren. Ook kan het zijn dat je beeft. Je problemen met bewegen komen meestal dagelijks voor en worden steeds erger.
Daarmee helpt knipperen als je last hebt van droge, pijnlijke ogen. Veel mensen knipperen te weinig waardoor zij last krijgen van droge en pijnlijke ogen. De grootste oorzaak van te weinig knipperen is het te lang en te intensief kijken naar beeldschermen, met de computer in het bijzonder.
Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een tic genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het Syndroom van Gilles de la Tourette. Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met emoties.
Probeer te blijven bewegen en neem genoeg rust. Als u veel stress heeft wordt het trillen vaak erger. Als u veel last heeft van het trillen, dan kunnen medicijnen soms helpen. Uw huisarts kan u propranolol voorschrijven.
Een oogzenuwontsteking ontstaat meestal vrij plotseling in de loop van dagen tot weken. Het gezichtsvermogen neemt dan af (aanvang bij ongeveer 2-5 dg) maar verslechtert vaak niet meer na 2 wk (subacute visusdaling binnen enkele dagen).
We hebben 12 hersenzenuwen. De 7e, die aan de achterkant van ons hoofd ontspringt in de hersenstam, zorgt voor de aansturing van de spieren die verantwoordelijk zijn voor de uitdrukkingen van ons gezicht, dus ook van de oogleden, de wangen en de mondhoeken.
Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren.
Voor geen enkele persoon met parkinson is het beeld van de ziekte hetzelfde. Sommige mensen trillen bijvoorbeeld heel erg, terwijl anderen daar niet of nauwelijks last van hebben, maar juist meer last van de traagheid of stijfheid hebben.
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Het grootste verschil tussen essentiële tremor en Parkinson is dat de laatste aandoening zich ook manifesteert als het lichaam in ruste is, en eigenlijk juist minder hevig wordt bij activiteit. Behalve trillende handen veroorzaakt Parkinson ook andere motorische problemen.
Angst voel je bij dreigend gevaar. Dat is nuttig: de adrenaline die door angst vrijkomt zorgt dat je kunt vechten of vluchten. Maar sommige mensen zijn angstig zonder echt gevaar. Dit heet een angststoornis als je hierdoor niet meer goed functioneert in het dagelijks leven.
Behandelings-opties. Er bestaat momenteel geen genezing voor essentiële tremor. Er zijn echter wel enkele behandelingen beschikbaar die uw klachten kunnen verlichten. Een van die behandelingen is diepe hersenstimulatie (DBS-therapie).
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Spasmen zijn spiersamentrekkingen waardoor er een beweging ontstaat die je zelf meestal niet kan onderbreken. Je arm of been schiet bijvoorbeeld ineens uit. Denk aan kramp in je been. Vaak is er al een hoge spierspanning in rust.