Heb je een hoog raam en wil je dat het gordijn ook aan de onderkant nog in de plooit valt dan kun je beter kiezen voor een dubbele plooi. Een enkele plooi is mogelijk in combinatie met alle stofsoorten. Van overgordijnen tot vitrages.
Bij een enkele plooi wordt de stof één keer gevouwen en wordt die vouw gestikt. Bij een dubbele plooi neemt het atelier een groter stukje stof voor de plooi, zodat de plooi daarna nog een keer wordt dubbelgevouwen. Zo ontstaat een dubbele plooi. De meeste gordijnen zijn gemaakt met een dubbele plooi.
Houdt jij van royale plooien dan kun je bij inbetweens en vitrages gebruik maken van een driedubbele plooi. Hiervoor wordt nog meer stof gebruikt dan bij een dubbele plooi waardoor de gordijn prachtig ruim vallen. Bij overgordijnstoffen kan deze plooi mooi gecombineerd worden met soepelvallende dunnere stoffen.
Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan. In ons geval heb je dus 3 x 10 = 30 gordijnhaken nodig. En nu naaien we het gordijn: Naai de banen stof aan elkaar.
Een dubbele plooi wordt zowel gebuikt voor overgordijnen, inbetweens en voiles, ook wel vitrage genoemd. Deze plooi is geschikt voor alle gordijnen. Een gordijn met dubbele plooi creëert een mooi, vol resultaat. De waveplooi zorgt voor een rustige en strakke plooi.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
Voor een dubbele plooi mag u rekenen op 2,2 keer de breedte van uw gordijnrail. Deze gordijnen worden tot 2,5 keer toe in een plooi gevouwen. Opgelet: deze plooi verbruikt de meeste stof van alle plooien, waarbij u moet rekenen op een verhouding van tweeënhalf tot drieënhalf keer de gordijnrail.
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
Een enkele plooi ziet er strak uit. Bij deze plooi wordt er per meter rails ongeveer 2.10m stof gebruikt (bij kamerhoge stoffen). Bij breedte stoffen wordt dezelfde berekening gedaan, maar hierbij wordt gerekend met banen waardoor de hoeveelheid stof per meter wisselt.
Eigenlijk staan gordijnen tot de grond altijd het mooist. De afstand van de gordijnen tot de vloer is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen voor klassieke gordijnen die de 'vloer kussen' of gordijnen die nog een stukje boven de grond hangen.
Wat zijn de voordelen van wave gordijnen
Weelderige, regelmatige plooien. Zowel open als dicht. Geen zichtbare naden in het gordijn. Soepel glijdende gordijnen door montage aan rails.
Gordijnhaak tweepoot of vierpoot voor enkele of dubbele plooi: Deze gordijnhaken zijn geschikt voor plooiband tussen 6 en 8 cm. (overeenkomstig de lengte van de haken).
Hoeveel ringen heb ik nodig? Dat hangt in de eerste plaats af van uw gordijnen. In de meeste gevallen is dit 10 ringen per meter stof. Maar het is mogelijk dat u meer of minder plooien op een meter hebt.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.
Een gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen. Deze afstand wordt bepaald door de plooidiepte van de gordijnen. Hoe dieper de plooi, hoe groter de afstand vanaf het obstakel. Hoeveel cm haal ik van de maat af bij een gordijnrail tussen 2 muren?
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
WAVE RAIL of WAVE RAILROEDE monteren:
Bij 8cm koordafstand plaatst u het middelpunt van de rail op 9cm afstand van de wand, CV of vensterbank. Bij 6cm koordafstand plaatst u het middelpunt van de rail op 7cm afstand van de wand, CV of vensterbank.
Hoeveel gordijnstof heb je nodig? Bij het traditionele plooiband van ca. 2 cm hoog kunt u zelf bepalen hoeveel u gebruikt, u kunt de gordijnen ook strak (ongeplooid) hangen, dan voor 100 cm raambreedte 100 cm stof+ hoeveelheid stof voor de zijzomen nodig. Wij adviseren niet meer dan ongeveer 1,85 x de breedte te nemen.
Een dubbele plooi maak je door de plooi te tacken. Ook hier komt weer veel handwerk bij kijken. De plooi moet gevouwen worden, precies in het midden, en wordt onder de naaimachine gelegd. Daar wordt een klein randje gestikt, zodat ze onderin aan elkaar zitten.
De rolmaat die u gebruikt moet lang genoeg zijn om de volledige lengte of breedte in één keer te meten. Voor het juist meten van de hoogte is het belangrijk dat de rails of roede al is bevestigd. Als er nog geen rails of roede hangt adviseren wij deze aan weerzijde 25 cm breder dan het raam te nemen.
Meet de breedte van je rail of roede. Als er nog geen rail of roede hangt, neem aan beide zijden van het raam 20 cm extra. Indien het gordijn de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de complete breedte van links naar rechts.
Wanneer de gordijnen voor de rail komen te hangen, meet dan de hoogte van vloer tot plafond en trek hier 1,5 cm vanaf. Zo hangen de gordijnen 0,5 cm vrij van het plafond en 1 cm vrij van de vloer. Indien u de gordijnen ruim op de vloer wilt hangen dan kunt u zelf bepalen hoeveel cm u de gordijnen op de grond wenst.
Probeer zowel lichte als donkere kleuren in je palet op te nemen. Je creëert bijvoorbeeld mooie contrasten met donkere gordijnen bij een witte muur, felgekleurde gordijnen bij een grijze muur of lichte gordijnen bij een donkere muur. Heb je veel grijstinten in je interieur?