Een onderhandse akte is een getekend geschrift, bestemd om tot bewijs te dienen. In een gerechtelijke procedure leveren onderhandse akten in beginsel dwingende bewijskracht op tussen partijen van de in de akte opgenomen partijverklaringen.
Een authentieke akte is een akte die is opgemaakt door een daartoe bestemde ambtenaar, bijvoorbeeld een notaris. Een onderhandse akte is dus een tussen partijen opgemaakt en ondertekend schriftelijk stuk, dat bestemd is tot bewijs te dienen.
Een onderhandse akte is een overeenkomst of schriftelijke verklaring die wordt opgesteld en vervolgens ondertekend door twee partijen. Het is de tegenhanger van een authentieke akte, die meestal door een notaris wordt opgesteld.
Wat is een bewijskracht? De bewijskracht is de waarde van een bepaald document om te kunnen dienen als bewijs in een rechtszaak. De rechter bepaalt wat de bewijskracht van een bewijsmiddel is, tenzij er sprake is van dwingend bewijs. In een procedure kan eigenlijk alles als bewijs worden aangevoerd.
Van een authentieke akte gaat dwingende bewijskracht uit ten aanzien van een ieder, dus ook derden (art. 157 lid 1 Rv), voor zover het gaat om de verklaringen van de ambtenaar omtrent zijn waarnemingen en verrichtingen die hij doet binnen de kring van zijn specifieke bevoegdheid.
De onderhandse akte is een schriftelijke overeenkomst, die de partijen zelf, of derden, opstellen. Die overeenkomst moet ondertekend worden door de partijen.
Het registreren van onderhandse akten is bij de Belastingdienst gratis.
Er bestaan vijf soorten van bewijsmiddelen in het (gemeen) burgerlijk recht: het schriftelijk bewijs, het bewijs door getuigen, de vermoedens, de bekentenis van partijen en de eed (artikel 1316 BW).
Om tot een bewezenverklaring te komen, moet er sprake van voldoende wettig en overtuigend bewijs. De eis dat er voldoende wettig bewijs is, houdt in dat er een minimum aan bewijs aanwezig moet zijn in het dossier om een verdachte te kunnen veroordelen.
De verplichting tot het leveren van bewijs in een proces.
Bij een onderhandse verkoop komen verkoper en koper onderling tot overeenstemming over de verkoop van een onroerend goed zoals een woning of bedrijfspand. Dit gebeurt doorgaans via bemiddeling van een notaris of vastgoedmakelaar.
De notaris is als enige bevoegd om jouw nieuwe woning over te dragen. Hiervoor maakt hij twee notariële aktes op. Het gaat dan om de leveringsakte (overdrachtsakte) en de hypotheekakte. Beide akten zijn verplicht bij het kopen van een huis met hypotheek.
De onderhandse verkoop of verkoop uit de hand
Bij een verkoop uit de hand komen verkoper en koper overeen om een bepaald goed te verkopen voor een bepaalde prijs. De verkoopsvoorwaarden worden in onderling akkoord vastgelegd in een voorlopige verkoopovereenkomst (onderhandse overeenkomst of compromis).
De aktekosten schommelen tussen de 700 à € 800 in functie van de concrete gegevens van het dossier. Soms kan het zelfs meer zijn, wanneer bepaalde kosten hoger oplopen.
Er zijn twee soorten akten, de onderhandse akte en de authentieke akte. Een authentieke is opgemaakt door een bevoegd openbaar ambtenaar, zoals een notaris of een rechter. Het getekende exemplaar, heet de minuut. De notaris geeft een afschrift af van alle authentieke akten.
Het is de inschrijving van de notariële akte dat een koper beschermd! Daarom is de notariële akte zo belangrijk. Enkel via een notariële akte kan de koper een bescherming genieten én de zekerheid hebben dat zijn koop tegenwerpelijk is.
Bewijs is in het strafrecht de informatie die aantoont dat de verdachte datgene heeft gedaan waarvan hij beschuldigd wordt. De beschuldiging staat normaal gesproken in de tenlastelegging, opgesteld door de Officier van Justitie als vertegenwoordiger van de staat.
De wettige bewijsmiddelen staan opgesomd in artikel 339 Sv. Als wettig bewijsmiddel hebben te gelden: de eigen waarneming van de rechter, de verklaringen van verdachten, getuigen en deskundigen en schriftelijke bescheiden. Alleen door de wet erkende bewijsmiddelen zijn voor het bewijs bruikbaar.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken. Er is een speciaal team binnen de politie die camerabeelden uitkijkt. We krijgen weleens de vraag of het toegestaan is om zelf camera's op te hangen ter preventie.
In Nederland kennen we in het strafrecht een bewijsminimum. Dit bewijsminimum houdt in dat een bewezenverklaring minimaal moet worden gebaseerd op twee bewijsmiddelen. Op zich moet u zich hier niet teveel van voorstellen. In de praktijk zien we dat rechters redelijk eenvoudig aan dat bewijsminimum toekomen.
Bewijs waardoor de rechter persoonlijk overtuigd is dat feiten en omstandigheden zijn zoals ze zijn aangetoond.
Iedereen wordt geacht onschuldig te zijn.
Aldus dient een beklaagde zijn onschuld niet dient te bewijzen. De feiten en omstandigheden, vervat in de bewijsmiddelen die in het kader van de bewijsvoering door het Openbaar Ministerie en/of de burgerlijke partij worden naar voor gebracht, dienen de rechter te overtuigen.
De registratie heeft als voordeel dat de inhoud van de overeenkomst of akte een datum van registratie verkrijgt en bindend wordt ten opzichte van derden.
Hoeveel geld mag je lenen bij een onderhandse lening? Aan een onderhandse lening is geen maximumbedrag verbonden. Bedenk wel dat je een marktconforme rente moet betalen. Anders wordt de lening gezien als een schenking en krijg je een naheffing van de Belastingdienst.
De grootste kosten, namelijk de verkooprechten en/of de BTW, de hypotheekrechten, de notariële erelonen en de eigenlijke aktekosten zijn ten laste van de koper.