De EPC-waarde of het energieprestatiecertificaat is een waarde die de energiezuinigheid van een woning aangeeft en wordt bepaald in kWh/m²jaar. Hoe hoger de waarde, hoe minder energiezuinig de woning. Hoe lager de waarde, hoe lager je maandelijkse energiefactuur én hoe lager de EPC-score.
Volgens het certificaat vallen woningen met een EPC waarde van 180 of lager binnen de huidige nieuwbouweisen wat energieverbruik betreft. Een kengetal van 180 of lager kan je anno 2015 dus als goed beschouwen.
Op het EPC staat een kengetal, van 0 tot 700. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger het huis is. Het getal is uitgedrukt in kilowattuur (kwh) per vierkante meter (m2). Het getal zegt dus alles over het energieverbruik van het huis.
Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4. Per 1 januari 2021 wordt de EPC vervangen door de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).
Wie een woning bezit met een label E of F, en die binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, zal vanaf 2021 een EPC-labelpremie kunnen aanvragen. Deze premie kan oplopen tot 5000 euro voor wie renoveert tot label A, 3750 en 2500 euro voor renovaties tot respectievelijk label B en C.
WIE BETAALT HET EPC ? Het is steeds de eigenaar/verkoper/verhuurder die het Energie Prestatie Certificaat dient te betalen.
Warmte stijgt en wanneer uw dak niet of slecht geïsoleerd is, gaat ook via die weg heel wat warmte verloren. De EPC waarde van uw woning zal dan ook gevoelig hoger liggen wanneer er geen of slechte dakisolatie aanwezig is. Kies je ervoor om dakisolatie te plaatsen? Dan kan je de EPC waarde bijna halveren!
Een thermostaat, thermostatische kranen en een regelaar voor je verwarmingsketel om de warmte in je woning te regelen, helpen om je EPC-score te verbeteren. Hoe vollediger deze thermostaat, hoe beter je EPC-score zal zijn. De besparingen op je verwarmingskosten kunnen zelfs oplopen tot 10-15%.
Hoe lager de EPC-waarde, hoe minder energie de woning of het appartement in kwestie verbruikt. Wil je de waarde op het EPC-certificaat doen dalen? Gelijk heb je, want de energiekosten kunnen hoog oplopen in een niet-energiezuinige woning.
Concreet gaat het om elke woning met EPC-waarde E of F, die moeten teruggebracht worden naar minstens niveau D (tussen 300-400 KW/jaar). Om de EPC-waarde van je woning te kennen moet je op zoek gaan naar het EPC-certificaat van je woning.
Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid weergegeven met een EPC-label. Dit label gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score). Op het EPC staat ook de energiescore van de wooneenheid in kWh/(m² jaar) (kilowattuur per vierkante meter jaar).
Een geothermische warmtepomp met passieve koeling heeft de grootste invloed op je E-peil. Reken op een gemiddelde daling van 20 punten.
Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op een EPC, in ons geval hebben de 32 zonnepanelen voor een verlaging van het EPC van 26 kWh /m2jaar gezorgd of per 1,54 m2 zonnepaneel is het EPC met 1 kWh /m2jaar gezakt.
Het EPC Bouw is een onderdeel van de EPB-aangifte en is tien jaar geldig. De EPB-verslaggever moet de aangifte van het gebouw of gebouwdeel definitief indienen bij de energieprestatiedatabank, ten laatste 12 maanden na de eerste van volgende twee data: datum van de ingebruikname.
Invloed airco en warmtepomp op EPC
Een airco heeft dan weer een negatieve invloed op je EPC. Hierna zal je kunnen lezen dat je het plaatsen van een airco ook (deels) kunt vervangen door het installeren van een warmtepomp, hetgeen dan weer een positieve impact.
Een EPC bij verkoop is (sinds 1 april 2022) ook verplicht als er geen publiciteit wordt gemaakt. Sinds 1 april 2022 moet er ook een EPC zijn bij het vestigen van een erfpacht of een opstalrecht. Vanaf 1 mei 2023 moet er een EPC zijn bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom.
De EPC score van het appartement met plat dak is 52% gedaald door de dakisolatie! Door het dak van de woning te isoleren met 20 cm minerale wol daalt het EPC van 536 naar 394. Een daling met 27%.
Wie voert de EPC keuring uit? De EPC keuring mag alleen worden uitgevoerd door een energiedeskundige (type A). Dit is een door de overheid beëdigd expert die een speciaal examen heeft afgelegd om de keuring uit te mogen voeren. De EPC deskundige is ook verantwoordelijk voor de opmaak van het EPC attest.
Een EPC keuring moet worden opgemaakt door een energiedeskundige. Die deskundige zal de woning volledig checken, rekening houdend met een aantal factoren die te maken hebben met energie. Dat gaat onder andere over verwarming en ventilatie.
Een EPC is 10 jaar geldig. Echter, u kan ook een nieuw EPC laten opmaken voordat deze termijn verstreken is, indien u werken hebt uitgevoerd die de energieprestatie van het pand verbeteren. Op die manier hebt u steeds een correcte weergave van de energiescore.
Ondertussen weten we dat zonnepanelen een positieve invloed hebben op onze energiefactuur, maar je kan er ook je EPC-waarde mee verbeteren. De invloed van zonnepanelen op je E-peil is in grote mate afhankelijk van de grote van je woning. De hoeveelheid van de zonnepanelen op je dak bepaalt het vermogen.
Vanaf 2019 start men met de uitrol van het EPC+ certificaat. Dit zal niet alleen de energieprestatie van het gebouw omvatten, maar ook een advies over de meest voor de hand liggende investeringen om de energieprestatie te verbeteren, zelfs met vermelding van richtprijzen voor deze investeringen.
Een warmtepomp en het EPC
Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren. Het is tevens mogelijk om een zonnecollector aan te sluiten op een warmtepomp.