5-HTP is een voorloper van serotonine en wordt door het lichaam gemaakt via L-tryptofaan. Het wordt vervolgens omgezet in serotonine. 5-HTP werkt beter dan L-tryptofaan, omdat het de bloed-hersenbarrière makkelijker overbrugt [1]. Serotonine regelt signalen tussen hersencellen en reguleert de gemoedstoestand en gedrag.
Het is al decennia bekend dat 5-HTP helpt tegen (majeure) depressies, onder meer depressie met daarbij onrust en/of snelle geïrriteerdheid. 5-HTP is bij een eerste depressie even effectief als de SSRI (serotonineheropnameremmer) fluoxetine. Bij liefdesverdriet helpt 5-HTP de eerste weken beter door te komen.
Serotonine Booster van AlphaVit is een uniek product omdat de uitgebalanceerde samenstelling van ingrediënten zowel tryptofaan als 5-HTP bevat. In combinatie met extra vitamines en mineralen krijgt u waar voor uw geld met dit veelzijdige natuurproduct.
Zonder medisch toezicht is het gebruik van 100 tot 200 mg veilig en voldoende effectief zoals aangetoond in klinische studies. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel L-Tryptofaan maar 5-HTP nog meer, de activiteit van MAO-remmers, tricyclische antidepressiva en SSRI's zoals Prozac verbetert.
Afhankelijk van de behoefte en hoe je lichaam er op reageert, neem je 1 of 2 capsules voor het slapen. Met één pot kan je dus zo'n anderhalve maand tot 3 maanden vooruit. Dit kost je dan dus ongeveer €10 to €15 per maand.
Binnenkrijgen van Tryptofaan
Het zit voornamelijk in eiwitrijke voeding, zoals melk, kaas, pinda's en chocolade. Ook kunt u Tryptofaan vinden in onder meer gevogelte, haver, banaan en pruimen. Het zit verder ook in brood, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amandelen en linzen.
Angst en paniekaanvallen: Serotonine draagt bij aan het reguleren van de stemming. Een verlaagde hoeveelheid aan serotonine kan niet alleen leiden tot depressieve gevoelens, maar kan ook een verhoogde mate van paniek en angst veroorzaken. Bovendien kan dit gepaard gaan met fobieën en obsessieve gedachten.
Terwijl theoretisch hoge doseringen van 5-HTP moeten worden gemetaboliseerd en uit het lichaam worden gespoeld, bestaat er enig bewijs dat bijwerkingen van overmatig kunnen zijn: lichte misselijkheid, brandend maagzuur, schade aan hartkleppen en hypertensie.
Ongetwijfeld is sint-janskruid het plantaardige antidepressivum bij uitstek. Maar ook andere goed te verdragen geneeskrachtige kruiden kunnen van belang zijn voor de behandeling van stemmings- stoornissen.
Voor 5-HTP is in Nederland geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Er zijn echter wel verschillende onderzoeken gedaan naar welke dosis bij mensen niet giftig is. Deze grens blijkt op 50 mg per kilogram lichaamsgewicht te liggen[13].
Serotonine beïnvloedt je humeur, eetlust, seksuele drift en sociaal gedrag. Ontstaat er echter een disbalans – de signalen worden onderweg verstoord – dan heeft dat een ontzettend grote invloed op je dagelijks functioneren. Zo zorgt een teveel aan serotonine voor verhoogde hartslag en in extreme gevallen tot de dood.
Door de juiste voeding, genoeg slaap, genoeg beweging, buiten zijn, contact met je naasten en door leuke dingen te doen komen je gelukshormonen vrij. Er zijn dus meerdere hormonen die ervoor zorgen dat je een gelukkiger gevoel krijgt.
Het duurt bijna twee maanden voordat de serotonine-emmer weer helemaal is aangevuld.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Slik niet te VAAK en niet te VEEL. Maximaal 1 keer per 2 maanden (liever minder vaak) en dan niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht (70 kg: maximaal tussen 70-105 mg MDMA).
De combinatie van ashwagandha en rhodiola rosea wordt veel gebruikt in de wereld van de traditionele geneeskunde om lichaam en geest te ontspannen, omdat het de GABA- en serotoninereceptoren verbetert. Een gematigd gehalte aan 5-HTP, aanwezig in griffonia, zal u helpen slapeloosheid en prikkelbaarheid te bestrijden.
Verschillende soorten antidepressiva
Omdat SSRI's over het algemeen de minste bijwerkingen opleveren zijn deze meestal eerste keus. SNRI's zoals Cymbalta en Efexor zijn vaak tweede keuze.
Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming. Bij depressie zie je vaak een te lage concentratie van deze stoffen in de hersenen.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De aanbevolen dagelijkse inname wordt voor tryptofaan geschat op tussen de 250 mg en 425 mg (3,5 tot 6 mg per kg lichaamsgewicht).
Wat doet GABA precies? GABA heeft in de hersenen een remmende functie. Samen met stimulerende neurotransmitters houden remmende neurotransmitters de processen in je lichaam in balans. Als er overactiviteit is van bepaalde neuronen, remt GABA de overactiviteit af.
Dopamine wordt in je lichaam aangemaakt uit het aminozuur tyrosine. Dit kan weer worden aangemaakt uit het aminozuur fenylalanine. Het eten van voeding die deze aminozuren in ruime hoeveelheden bevat (een goed voorbeeld hiervan is Brain Food), helpt je om de aanmaak van dopamine te verhogen.
Wat zijn de functies van tryptofaan? L-tryptofaan dient als voorloper van hormonen, waaronder het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Het lichaam gebruikt ook L-tryptofaan om neurotrsmitters en het aminozuur kynurenine te produceren, dat een antioxiderende werking heeft en de zenuwcellen beschermt.
Ook dopamine kan enorm verslavend werken. Doordat het zo snel komt en gaat, maar zo fijn voelt, willen we die boost van dopamine zo snel mogelijk opnieuw ervaren.
De zes boodschapperstofjes en neurotransmitters dopamine, serotonine, oxytocine, adrenaline/noradrenaline, endorfine en fenylethylamine worden “gelukshormonen” genoemd.