Scheerschuim bevat meer water dan bijvoorbeeld een ouderwetse scheerzeep. Het nadeel hiervan is dat het schuim wat kouder is en niet zo goed in staat is om de baardharen te verzachten en de poriën te openen zoals een scheerzeep dat doet.
“Scheren heeft een natuurlijke exfoliërende werking, waarbij het van belang is om producten te gebruiken die speciaal gemaakt zijn om het scheren te bevorderen. Scheerschuim laat het scheermesje makkelijker over je huid heen glijden, vermindert de wrijving en verkleint het risico op irritatie en cuts.”
Het is algemeen bekend dat scheerschuim relatief goedkoop is en verhoudingsgewijs toch een goede bescherming levert. Het is echter zo dat scheergel de huid/haren veel beter beschermd. Scheergel is in feite het scheerproduct met de meeste bescherming voor de huid en haren.
Scheerschuim is veilig te gebruiken. Wel zijn sommige mensen allergisch voor bepaalde stoffen in scheerschuim, zoals conserveermiddelen en geurstoffen ( parfum. Deze geurstoffen geven een geur aan persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke producten, zoals wasmiddel, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. ).
Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Bij een scheerzeep moet je eerst de scheerkwast een paar keer flink ronddraaien in de scheerzeep. Hierdoor gaat het schuimen. Meestal gaat de scheerzeep na 20-30 seconden en schuim produceren. Het kan nog wel eens helpen om vooraf het scheren de harde scheerzeep even natmaken met een klein beetje water.
Tip 4: verzorg je huid na het scheren
Voor een optimaal resultaat is het het beste om de huid meteen na het scheren te koelen, om een geïrriteerde huid te voorkomen. Breng daarvoor meteen een niet-irriterende crème tegen bultjes na scheren, of olie aan, bijvoorbeeld tea tree-olie, om een brandende huid tegen te gaan.
Doe het als je huid nog niet helemaal opgedroogd is, zodat je het water als het ware 'vangt' in de huid. En vermijd sowieso zoveel mogelijk contact met zeep. De meeste (vaak geparfumeerde) zepen drogen enkel je huid uit.”
Maak met je vingers voorzichtig draaiende en masserende bewegingen, zodat het middel goed intrekt in de gezichtshuid. Voor de best mogelijke werking laat je het schuim na aanbrengen even inwerken op de huid. Dit maakt de gezichtshuid zacht en gehydrateerd en zorgt voor de beste scheerbeleving.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
Wanneer je droog scheert, dan snijd je het haar kort genoeg dat het niet zichtbaar is, maar nog steeds gevoeld kan worden met de hand. Een ander groot voordeel van droog scheren, is dat je minder scheerproblemen ervaart. Je zult minder ingegroeide haren, minder huidirritatie en nooit scheerbrand hebben.
Conclusie. Het grootste verschil tussen scheerapparaten en scheermesjes is het scheerresultaat en het gebruiksgemak. Je koopt een scheerapparaat wanneer je een gemakkelijke scheerbeurt wil, een gevoelige huid hebt of omdat je jouw baard soms wil trimmen en stijlen.
Je kunt dit gebied ook scheren zonder zeep, maar dat kan voor wat irritatie zorgen. Spoel het geschoren gebied schoon met veel water zonder zeep. Smeer de schaamstreek na het scheren even in met wat lotion, zodat het niet gaat jeuken. Alcoholhoudende aftershaves zijn absoluut af te raden.
Om ervoor te zorgen dat je geen irritaties krijgt na het oksels scheren, is het belangrijk dat je altijd scheerschuim of een scheerolie gebruikt. Wanneer je een mesje op je huid zet zonder een schuim te gebruiken is je huid nog erg droog, wat irritaties en wondjes kan veroorzaken.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen.
Het benen scheren bij mannen komt eigenlijk voort uit (top)sport. Neem de bodybuilders, een groep die altijd en overal haar vrij lijkt te zijn geweest. Dat is begrijpelijk, want gladgeschoren benen zouden meer accent leggen op de spieren. Dit is een no-brainer voor elke serieuze bodybuilder, vooral tijdens wedstrijden.