Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
1 glas bier is 6 gram suiker
In een glas bier zit ongeveer 6 gram suiker, terwijl een flesje Breezer bijna 30 gram bevat. Een glas rode wijn bevat 5 gram suiker en een glas droge witte wijn slechts 1. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Heldere gedistilleerde drank (vodka, gin, tequila)
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Ja , van bier drinken kun je een dikke buik krijgen. Dit komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het hart vanwege de antioxidanten, maar dat is nooit goed en voldoende aangetoond. Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Alcohol heeft een bloedverdunnende werking. De polyfenolen en fytochemicaliën in rode wijn verwijden de bloedvaten. Rode wijn zorgt zodoende voor een betere doorbloeding van alle organen, waaronder nieren, lever, longen en hersenen. Dit zorgt voor een beter lichamelijk en psychisch welzijn.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Mensen denken vaak dat het drinken van alcoholische dranken, vooral bier, leidt tot gewichtstoename, met name rondom de buik. De wetenschappelijke kennis hierover is echter niet eenduidig. Alcoholische dranken bevatten zeker calorieën en bij een hoge inname is er ook een toename in lichaamsgewicht te zien.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen. De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.