Achter het QLED scherm zitten kleine lampen die de techniek van OLED proberen na te bootsen. In praktijk gaat dit steeds beter, maar OLED blijft op dit vlak nog steeds de betere. De combinatie van het aantal kleuren en maximale helderheid bepaalt de kleurweergave van een tv.
Als je liefst zo natuurlijk mogelijke kleuren wilt in je beeld, dan kun je beter een oled-tv kiezen. Een qled-toestel levert weer een hogere helderheid, waardoor het een toonbaarder beeld aflevert in een verlichte kamer. Dat is, zeer kort door de bocht, het primaire verschil tussen de twee.
De verschillen
Het grootste verschil tussen OLED en QLED is de beeldbewerking. Een OLED-tv maakt geen gebruik van achtergrondverlichting. Elke pixel geeft zelf licht. Een QLED-tv maakt – net als een LED-tv – wel gebruik van achtergrondverlichting.
Wat is zuiniger en dus beter voor het milieu? OLED-beeldschermen zijn extreem dun en hebben geen achtergrondverlichting nodig. Daarnaast zijn ze minder zwaar en dunner dan een QLED scherm en hebben daardoor minder kracht nodig waardoor ze efficiënter worden. OLED verbruikt dus minder energie.
De QLED is na de LED al een stuk duurder en zal naarmate de inchmaat(de grootte van het scherm) duurder worden. De prijs van OLED ligt nog iets hoger van QLED.
De best geteste smart TV van 2022 is de Samsung Crystal UHD 55TU7040! Dit is uit de ultieme smart TV test gebleken van 2022. Samsung Crystal UHD 55TU7040 is in verschillende inches beschikbaar. De 4K resolutie zorgt voor een uitstekend beeld.
Met een QLED televisie verzeker jij jezelf van de allerbeste kleurweergave. QLED staat voor Quantum Dot en deze techniek wordt door Samsung in de markt gezet. Deze Samsung QLED tv's zijn de tegenhangers van de OLED tv's van merken als Philips en LG. Quantum Dot techniek maakt gebruik van hele kleine nanokristallen.
Het verschil tussen OLED en QLED zit vooral in de opbouw van het beeldpaneel, wat zorgt voor een aantal karakteristieke verschillen in beeldkwaliteit. OLED-tv's tonen het diepste zwart en hebben daardoor een superieur contrast. QLED-tv's staan echter bekend om hun helderheid.
De beste OLED tv van 2022 is de LG OLED55C16LA. Het OLED scherm zorgt er namelijk voor dat je enorm scherpe beelden krijgt met diepere zwartwaarden. Dit maakt het ook een geschikte gaming monitor, aangezien je zelfs de donkere hoekjes enorm goed zichtbaar krijgt! De televisie maakt gebruik van aan a9 Gen4 processor.
Vermoedelijk wil Samsung voorkomen dat het lcd-tv's met lage marges moet verkopen terwijl zijn eigen QD-oled-tv's er nog niet zijn, en gaat het daarom LG Display-panelen op basis van witte oleds afnemen.
De kleurenweergave van een OLED-tv is meestal mooier dan die van een LCD. Dat is meteen het belangrijkste voordeel. Er is een breed kleurencontrast omdat ieder deeltje apart wordt belicht, waardoor het met de juiste helderheid wordt weegegeven.
Met welke processor worden deze Smart TV's voorzien? De Samsung QLED televisies leveren een betere prestatie op omdat de processor van deze televisies veel krachtiger is. De Quantum Processor 4K en de Quantum Processor 8K passen de helderheid en het geluid, terwijl je de inhoud visualiseert.
Beeldkwaliteit. Het contrast van een oled-scherm is erg goed. Vooral het weergeven van diep zwart is een sterk punt van oled. Daar waar het beeld echt zwart moet zijn, stralen de oled-pixels gewoon geen licht uit.
De LG OLED55G1RLA (2021) is het beste uit de test gekomen in onze OLED TV test. Dit komt doordat dit model beschikt over de beste specificaties en functionaliteiten. Zo beschikt deze TV over een HDR beeldweergave wat de kleurweergave realistisch maakt en het contrast levensecht.
Vergeleken met OLED tv's hebben QLED tv's een minder brede kijkhoek. Vanaf een hoek van ongeveer 55 graden vervormen de kleuren en gaat de helderheid achteruit. Het voordeel is dat QLED tv's minder last van reflecties hebben. De achtergrondverlichting en een speciale laag op het scherm gaan weerspiegelingen tegen.
Oled tv's zijn in minder kleine en minder grote formaten te krijgen, van 55-inch tot 77-inch. Dit komt doordat een oled tv veel duurder is om te produceren waardoor een hele kleine tv of een hele grote tv zich al snel uit de markt zou prijzen.
De Sony geeft beter zwartdetail, misschien zelfs iets te helder. Hij isoleert wel beter de zon uit de avondgloed. Het beeld met het opvallendste verschil. De kleurtemperatuur van de LG is hier veel correcter, en de blauwe afwijking maakt het beeld op de Sony te helder.
De huidige OLED-schermen zijn in vergelijking slechts goed voor een magere 700 nits piekhelderheid. Dus als je bijvoorbeeld je nieuwe tv in een lichte huiskamer wilt gebruiken met veel buitenlicht dan kun je beter een (Neo) QLED tv kopen dan een OLED tv.
De Samsung QLED 55Q95TC (2020) is volgens onze beste QLED TV test het beste uit de test gekomen. Niet alleen beschikt deze TV over een 4k beeldresolutie en HDR beeldweergave. Ook heeft deze TV een Direct Full Array 16x local dimming wat een diepe zwartweergave en een sterk contrast levert.
De Samsung QLED 65Q80T is op dit moment de beste 4K tv die je kunt kopen. Het is een Ultra HD 4K QLED televisie met een beeldformaat van 65 inch en een beeldverversingssnelheid van 100Hz. Daarnaast is het een Smart TV waarmee je apps van bijvoorbeeld Netflix en Videoland direct kunt afspelen.
Oled maakt het verschil
De High Dynamic Range-technologie (HDR), die een breder kleurenspectrum levert, maakt net als 4k nog maar weinig verschil meer, maar waar ze de liefhebber van beter beeld wél mee weten te verlekkeren is met oled (Organic Light-Emitting Diodes)-beeld.
Volgens LG heeft je OLED tv een levensduur van 30.000 uur, ofwel 3 uur tv kijken per dag, gedurende 27 jaar.
In principe gaat een LCD-scherm langer mee dan een plasma scherm. Echter, rond het moment dat een plasma scherm theoretisch aan vervanging toe is (na ca. 25.000 uur gebruik), is ook de levensduur van de lampen die in een LCD televisie zitten ten einde.
QLED, afkorting voor Quantum dot Light Emitting Diode, maakt net als gewone LED TV's gebruik van een LCD scherm. Het verschil zit in een extra laag, bestaande uit Quantum dots, welke tussen de verlichting en het LCD-scherm is aangebracht.