Zo kan lijnzaad perfect gebruikt worden als vervanging voor beits, aangezien het goed in het houten oppervlak gaat doordringen en zich perfect aanpast aan de ondergrond. Natuurlijke lijnolie biedt het voordeel dat het een natuurlijk samenstelling geeft, waardoor er geen ongewenste reacties ontstaan met het hout.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Dus gaat het onbehandeld al 10-15 jaar mee. Dubbel zo lang als vuren en grenen.
U kunt hierover zowel beitsen als dekkend schilderen. Gebruik wel alkydharsverf ( terpentine gedragen ). Oppervlak eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna opschuren, gronden en aflakken ( of enkele lagen beits aanbrengen).
Bij onbehandeld hout in twee lagen opbrengen met kwast of roller; De eerste laag verdunnen met ongeveer 20% terpentine of terpentijn*. De tweede laag onverdund aanbrengen. Zorg er voor dat er een zo dun mogelijke laag wordt aangebracht, anders blijft de vloer 1 a 2 weken plakkerig.
Waarom de (gekookte) lijnolie verdunnen met terpentijn / terpentine? Hiermee vermindert u de conserverende eigenschappen omdat het als oplosmiddel werkt.
Lijnolie gebruik je voor veel verschillende dingen. Zo kan je het gebruiken om je kwasten in conditie te houden, het soepel houden van hout en het impregneren van stuivende betonvloeren. Lijnolie gebruik je ook als bescherming ter voorkoming van doorroesten.
De voordelen van omega 3-vetzuren
Lijnzaadolie bevat vijftig tot zestig procent omega 3-vetzuren in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA). Hoewel in visolie ook veel omega 3-vetzuren zitten, kiezen veel mensen voor lijnzaadolie in plaats van visolie. Het is een ideale keuze als je liever geen vlees of vis eet.
Breng de (Restol of Koopmans) olie onverdund of verdund aan op het hout (dit wordt op de verpakking aangegeven). Schilder het hout altijd met de nerf mee, veeg druppels direct weg. Na de eerste laag moet je het hout 24 uur laten drogen.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Monocoat houtolie voor buiten is de ideale oplossing. Het is milieuvriendelijk, duurzaam en vooral ijzersterk. Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen.
Gekookte lijnolie is rauwe lijnolie welke een extra behandeling heeft ondergaan. Door verhitting en toevoeging van siccatief is het een drogende olie geworden en mede daardoor geschikt als bindmiddel waarmee een traditionele vernis of dekkende verf (met toevoeging van pigmenten) kan worden gemaakt.
Wanneer u kiest voor beitsen, hoeft u het hout minder vaak opnieuw te impregneren als bij olie het geval is. Wij raden u aan om het hout om de vijf jaar opnieuw te beitsen.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar.
De beste lijnzaadolie met vitamine E
De lijnzaadolie van Vivio is verkregen na een koude persing van de zaden van de vlasplant. De olie heeft een aangename smaak, wat het product perfect maakt voor bijvoorbeeld dressings op salades.
Gekookte lijnolie haalt de mooie structuur in blank hout op en is dus erg geschikt als houtbeschermer. Het wordt dan ook veel gebruikt voor het impregneren en onderhouden van houten voorwerpen als trappen, vloeren en meubels. Daarnaast kan het gebruikt worden om staal dat al roestig is te beschermen tegen doorroesten.
Rauwe lijnolie heeft een droogtijd van een week. Gekookte lijnolie heeft ongeveer een dag nodig om te drogen.
Gebruik van lijnzaadolie
Het is echter niet verstandig om in de olie te bakken of braden. Het is daar niet geschikt voor. Dit komt omdat er schadelijke stoffen vrijkomen als lijnolie op hoge temperatuur verhit wordt. Andere oliën zijn hier beter voor, zoals zonnebloemolie.
Koudgeperste of ook wel koudgeslagen lijnolie is de beste kwaliteit lijnolie welke gebruikt wordt voor het wrijven van hoogwaardige kunstenaarsverven. Oorsprong en productie: Lijnolie wordt gewonnen uit lijnzaad van de vlasplant.
Rauwe lijnolie wordt gewonnen uit zaden van de vlasplant (Linum usitatissimum). Deze tak van de vlasfamilie levert met circa 40% een hoge olie-opbrengst in tegenstelling tot het vezel-vlas waar touw en kleding van worden gemaakt en waarvan de zaden slechts een klein percentage olie bevatten.
Terpentijnolie is het natuurlijke en correcte oplosmiddel voor het verdunnen en oplossen van natuurlijke soorten olie en was. Het wordt Terpentijnolie genoemd om zo het onderscheid duidelijker te maken met Terpentine.
Gebleekte lijnolie is een vervaardigde en gezuiverde olie, die door een blekings proces lichter is gemaakt. Lijnolie gebleekt kan vergelen in lichte kleuren verf, zoals Jezebel en Roesia. Dit wordt veroorzaakt door het hoge gehalte onverzadigde verbindingen in lijnolie.
Lijnolieverf geeft een ademende beschermlaag waardoor vocht gereguleerd wordt, vocht kan naar binnen en naar buiten. Er blijft dus nooit vocht achter in het hout waardoor het hout van binnenuit kan gaan rotten.