De meeste mensen schaffen een Airfryer in eerste instantie aan om friet en snacks, zoals kroketten in de airfryer te bereiden. Dit is gezonder dan wanneer je friet en snacks in een gewone frituurpan zou bereiden. Het resultaat is net zo lekker, al kan dit erg verschillen per merk en het type kroket.
Een kroket uit een airfryer is nog steeds geen gezond product. Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.
De airfryer is hét gezonde alternatief voor de frituurpan. Bereide producten bevatten veel minder vet en calorieën en aan de producten die speciaal voor de airfryer ontwikkeld zijn, wordt maar een klein beetje extra vet toegevoegd. De airfryer is ook nog eens veelzijdiger, veiliger en brengt minder stank met zich mee.
Terwijl frituurpannen een traditionele smaak bieden, kunnen airfryers en ovens met airfry-functies meer variatie bieden. Airfryers kunnen een gezondere keuze zijn, omdat ze minder olie gebruiken en lichtere maaltijden produceren in vergelijking met frituren . Naast gezondheidsvoordelen bieden ze veelzijdigheid, wat resulteert in een knapperige, gekarameliseerde afwerking.
Energie 200 kcal. Vet 12 g.
De airfryer wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor de friteuse omdat snacks die hierin bereid worden ongeveer de helft minder vet bevatten dan die uit de oliefriteuse. Toch hangt het exacte vetgehalte af van factoren zoals de dikte van de frietjes en de versheid van de olie die gebruikt wordt.
Onderzoeken tonen aan dat het gebruik van een airfryer de niveaus van cholesteroloxidatieproducten (COP's) in vis kan verhogen . COP's worden in verband gebracht met een toename van hartziekten, kanker en andere medische aandoeningen.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Omdat airfryers minder olie gebruiken, produceren ze over het algemeen gezondere maaltijden met minder calorieën en minder vet dan gefrituurde gerechten. Dit maakt airfryen een betere optie voor degenen die een gezond dieet willen behouden zonder de smaak en textuur van hun favoriete gefrituurde gerechten op te offeren.
Kies bij voorkeur ovenkroketten, kroketten voor in de airfryer, of kroketten die al zijn voorgebakken. Gewone kroketten voor in de frituur kunnen gaan lekken en worden lastiger krokant bruin in de airfryer. Een ovenkroket moet ongeveer 10 tot 13 minuten op 200 ºC.
'Het grootste voordeel van een airfryer is dat je zelf kunt bepalen hoeveel olie je toevoegt', legt zij uit. 'Als je friet in een frituurpan bereidt, neemt het automatisch een deel van het frituurvet op, waardoor het ook meer calorieën bevalt. ' Bak je friet in de airfryer, dan is het minder vet en lager in calorieën.
Kan ik mijn Mora Oven & Airfryer snacks ook bereiden in de friteuse? Nee, dat kan absoluut niet. Bereiding van Oven & Airfryer snacks in de friteuse wordt ten strengste afgeraden omdat dit ervoor kan zorgen dat de producten 'ploffen' in de friteuse. Hierdoor ontstaat het risico dat iemand zich verbrandt.
Albert Heijn heeft huismerk ovenkroketten welke erg goed uit de Airfryer test komen. Die van Jumbo staan ook zeker in de top 5 en van Dobben heeft nu ook een speciale Airfryer kroket. Laatsgenoemde is een kroket met een robuustere vulling voor de echte liefhebber.
De loempia komt als gezondste snack uit de test.
Vis: Door te bakken in de airfryer behoudt bijvoorbeeld vis minder van zijn eigen vetzuren. Frituren in vet doet deze vetzuren verminderen. Neem lekkerbekjes en kibbeling daar zitten vele malen minder gezonde vetten in dan zelfgebakken kabeljauw uit de airfryer of oven.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Snacks uit een airfryer zijn nog steeds geen gezond voedsel.Wel is het een net wat gezonder alternatief voor frituren. Dit komt doordat ze op die manier minder vet bevatten. En dus ook minder calorieën dan bij frituren.
Vloeibaar bakvet
Naast plantaardige olie zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en bevatten hierdoor veel onverzadigde vetzuren.
Airfryers verminderen de smaakkwaliteit
Van de drie belangrijkste redenen waarom restaurants geen airfryers gebruiken, is de smaak de belangrijkste reden. Het heeft talloze voordelen en kan voedsel efficiënt koken. De smaak kan echter ondermaats zijn vergeleken met andere kookmethoden die op commercieel niveau beschikbaar zijn.
Over het algemeen is de airfryer, vergeleken met frituren, een gezondere optie omdat het minder calorieën toevoegt aan het eindproduct en kan leiden tot minder ontstekingen, wat mogelijk het risico op chronische ziekten op de lange termijn verlaagt. Wanneer de airfryer met de oven wordt vergeleken, is het antwoord minder duidelijk.
Voor degenen die de airfryer regelmatig gebruiken, zoals drie tot vier keer per week, voornamelijk voor het avondeten of tussendoortjes, kan het nodig zijn om deze elke 3 tot 5 jaar te vervangen, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en het onderhoud. Regelmatig gebruikte airfryers zijn gevoelig voor slijtage , dus regelmatige controles en onderhoud van airfryeraccessoires zijn cruciaal.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Een gekookt ei is gezond en zit vol eiwitten. Het zorgt snel voor een verzadigd gevoel. Naast de eiwitten zitten er ook een flinke hoeveelheid vitamine A, vitamine B5, vitamine B12, fosfor, ijzer, selenium en jodium in en dit maakt ei tot een slimme snack.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.