Zwart of melk en suiker? De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Hoe melk dit beïnvloedt
Milder voor de maag: Melk kan helpen om de zure bestanddelen van koffie te neutraliseren, waardoor het zachter is voor je maag en minder snel maagklachten veroorzaakt.
Als u op zoek bent naar een caloriearme optie met een sterkere smaak en meer cafeïne, dan is zwarte koffie de ideale keuze . Het is perfect voor degenen die de voorkeur geven aan minimale toevoegingen en genieten van de authentieke smaak van koffie. Voor een romigere, meer verwennerij-ervaring is melkkoffie de juiste keuze.
Melk bevat aminozuren en antioxidanten zoals polyfenolen die in koffie voorkomen. De combinatie van deze twee elementen biedt verlichting van zwelling en pijn in de gewrichten . Door artritis, bacteriën of trauma is er een probleem van ontsteking in het lichaam.
De negatieve effecten van het drinken van koffie met melk zijn vooral de inname van vetten en suikers uit deze drank. Zelfs de eerste cappuccino ter wereld werd gemaakt om koffie zoeter te laten smaken.
Als je gevoelig bent voor reflux of brandend maagzuur, maar je ochtendkoffie niet wilt opgeven, raadt DiMarino aan om een magere of magere zuivelroom of melkvervanger aan je brouwsel toe te voegen. "Vet in melk verergert soms refluxsymptomen", zegt hij.
De magische combinatie van melk en koffie voor je lichaam
In koffie zitten antioxidanten (polyfenolen) die worden gemengd met aminozuren die in de eiwitten zitten van de melk. Als deze polyfenolen en aminozuren met elkaar in aanraking komen, verdubbelt (!)het ontstekingsremmende effect van deze cellen.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit gemiddeld meer cafestol.
Het is niet helemaal duidelijk hoe het de kans op de ziekte verlaagt, maar koffie is rijk aan antioxidanten, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en beïnvloedt het proces in het lichaam dat vet verbrandt.
Zwart of melk en suiker? De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Uit een systematische review die onlangs in het Journal of the American College of Nutrition is gepubliceerd, blijkt dat de consumptie van zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, mogelijk een neutraal tot gunstig effect heeft op ontstekingsbiomarkers.
Dezelfde hoeveelheid gezette zwarte koffie bevat 2 calorieën, geen suiker en geen vet. Er is nog een mogelijk, hoewel klein, gezondheidsvoordeel van zwarte koffie. Wanneer je je koffie niet verdunt, krijg je de antioxidanten en cafeïne die het bevat in volle sterkte binnen.
Daarnaast bevat zwarte koffie antioxidanten, zoals polyfenolen en chlorogeenzuur, die bescherming bieden tegen celbeschadiging en ontstekingen in het lichaam. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van het risico op chronische ziekten, zoals type 2 diabetes, hartaandoeningen en kanker.
Het is duidelijk dat er zowel voordelen als nadelen zijn aan het toevoegen van melk aan koffie. Maar zelfs met dat gezegd, raden gezondheidsexperts het gebruik van volle melk af bij het drinken van koffie vanwege het hoge aantal koolhydraten en het allergene potentieel.
We vinden het geweldig dat het drinken van koffie met mate ons niet alleen een energieboost kan geven wanneer we dat nodig hebben, maar ook onze gezondheid ten goede kan komen - van het verminderen van het risico op ziektes tot het blokkeren van gewichtstoename. De gewichtsverliesvoordelen van koffie kunnen echter worden belemmerd door de toevoeging van melk, room en suiker, die extra vet en calorieën toevoegen .
Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt.
Het zou veilig voor u moeten zijn om koffie te drinken als u een leveraandoening heeft . Er is enig bewijs dat het de voortgang van leverziekte bij sommige mensen kan vertragen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen minder kans hadden om te sterven aan leverziekte of om cirrose te ontwikkelen als ze koffie dronken.
" Cold brew coffee heeft minder zuurgraad door het koude trekproces en kan een aantrekkelijkere keuze zijn voor mensen met een gevoelige maag", merkt ze op. Als je merkt dat cafeïne in het algemeen maagklachten veroorzaakt, is het natuurlijk ook de moeite waard om over te stappen op een decaf-blend.
Ook een mythe. Integendeel: koffie is gezond. Omdat elke boon zeer veel antioxidanten bevat die het immuunsysteem versterken. Niet erg verrassend: melk vermindert dit positieve effect van koffie.
Koffie is van nature zuur, terwijl melk neutraler is qua zuurgraad. Dus als je melk aan je koffie toevoegt, neutraliseert het veel van de zuurgraad in de koffie en vermindert het een deel van de bitterheid, waardoor het aangenamer wordt om te drinken . Tenzij je de zuurgraad lekker vindt, natuurlijk.
Goed voor de lever
De voordelen van koffie strekken zich ook uit tot de lever. Regelmatige koffieconsumptie kan het risico op leveraandoeningen, zoals levercirrose, aanzienlijk verminderen. Bovendien verbetert het de algemene leverenzymwaarden, wat wijst op een betere levergezondheid.