Hoe wordt kokosolie in de basis gemaakt? Kokosolie wordt gemaakt van kopra (copra), het vruchtvlees van de kokosnoot. Deze wordt gedroogd (vaak buiten in de zon), en hier wordt de olie uitgeperst en eventueel bewerkt, dit gebeurt op verschillende manieren.
Wel handig om even te vermelden: als je kokosolie koopt in ons koude kikkerlandje is het vaak hard. Dit komt omdat het pas vloeibaar wordt als je het verhit boven 25 graden. Je smelt het simpelweg door het harde vet even au bain marie te verwarmen in een kommetje of in de magnetron.
Geraffineerde kokosolie daarentegen ondergaat een extra bewerking om het beter geschikt te maken voor bij het koken en bakken. Het begint met het persen van ruwe kokosolie uit kopra. Bij deze stap is het proces vaak vergelijkbaar met dat van de droge extractie van ongeraffineerde kokosolie.
Vaak kom je de term kokosolie tegen. Oliën zijn vloeibaar bij kamertemperatuur in het land van herkomst. In ons klimaat heeft kokosolie meestal een vaste vorm, dan spreken we van kokosvet. Maar het is hetzelfde product.
Kokosolie smelt al bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Je kunt de olie ook op het fornuis verwarmen. Schep het in een klein pannetje en zet dit op laag vuur. Je kunt de pot ook even onder de hete kraan houden.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.
Kokosolie heeft een zeer lange natuurlijke houdbaarheid. Vanaf de productiedatum kun je het gerust twee jaar bewaren. De fabrikant neemt altijd een veilige marge, de aangegeven datum is bij heel veel producten echt niet de uiterste dag waarop het geconsumeerd mag worden.
Levende kokosolie herken je letterlijk aan de “ levendigheid” in de structuur. Zodra de olie stolt, zal goed koud geperste olie niet veranderen in een strakke, gladde structuur, maar zul je “ kraters” blijven zien en is de substantie niet egaal.
De olie heeft een smeltpunt van rond de 25°C: daarom vind je 'm in België meestal in gestolde vorm. Sinds enkele jaren is kokosolie razend populair om vlees en groenten in te bakken.
Deze kokosolie smaakt volledig neutraal. Hij is dus heel geschikt voor recepten waar je geen kokossmaak wilt, zoals zelfgemaakte plantaardige boter of roomkaas. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon gebruiken om burgers en pannenkoeken in te bakken.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Samengevat: kies dus altijd voor Virgin, biologische, koudgeperste, onbewerkte en niet-ontgeurde kokosolie. Dit is precies de kwaliteit die Puur&Fit kokosolie in het eigen huismerk biedt tegen een fatsoenlijke prijs!
Ziet jouw pot er gelig, groen of op een andere manier verkleurd uit? Weg ermee, want er is een grote kans dat het is bedorven. Is je pot vet nog wit? Gebruik dan je neus: ruikt het lekker naar kokos of begint het wat zurig of heel erg sterk te geuren?
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Gebruik in de keuken. Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken, braden en frituren. Kokosolie blijft namelijk stabiel door het hoge gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast kun je kokosolie ook gebruiken als vervanger voor (room)boter in diverse (zoete) gerechten of bijvoorbeeld voor het maken van (chocolade) glazuur.
Wetenschapsvoorlichter Nelleke van der Houwen: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kokosolie het slechte cholesterol duidelijk verhoogt. Kokosolie bevat veel verzadigde vetzuren. Deze verhogen het slechte cholesterol in het bloed, en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten.”
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Doordat de vetten in de olie zo 'stabiel' zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.
De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar. Wel het bekende groene biologische keurmerk.
Kokosolie dringt tot diep in het haar door waardoor het haar intens gehydrateerd en gevoed wordt. Vooral voor de dames met droog haar is het een ideale moisturizer. Ook heeft kokosolie een antibacteriële werking, wat helpt tegen roos en zorgt voor een gezonde hoofdhuid.