Kuilgras bevat meer eiwitten die minder goed verteerbaar zijn voor een paard en de kwaliteit van kuilgras kan zeer wisselend zijn met name tussen verschillende sneden/partijen. Hooi bevat meestal weinig eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Door het grote volume van het hooi worden de darmen langer gestimuleerd.
Kuilgras is vooral op maneges en pensionstallen een veelgebruikt ruwvoer. Omdat het een minder bewerkelijk proces is, is kuilgras vaak goedkoper dan hooi en bovendien goed buiten op te slaan. Toch kent kuilgras ook belangrijke aandachtspunten en is het bepalen van de kwaliteit voor aankoop meestal niet te doen.
Kuilgras wordt maar kort gedroogd en dan in plastic verpakt. Natte kuil is geschikt voor koeien, maar niet voor paarden. Voordroogkuil, ook wel verpakt hooi genoemd, wordt enkele dagen gedroogd en gekeerd en dan in plastic balen verpakt.
De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi. (4) Conclusie is dat voordroog qua voedingswaarden gunstig is voor veel paarden.
Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
De vraag: Hoe lang moet je wachten nadat het hooi is gesneden en in balen is verpakt voordat je het als voer voor een paard gebruikt? Antwoord: Nieuw hooi kan direct na de oogst worden gevoerd . Al het hooi dat op de juiste manier is uitgehard en gedroogd voordat het in balen wordt verpakt, moet stabiel zijn en kan zo snel als nodig worden gevoerd.
Als uw hooiproducent het hooi vóór het persen goed heeft gedroogd, kan het direct van het veld worden gevoerd . De nadruk ligt hier echter op ‘goed genezen’. Dit betekent dat het hooi de juiste hoeveelheid tijd heeft gekregen om te drogen.
De droge stof van hooi heeft een ongeveer 10% hogere voedingswaarde dan hooi. Als u dus het equivalent aan droge stof voert, kunt u ook minder aanvullend voer gebruiken, omdat er minder nodig is om aan de energiebehoefte van het paard te voldoen.
Door het hoge vochtgehalte kan kuilvoer een uitstekende voerkeuze zijn voor paarden met ademhalingsproblemen zoals chronische obstructieve longziekte (deuken) .
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer.
Hooi versus kuilvoer
Hooi is meestal een efficiënter gekocht voer omdat het ongeveer 10% water bevat, terwijl kuilvoer tot 60% bevat. Kuilvoer moet afgesloten blijven om lucht uit te sluiten.
Als voedselbron van eigen bodem is kuilvoer een kosteneffectieve en duurzame manier om uw kudde te voorzien van veel van de voedingsstoffen en calorieën die ze nodig hebben om gezond en productief te blijven .
Boeren zijn in de loop der jaren over het algemeen van hooi afgestapt ten gunste van kuilvoer om minder afhankelijk te zijn van goede weersomstandigheden . Als het kuilvoer goed wordt gemaakt, is het over het algemeen ook een voedzamer geconserveerd wintervoer, waardoor de behoefte aan evenveel krachtvoer afneemt en de dierprestaties verbeteren.
Over het algemeen moet een goede graskuil in een ronde baal een pH van minder dan 5 hebben. Bij hooi is er niet voldoende vocht aanwezig om zoveel gisting mogelijk te maken als bij kuilvoer. De pH van een ronde hooibaal zal hoger zijn dan 5 op een pH-schaal van 14.
Vergeleken met de hooiproductie verhoogt kuilvoer de potentiële opbrengst aan voedingsstoffen uit het beschikbare land, verlaagt het de voerkosten, verlaagt het de oogstverliezen en verhoogt het vaak de kwaliteit van het voer . Kuilvoer kan ook de arbeidsbehoefte verminderen door een grotere mechanisatie van het oogsten en voeren.
Gebaseerd op de gemiddelde nutriëntenconcentraties in hooi in de VS (Tabel 2) , kan het voeren van hooi alleen onder sommige omstandigheden voldoen aan de voedingsbehoeften van volwassen vleeskoe halverwege de dracht . Wanneer het hooi echter beperkt is, van slechte kwaliteit of simpelweg te duur is, kunnen producenten alternatieven overwegen.
Kuilgras is zwaarder dan hooi en bevat meer water, dus een paard heeft ca. 2 - 2,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht kuilgras nodig om de spijsvertering gezond te houden.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Als algemene regel geldt dat u, wanneer u kuilvoer vergelijkt met hooi, de prijs van hooi eenvoudigweg deelt door 2,5 , omdat een 'normale' baal kuilvoer ongeveer tussen de 50 en 75% uit water bestaat. Bijvoorbeeld: als het hooi €225,- per ton kost, dan zou de kuilvoerprijs €90,- per ton moeten zijn om ongeveer gelijkwaardig te zijn.
Paarden weigeren vaak te eten als ze stress of pijn hebben. Dit is vooral problematisch wanneer paarden hun ruwvoer weigeren, omdat het paard dan geen speeksel produceert door te kauwen en ook de maag leeg blijft. Als gevolg daarvan is er een overmaat aan zuur en dus een daling van de ph-waarde in de maag.
Kuilvoer in rantsoenen kan het welzijn van varkens vergroten doordat de dieren langer verzadigd blijven .
Je paard heeft behoefte aan aanvullende aminozuren!” Doffe vacht, beperkte spieropbouw, slechte hoeven, huidproblemen; zomaar een aantal signalen dat je paard een tekort aan aminozuren kan hebben. Terwijl je paard goed eet, voldoende hooi krijgt en goed wordt getraind.
U kunt uw paarden het hele jaar door hooi geven en het daar laten staan waar ze altijd de beschikking hebben. Houd er echter rekening mee dat hooi nog steeds een aantal vitamines en mineralen mist die belangrijk zijn voor de gezondheid van het paard.
Paarden die toegang hebben tot weidegras hebben meer hooi nodig in de wintermaanden, wanneer weidegras schaars kan zijn of afsterft . Hooi is een bron van ruwvoer die belangrijk is voor het behoud van een gezonde spijsvertering, vooral in de winter, wanneer weidegras bedekt kan zijn met sneeuw of bevroren is.