"Keltisch zout komt uit ondiepe zoutmoerassen in Frankrijk. Himalayazout is roze van kleur en wordt gewonnen in een van de grootste zoutmijnen ter wereld, in Pakistan." Het vierde soort is zeezout. "Dat wordt gewonnen door zeewater te laten verdampen.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Keltisch zeezout heeft veel gezonde eigenschappen
Het bevat een heel belangrijk mineraal, magnesium (doordat het niet gewassen wordt), welke je bloeddruk laag houdt. Het stimuleert de productie van je maagzuur. Maagzuur is essentieel voor een goede spijsvertering. Door Keltisch zeezout neem je vitamines beter op.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Himalayazout heeft de volgende effecten op het menselijk lichaam: het versterkt het afweersysteem, het bevordert het fysiologisch evenwicht, het stimuleert de stofwisseling, het zuivert en ontslakt het lichaam, het vitaliseert en harmoniseert lichaam en dus ook de geest en het vermindert de behoefte aan overmatig zoute ...
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Keltisch zeezout bevat een aanzienlijk aantal mineralen waaronder Natrium. Natrium helpt om de bloeddruk onder controle te houden en je hebt het nodig om je spieren en zenuwen beter te laten functioneren. Het belangrijkste om te onthouden is dat je maar een beetje Keltisch zout nodig hebt voor het beste resultaat.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan. Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt.
Het is bekend dat we moeten oppassen met het eten van te veel zout. Door de groei van bewerkte voedingsmiddelen en het ruime aanbod is het relatief simpel om over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 6 gram heen te komen.
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden. Het ondergaat geen enkele bewerking. Het is ongewassen, ongeraffineerd en volledig vrij van additieven. Hierdoor behoudt Keltisch zeezout haar complexe, volle smaak en natuurlijke vochtigheid.
Je neemt een jampotje of een fles en die vul je voor 1/3 met het Keltisch zeezout, daaraan voeg je dan voor 2/3 aan zuiver water toe. Het liefst gebruik je bronwater, maar een goed kraanwater kan ook. Daarna schud je de pot of fles even heel goed en het grootste gedeelte van het zout zal dan oplossen in het water.
De zoutoplossing kan zowel gedronken worden als gebruikt worden voor het stomen van het gezicht. Een sole kunt u maken door een pot of glas te vullen met 1/3 Himalayazout en dit aan te vullen met 2/3 water. Na flink schudden blijft een deel onopgelost op de bodem liggen.
In zeezout zit nauwelijks jodium. Op het etiket van brood staat of bakkerszout gebruikt is.
Himalayazout komt uit de zoutmijnen van Pakistan en is roze van kleur. Nadat Himalayaozout is gewonnen ondergaat het verder geen bewerkingen meer. Hierdoor is het een van de puurste zoutsoorten ter wereld. Himalayazout heeft een milde en verfijnde smaak, dit komt door de verschillende mineralen in het zout.
Fabel: 'gezond' zout is niet schadelijk
Het gaat om producten met namen als zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Voor het effect op je gezondheid maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt. Te veel van deze zoutproducten is dus net zo schadelijk.
Men kan iedere dag de sole drinken, maar natuurlijk kan je Keltisch zeezout ook gewoon strooien over het eten en gebruiken om mee te koken.
Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Wanneer je dit in een verdunde oplossing drinkt wordt het direct door je lichaam 'herkend' en in je cellen opgenomen.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
De wetenschappers analyseerden 67 eerdere onderzoeken onder ruim 40.000 mensen. Minder zout eten bleek het cholesterol met 2,5 procent te doen stijgen en een bepaald type vet met 7 procent te verhogen, wat bloedproppen kan veroorzaken.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan. Dit type zout is het minst gezond voor u.
Voeg het toe aan een warm bad en laat het Himalaya zout je huid voeden met mineralen en ontdoen van gifstoffen. Het roze zout bevordert de bloedcirculatie, waardoor de geïrriteerde huid wordt voorzien van meer zuurstof en voedingsstoffen.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.