Een groot voordeel van gehard glas is dat dit glas beter tegen water/vocht kan dan gelaagd glas. Dit komt door het ontbreken van de folie die bij gelaagd glas kan gaan delamineren. Een ander voordeel is dat veiligheidsglas bestand is tegen hogere temperatuurverschillen dan bijvoorbeeld “standaard” floatglas.
Verschil tussen gelaagd en gehard glas
Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft. Dit heeft als voordeel dat u hier niet makkelijker door heen valt.
Doordat het glas gelaagd is wordt ervoor gezorgd dat de glasplaat niet uiteen spat bij een breuk maar nog aan elkaar blijft. Daarnaast zorgt gelaagd glas voor een extra isolerende werking en zorgt het voor extra inbraakwerendheid.
Het is ongeveer vijf keer sterker dan gewoon glas en ook nog eens bestand tegen grotere temperatuurverschillen. Als het breekt valt het in kleine korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel.
Is gelaagd glas duurder? De kosten van gelaagd glas liggen hoger dan normale beglazing. Dit komt door de extra veiligheid waarvoor je betaalt.
Gelaagd glas breekt ook, maar blijft als één geheel aan elkaar zitten door de taaie folie. Het is daarom geschikt voor toepassingen waar de kans bestaat dat u er doorheen valt, zoals balustrades of relingen. Gehard glas breekt minder snel, maar als het breekt valt het in allemaal kleine stukjes glas.
Ten opzichte van enkele beglazing beschikt gelaagd glas over een zeer hoge isolatiewaarde. Het werkt uitstekend in combinatie met dubbel- of HR++ isolatieglas. Hierdoor kunnen de voordelen flink oplopen. De isolatiewaarde van deze vorm van isolatieglas is 2 tot 3 keer beter dan die van enkele beglazing.
Gehard glas valt onder de categorie veiligheidsglas. Glas is van nature breekbaar en geeft hierbij scherven die snijwonden kunnen veroorzaken.
Mocht gehard glas toch breken, dan valt het uiteen in kleine stukjes waarbij er geen scherpe randen ontstaan. Gehard glas is daarom bijzonder geschikt voor toepassingen als glazen deuren, scheidingswanden, douchecabines, balkons, vides, windschermen maar ook achterwanden van keukens.
Gelaagd glas bestaat dan weer uit twee (of meer) lagen van glas die onder hoge druk en temperatuur aan elkaar verbonden worden door middel van een PVB folie. De samenstelling van de PVB (polyvinyl butyral) film bepaalt de eigenschappen die het glas als gevolg van de samensmelting krijgt.
Waar verplicht? Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.
Dubbel glas gelaagd
Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar verlijmde glasplaten met een speciaal folie ertussen. Dit glas is vaak slag- en inbraakwerend, en is ook goed verkrijgbaar als dubbel glas of HR++ glas.
Wat is dubbel gelaagd glas? 2-zijdig gelaagd glas of dubbel gelaagde HR++ glas is aan 2 zijdes voorzien van een stevige veiligheidsfolie waardoor dit 2-zijdig gelaagde glas een hoge isolerende werking en uitstekend geschikt is als inbraakwerend glas.
Gehard glas is sterk en relatief veilig, omdat het bij breuk in niet scherpe, kleine stukjes uiteen valt. Dit is de reden waarom gehard glas een veel gebruikte glassoort is. Bovendien is het een heel veelzijdige glassoort.
Voor gehard glas toegepast als bouwproduct is sinds de CE-markering (1997) een stempel op het glas verplicht. Voor gehard glas in interieurtoepassingen (bijv. keukenwanden, douchedeuren etc.)
Technische informatie. Gehard glas is in verschillende afmetingen en diktes beschikbaar en wordt vaak in millimeters weergegeven. Een glasplaat met de afmetingen van 1000mm x 360mm en 6mm dik, kan in het totaal worden belast met maximaal 160kg.
De gemiddelde prijzen voor gehard glas starten bij ons bij 35 euro per m2. De plaatsingskosten door een professionele glaszetter variëren tussen de 35 – 65 euro per m2. Voor deze vierkante meterprijs kunt u dus gehard glas aanschaffen maar dit is wel de dunste variant van gehard glas namelijk 4 mm.
Eventuele bewerkingen aan het glas, zoals slijpen en gaten boren, moeten gebeuren vóórdat het glas de hardingsoven in gaat. Is het glas eenmaal gehard, dan is het niet meer te bewerken! De reden hiervan is de aanwezige spanning in het glas. Bij het verbreken van dit spanningsveld springt het glas.
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken. Het zal dan onmiddelijk uit elkaar spatten omdat het spannigsveld wordt verstoord.
Gehard veiligheidsglas wordt veel toegepast in zijruiten van auto's, douchecabines, infrarood sauna's en binnendeuren. Anders dan gelaagd glas is gehard glas niet inbraakwerend.
Ondanks dat gehard glas een hittebestendigheid tot ongeveer 270 graden Celsius heeft, wordt de kwaliteit niet aangetast. Indien gehard glas toch breekt, valt dit in honderd kleine stukjes uiteen om verwondingen te voorkomen.
Triple glas isoleert beter dan HR++ glas, omdat het een extra glasplaat en een extra warmte-reflecterende laag (coating) heeft. Daardoor verlies je minder warmte van binnen naar buiten.
Ook gehard glas is geen doorvalveilig glas. Bij breuk zal het glas immers in zeer kleine korrels uiteenvallen, waardoor er doorheen kan worden gevallen.
Samenstelling van gelaagd isolatieglas
Gelaagd dubbel glas heeft bijvoorbeeld de afmetingen 4mm / 8mm / 33.1. Dit betekent dat de binnenste ruit gelaagd is en bestaat uit twee glasplaten van 3mm met daartussen 1 laag kunststof folie. De spouw is hier 8mm en het buitenste raam is 4mm dik.
Bij gelaagd glas kunt u kiezen uit verschillende type glas. De type geven aan hoe dik de lagen zijn en uit hoeveel folielagen het glas bestaat. 33/1 betekent dat het glas uit twee lagen van 3mm bestaat met daartussen 1 folielaag. 44/2 betekent dat het glas uit twee lagen van 4mm bestaat met daartussen 2 folielagen.