De R-waarde geeft de resistance (weerstand) aan en de C staat voor constructie.Het zegt iets over de warmteweerstand van de complete constructie. Een voorbeeld kan zijn; een spouwmuur, vloer of dak. Er kan worden gezegd: hoe hoger de RC-waarde hoe beter een woning thermisch geisoleerd is.
De Rc-waarde, ook wel warmteweerstand genoemd, geeft de isolatiewaarde van een vloerconstructie aan. Deze constructie bestaat uit het isolatiemateriaal, de vloer zelf en de vloerbedekking. Een Rc-waarde tussen 3.5 en 5.0 geeft volgens verschillende bronnen (zoals Milieu Centraal en BespaarLokaal) het beste resultaat.
De rc-waarde staat voor Resistance Construction, en hiermee wordt de warmteweerstand van de gehele huisisolatie, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, die wordt doorgevoerd bedoeld. Dus bijvoorbeeld het isolerend vermogen van de betreffende dakisolatie of spouwmuur.
Dus bijvoorbeeld een geïsoleerde spouwmuur, dak of vloer. De Rc-waarde geeft zodoende aan hoe goed een totale constructie isoleert. Een hogere Rc-waarde betekent een warmer, droger huis en een lagere energierekening omdat er veel minder warmte verloren gaat. De Rc-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.
Voor nieuwbouw is dat een Rc van 6,0 of meer, voor bestaande bouw of renovatie minimaal 2,0 (of de Rc-waarde van de oude laag als die hoger dan 2,0 was). Wil je je woning energieneutraal maken, dan heb je minimaal 6,0 nodig.
Bij vloerverwarming is een hoge isolatiewaarde erg belangrijk. De Rc-waarde van uw vloerisolatie moet minstens 3,5 zijn. Een isolatiewaarde van 5 is uiteraard nog beter. Juist omdat de verwarming in uw vloer verwerkt zit kan alleen een goede, dikke isolatielaag de warmte in uw woning houden.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Het isolerend vermogen van een constructie wordt uitgedrukt via de Rc-waarde (R= 'resistance', c = 'construction'). Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de constructie isoleert. Een constructie is bijvoorbeeld het dak, de spouwmuur of een vloer.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Concrete R-waarden
Het type beton dat voor vloerplaten wordt gebruikt, heeft meestal een R-waarde van 0,1 tot 0,2 per inch dikte, wat betekent dat een 6-inch dikke plaat een R-waarde tussen 0,6 en 1,2 zou hebben.
Ga je een nieuwe woning bouwen, dan moet je voldoen aan een Rc van 4,7 m² K/W. Voor renovatie ligt deze eis behoorlijk lager. Hiervoor geldt een Rc waarde van 1,3 m² K/W. Voor het isoleren van een spouwmuur wordt vaak gebruikgemaakt van PIR Isolatie, Resol, of EPS platen.
De Rd-waarde geeft hierbij dus de weerstand weer van een enkel materiaal in een constructie. De Rc-waarde geeft de weerstand weer van de totale constructie en is een optelsom van de Rd-waardes.
De dikte van een laag gespoten PUR
Bij vloerisolatie wordt geslotencellige of opencellige PUR gebruikt. Evenals bij vloerisolatieplaten is een dikte van 8 tot 10 centimeter ook een goed uitgangspunt bij de toepassing van gespoten PUR. De kosten van dit isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de dikte.
De minimale isolatiechape dikte is 3 cm, maar voor een voldoende isolerende werking kies je beter voor 5 cm. LET OP: isolatiechape is geen volwaardige vloerisolatie door de lagere isolatiewaarde dan gespoten PUR of vloerisolatie platen.
Vloerisolatie is in de eerste plaats zeer nuttig omdat het meteen het comfort in je huis verhoogt. Wie zorgt voor goed geïsoleerde vloeren heeft minder snel last van koude voeten en natuurlijk gewoon een warmer huis. Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15% meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een spouwmuur en na-isolatie van een hellend dak tegen het dakbeschot of onder de pannen. Met daarbij de kanttekening dat er bij iedere renovatie aan de minimale Rc waarde van 1,3 m2K/W moet worden voldaan.
Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel en 16% via de vloer. Daarnaast gaat nog eens tot 20% verloren via ventilatie en 12% via ramen en deuren.
U bent de eigenaar én bewoner van de woning die na-geïsoleerd wordt. De woning moet ouder zijn dan 2 jaar en in Nederland staan. De isolatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Toepassing van een minimale Rc-waarde van 2,5.
Voor vloerisolatie kunt u het best isolatiemateriaal gebruiken met een minimale isolatiewaarde (Rd) van 3,3 m2K/W voor het materiaal.
Laminaat heeft een gemiddelde weerstand van 0.06 m²K/W en een ondervloer gemiddeld 0.03 m²K/W. De totale R-waarde is dan 0.09 m²K/W en is dan ruim onder de norm van 0.15 m²K/W. Hoe lager de totale R-waarde is, hoe sneller de ruimte op temperatuur zal zijn.
Let wel uw woning moet wel goed geïsoleerd zijn, minimaal een Rc waarde van 2,5 a 3 W/m2K en voorzien zijn van HR++ glas. Bij een nieuw te bouwen woning is het interessant om te kiezen voor een warmtepomp die gebruik maakt van bodem of grondwater.